Sözce'de sorgulama yapmak için bir kelime girin

akademi ne demek?

 - 7 sözlük, 7 sonuç.

BSTS / Eğitim Terimleri Sözlüğü

akademi anlamı İng. academy Osm. encümen-i daniş Fr. académie
1. Bilim dallarında, güzel ya da uygulamalı sanatlarda orta ve yüksek öğretim yapan kimi okullara verilen ad. 2. Üyeleri bilginlerden, yazarlardan, sanatçılardan oluşan bilim ve sanat kuruluşu.

BSTS / Felsefe Terimleri Sözlüğü

akademi anlamı İng. academy Alm.Akademie Fr. académie Akademia
1- Platon'un Atina yakınlarında kurduğu, ölümünden sonra onun temel öğretisine bağlı kalmayarak, kuşkuculuğa sonradan da dogmacılığa kayan felsefe okulunun adı. 2- Renaissance'ta Platon düşüncesinin yenilenmesi ile 1440'ta Floransa'da kurulmuş olan Platoncu okul.

BSTS / Güzel Sanatlar Terimleri Sözlüğü

akademi anlamı İng. academy Alm.Akademie Fr. academie
(Resim, Heykel, Mimarlık) 1. Eski Atina'da Platon'un öğrencilerine ders verdiği ağaçlıklı yer. Sonraları bu ad, güzel sanatlar öğretimi yapan okullarla kimi bilim kurumlarına ya da yüksek okullara verilmiştir. 2. Çıplak modelden yapılmış resim.

BSTS / Sinema ve Televizyon Terimleri Sözlüğü

Akademi anlamı
bakınız» Sinema Sanat ve Bilimleri Akademisi.

Güncel Türkçe Sözlük

akademi anlamı
is. 1. Yüksekokul: Güzel Sanatlar Akademisi. 2. Çıplak modelden yapılmış insan resmi. 3. esk. Bilginler, yazarlar, sanatçılar kurulu: "Cilt cilt eserleri vardır, akademilere onlar girerler, onlar büyük şahsiyetler sayılır." -Y. K. Beyatlı.

Türkçe - İngilizce

akademi anlamı
isim
1) academy
2) college

Türkçede Batı Kökenli Kelimeler Sözlüğü

akademi anlamı Fr.académie
1. Bilginler, yazarlar, sanatçılar kurulu: § "Diğer iki arkadaşını göstererek yavaşça: -Akademi azasından C.M.! dedi." -Yakup Kadri Karaosmanoğlu, Bir Sürgün, 48. § "Dışarıdan akademi sınavlarına hazırlanıyor..." -Adalet Ağaoğlu, Üç Beş Kişi, 68. § "Akademi üyeleri, üniversite profesörleri, büyük yazar ve fikir adamları arasında buna taraftar olanlar, irtica partileri, gazeteleri ve dergileri vardır." -Peyami Safa, Sözde Kızlar, 126. § "Macar Akademisi üyelerinden Doktor (Kunoş)…" -Ahmet Rasim, Tarih ve Muharrir, 27. § "On altı yaşında bir oğlum var, lisede derslerini yüzüstü bıraktı, kendisini resme verdi, bir senden beri resim ve akademi diye tutturdu." -Nurullah Ataç, Dergilerde Deneme, 154. § "… iktisat ve ticaret akademilerinin, karma ekonomili bir toplumda ne önemli rol oynayacağını, yeni yeni kavrıyoruz." -Attila İlhan, Aydınlar Savaşı, 50. 2. Yüksekokul:§ "Güzel Sanatlar Akademisi Mimari şubesinde benim talebemken ölen erkek çocuğu için bebekliğinde bir ninni yazmıştım." -Necip Fazıl Kısakürek, O ve Ben, 56. § "Müzik akademisi, Avrupa'nın hiçbir tarafında emsali bulunmayacak derecede meşhur olduğu gibi resim akademisi dahi şöhretçe ona peyrev olur." -Ahmet Midhat Efendi, Hayret, 82. § "Esasen Avrupa'dan sanata dair pek değerli yüklerle dönen genç ressam, Paris ve Münih akademileri, müzeleri hakkında malumat verdi." -Ruşen Eşref Ünaydın, C. XIV, 13. § "Beş yüz sene evvel tesis edilmiş darülfununu, akademisi, müteaddit müzeleri var." -Sami Paşazade Sezai, Bütün Eserleri I, 335. § "Bu yaklaşmanın mutlaka yeşil bir akademi masası başında olması şart değildir." -Peyami Safa, Osmanlıca-Türkçe-Uydurmaca, 17. § ""Tiraje" ismindeki mektep risalesiyle, spor kulüpleri, teşekkül etmek üzere bulunan dans salonu, ufak akademisiyle bu hakiki irfan membaını ziyaret ettikleri zaman..." -Ruşen Eşref Ünaydın, C. IV, 34. § "akademi: Eflâtun'un vaktiyle şakirdanına ders verdiği meydanın ismi. Dârü'l-maârif, encümen-i dâniş." -Ali Seydi, Lugât-i Ecnebiye. 3. Çıplak modelden yapılmış insan resmi: § "Academie francaise üyelerinden Mansieur Briex'ye dil uzatır mıymış?" -Nurullah Ataç, Diyelim Söz Arasında, 15.

akademi eş anlamlısı

yüksekokul
is. Üst düzeyde uygulayıcı meslek elemanı yetiştiren yükseköğretim kurumu, akademi.

"akademi" için örnek kullanımlar

Akademi dünyası ikinci Sigmund Theodor Ranshoffer vakasıyla çalkalanıyor.
Awash in the second case in the world of academia, Sigmund Theodor Ranshoffer.
Kaynak: haber.sol.org.tr
Vali Aydın, Akademi çalışmalarıyla ilgili bilgi verdi.
Governor Aydin, gave information about the work of the Academy.
Kaynak: haberler.com
Akademi üyelerinin büyük bölümü ABD'de yaşıyor.
The majority of Academy members live in the U.S..
Kaynak: t24.com.tr
Birçok yapımcı, dağıtımcı ve Akademi üyesiyle filmlerimizi paylaşma fırsatı bulduk.
Many producers, distributors and Academy members have had the opportunity to share movies.
Kaynak: hurriyet.com.tr
Akademi, (Yunanca Ἀκαδημία) en geniş tanımıyla yükseköğrenim kurum u anlamına gelir. gelen üyelerin oluşturduğu kurumlara da akademi denir.
Kaynak: Akademi
Vagonmedya.com
2009-2024 © Sözce hakları saklıdır.