Sözce'de sorgulama yapmak için bir kelime girin

damaksıllaşma ne demek?

 - 4 sözlük, 4 sonuç.

BSTS / Dilbilgisi Terimleri Sözlüğü

damaksıllaşma anlamı İng. palatalisation Alm. Palatalisierung Fr. palatalisation
(Derleme.,öndamaksıllaşma) Bir sözcükteki artdamaktan çıkan bir ünsüzün veya kalın bir ünlünün öndamağa kayıp yumuşaması ve incelmesi: Yung> yün, yana> yine, elma vb.

BSTS / Dilbilim Terimleri Sözlüğü

damaksıllaşma anlamı Fr. palatalisation
Boğazdan veya art damaktan çıkan bir sesin ön damakla dilin orta kısmı arasında boğumlanarak çıkarılması. Ka'nın he, ga'nın ge olması gibi.

BSTS / Gramer Terimleri Sözlüğü

damaksıllaşma anlamı İng. palatalisation Alm. Palatalisierung Fr. palatalisation
Bir sesin boğumlanma noktasını değiştirerek damak sesine dönüşmesi: yangın> yañgın, yonga>yoñga, banka>bañka > NYA pañga, gelir-sin> An. ağz. gelirsiñ, olsun>olsuñ; ET öd "zaman" /ödle /ödlen > TT. öğle, öğlen "öğle vakti, gün ortası"; öd "zaman" / öd-ün>öyün, öğün "yemek, bir defalık yiyecek"; RİA. karavana>karağana, mahalle>mağalle, zahmet>zağmet, lambanıñ>lâmba-ğ-uñ vb.

Güncel Türkçe Sözlük

damaksıllaşma anlamı
is. Damaksıllaşmak işi.

"damaksıllaşma" için örnek kullanımlar

Estonca'nın atası sayılan Proto-Fince 'de damaksıllaşma özelliği diğer Ural dilleri 'nden farklı olarak kaybolmuştur. Ancak Estonca bu
Kaynak: Estonca
kökenli b, d, g, š, ž, tš, dž ünsüz harf leri vardır (gerçi bunların bir kısmı damaksıllaşma (pallatalization) yoluyla Yunancaya da girmiştir).
Kaynak: Kapadokya Yunancası
Bunun yanında, tüm Ural dilleri'nde bulunan damaksıllaşma özelliğinin, Fin-Baltık dillerinin ayrıştığı dönemde kaybolduğu ve sonradan bazı
Kaynak: Baltık-Fin dilleri

Yakın Kelimeler

Google Reklamları
(Tahmin etmek için bir harf girin)
Vagonmedya.com
2009-2024 © Sözce hakları saklıdır.