Sözce'de sorgulama yapmak için bir kelime girin

denatürasyon ne demek?

 - 7 sözlük, 7 sonuç.

BSTS / Besin Hijyeni ve Teknolojisi Terimleri Sözlüğü

denatürasyon anlamı İng. denaturation
Proteinlerin doğal kimyasal yapısının bozulması durumu.

BSTS / Biyokimya Terimleri Sözlüğü

denatürasyon anlamı İng. denaturation
DNA'nın iki polinükleotidini bir arada tutan hidrojen bağlarının kimyasal maddelerle koparılarak iki polinükleotidinin ayrılmasında olduğu gibi bir biyomolekülün üç boyutlu yapısının sıcaklık vb. etkilerle bozulması.

BSTS / Hayvan Besleme ve Beslenme Hastalıkları Terimleri Sözlüğü

denatürasyon anlamı İng. denaturation
1. Proteinlerin kimyasal, fiziksel veya biyolojik özelliklerini değiştiren veya bir makromolekülün geri dönüşümsüz olarak yapısının bozulması veya değişimi. 2. Genellikle çift zincirli DNA'nin nükleotidleri arasında hidrojen bağlarını kopararak tek zincirli DNA yapmak veya proteinin ikincil veya üçüncül yapısını bozarak etkinliğini kaybettirmesi.

BSTS / Mikrobiyoloji Terimleri Sözlüğü

denatürasyon anlamı İng. denaturation
1. Bir enzimin yapısında degişiklik meydana gelerek aktivitesinin bozulması. 2. Çift iplikli DNA'nın genellikle 100°C'ye yakın ısıda kaynatılarak tek iplikli duruma ayrılması.

BSTS / Su Ürünleri Terimleri Sözlüğü

denatürasyon anlamı İng. denaturation
Bir maddenin ısı, ışın vb. etkilerle doğal niteliklerinin değişmesi veya değiştirilmesi.

BSTS / Viroloji Terimleri Sözlüğü

denatürasyon anlamı İng. deneturation
Zayıf bağların kırılması sonucunda makromoleküllerin doğal yapısının kaybolması.

Kimya Terimleri Sözlüğü

denatürasyon anlamı İng. denaturation Alm. Denaturierung Fr. denaturation
Bir proteinin ikincil, üçüncül veya dördüncül yapılarının bozularak birincil yapılarına dönüşmesi ve böylece biyolojik etkinliğini kaybetmesi.

"denatürasyon" için örnek kullanımlar

Bir çeşit "in vitro klonlama" olarak da tanımlanan PCR; 94 °C-98 °C aralığında gerçekleştirilen denatürasyon , 37 °C-65 °C aralığında
Kaynak: Polimeraz zincir tepkimesi
Bu işlemin tersine "denatürasyon" ya da "erime" adı verilir. Çift sarmallı bir DNA molekülü ısı veya pH ile denatüre edilebilir.
Kaynak: Nükleik asit hibritleşmesi
Enzime bağlı olarak denatürasyon tersinir olabilir veya olmayabilir. Özgüllük: Enzimler genelde hangi tepkimeleri katalizledikleri ve bu
Kaynak: Enzim
Proteinlerin yapısının bozulmasına denatürasyon denir. Yapısının eski haline dönmesine renatürasyon denir. Yapı belirlemesi: Bir proteinin
Kaynak: Protein
Bir polipeptit zinciri için rastgele sarım hâli, sistemin denatürasyon u ile elde edilebilir. Ancak, denatüre olsalar dahi, proteinlerin
Kaynak: Rastgele sarım
olduğu fikti yanıltıcıdır çünkü belli bir sıcaklıkta gözlemlenen hız aslında iki sıcaklığın çarpımıdır, reaksiyon hızı ve denatürasyon hızı.
Kaynak: Enzim ölçümü
etmesi arzu ediliyorsa, daha mülayim deterjanlar (Triton X-100 veya CHAPS gibi) kullanılır, çünkü SDS proteinlerde denatürasyon a yol açar.
Kaynak: Protein saflaştırması
bulunan hemoglobin, kloroform – etanol çöktürmesi, amonyum sülfat çöktürmesi ya da ısı ile denatürasyon yöntemleriyle uzaklaştırılabilmiştir.
Kaynak: Karbonik anhidraz
Örneğin aşırı pH veya sıcaklıklar genelde tüm protein yapısının denatürasyon una neden olur ama bu spesifik olmayan bir etkidir.
Kaynak: Enzim inhibitörü
amino asit değişimi, proteinde yapısının bozulmasıyla (denatürasyon ) ve işleyişinin zayıflamasıyla kendini gösteren bozukluklara yol açar.
Kaynak: Genetik

Yakın Kelimeler

Google Reklamları
(Tahmin etmek için bir harf girin)
Vagonmedya.com
2009-2024 © Sözce hakları saklıdır.