Sözce'de sorgulama yapmak için bir kelime girin

dolu ne demek?

 - 7 sözlük, 10 sonuç.

BSTS / Bilgisayar Terimleri Karşılıklar Kılavuzu

dolu anlamı
bakınız» Tam'>tam

BSTS / Coğrafya Terimleri Sözlüğü

dolu anlamı İng. hail Alm. Hagel Fr. grêle
Havada su buğusunun birden yoğunlaşıp katılaşmasından oluşan, çeşitli irilikte, iç içe katmanlı, yuvarlak ya da düzensiz biçimli saydam buz parçaları durumunda yere hızla düşen bir yağış türü.

BSTS / Orta Öğretim Terimleri Kılavuzu

dolu anlamı Fr. grêle
(coğrafya)

Güncel Türkçe Sözlük

dolu anlamı
(I) is. Havada su buğusunun birden yoğunlaşıp katılaşmasından oluşan, türlü irilikte, yuvarlak veya düzensiz biçimli saydam buz parçaları durumunda yere hızla düşen bir yağış türü: "Dolu ekinlerini vurmuşsa bir yıl aç demekti." -T. Buğra.
dolu anlamı
(II) sf. 1. İçi boş olmayan, dolmuş, meşbu, pür, boş karşıtı: Su ile dolu bir şişe. 2. Bir yerde sayıca çok: Dağda keklik dolu. 3. Boş yeri olmayan, her yeri tutulmuş olan: "Haftaya pazartesiye kadar bütün uçaklar dolu." -A. İlhan. 4. Boş vakti olmayan, meşgul: Bugün doluyum. 5. Çok olan (iş, uğraş, olay vb.). 6. İçinde atılacak mermisi bulunan (top, tüfek vb. ateşli silahlar): Tabanca doludur, dikkat edin. 7. Tornacılıkta delik açılmamış (gereç). 8. mec. Bir duygunun güçlü etkisinde olan. 9. is. esk. İçki doldurulmuş bardak.

Türkçe - İngilizce

dolu anlamı
sıfat
1) full
2) filled
3) loaded
4) occupied
5) laden
6) fraught
7) replete
8) crowded
9) abounding
10) steeped in
11) rife
12) engaged
13) abundant
14) thick with
15) capacity
16) shot
17) alive with
18) instinct
19) instinct with
20) shot through
isim
1) hail

Türkiye Türkçesi Ağızları Sözlüğü

dolu anlamı
1. Kile denilen ve 24 kilo buğday alan bir tahıl ölçeği. 2.12 Kg. buğday alan bir tahıl ölçeği. 3. 6 Kg.lık tahıl ölçeği.
dolu anlamı
Doğru

Kütahya ve yöresi

dolu anlamı
Boş olmayan

Uşak

Yerleşim Birimleri Sözlüğü

Dolu anlamı
Tekirdağ ili, Şahin bucağına bağlı bir yerleşim birimi.

dolu eş anlamlısı

meşgul
sf. (l ince okunur) 1. Bir işle uğraşan, iş görmekte olan: "Belediye doktoru, kışın kimya tecrübeleri ile meşguldü." -S. F. Abasıyanık. 2. Çalışır, kullanılır durumda olan, dolu: Telefon meşgul.

dolu zıt anlamlısı

boş
sf. 1. İçinde, üstünde hiç kimse veya hiçbir şey bulunmayan, dolu karşıtı: "Yaralı kaymakamla iki emir eri de boş kalan kompartımana rahatça yerleştiler." -A. Gündüz. 2. Görevlisi olmayan (iş, görev), münhal: Boş kadro. 3. Yapılacak işi olmayan, işsiz: Bugün sabah boşum, gelebilirsin. 4. mec. Verimsiz. 5. mec. Anlamsız: "Bütün bunlar güneşli ve rüzgârlı bir günün boş vaatleri miydi?" -N. Hikmet. 6. zf. mec. Habersiz, hazırlıksız bir biçimde: "Tatar dilencinin küfürlerine işte böyle boş yakalandım." -O. Pamuk. 7. mec. Bilgisiz: "Daha meselesiz, daha cahil, daha boş, daha yakışıklıydılar." -S. F. Abasıyanık. 8. mec. Bir işe yaramayan, yararsız: "Yaşlı başlı insanlarız dedi. Birbirimizi boş tesellilerle aldatacak değiliz." -R. N. Güntekin.

"dolu" için örnek kullanımlar

Yetenek sizsiniz finalinde, küçük Baha'ya yaşatılan kabus dolu dakikalar,.
Capabilities are the final, small moments of Baha-existing nightmare.
Kaynak: blog.milliyet.com.tr
Vatandaşlar dolu nedeniyle yürümekte zorlanırken bazı araçlarda doluya saplandı.
Citizens were forced to walk due to hail hail stuck in some vehicles.
Kaynak: haber.mynet.com
Şenay Düdek, açılışta duygu dolu anlar yaşadı ve gözyaşlarına hakim olamadı.
Senay dude, lived in the opening moments of emotion and tears did not dominate.
Kaynak: gazeteciler.com
Dün akşam yine bu salonda coşku dolu anlar yaşadık.
Yesterday evening I had moments of joy in this same hall.
Kaynak: giresungazete.net
Bardağın yarısı boş mu yoksa yarısı dolu mu. yarısı dolu) hem de kötümserlik (pesimizm, yani yarısı boş) kaynağı olabileceğini belirten deyiştir.
Kaynak: Bardağın yarısı boş mu yoksa yarısı dolu mu?
Bomba, İçi patlayıcı ve yanıcı maddeyle dolu, bir ateşleme düzeniyle donatılmış, madensel küre biçiminde yokedici ateşli silah.
Kaynak: Bomba
Oraj ya da gök gürültülü fırtına çoğunlukla şimşek ve gök gürültüsü ile yağmur veya dolu eşliğinde görülen bir hava olayı .
Kaynak: Oraj
Koful, sitoplazma da bulunan içi sıvı dolu boşluklardır. Vakuol de denilen koful, bütün bitkiler ve mantarlar ve bazı protistalar ve
Kaynak: Koful
Shine, 1996 Avustralya yapımı filmde meşhur piyanist David Helfgott 'un dram dolu yaşamı anlatılmaktadır. Filmde musevi bir ailenin
Kaynak: Shine (film)
Huzurlu, rahat ve zenginlik dolu yer. Yerleşim yerleri Afganistan - : Azerbaycan - : Bangladeş - : İran : Gülistan Eyaleti , İran 'ın 31
Kaynak: Gülistan
Embriyo gelişiminde, embriyonik hücrelerin oluşturduğu, ortası sıvıyla dolu hücresel yapı. Ayrıca bakınız : Embriyonik gelişim
Kaynak: Blastula
Müslüm Gürses şarkılarıyla dolu 35mm `lik film "baskı altındaki dul bir kadın ve bir çocuğun öyküsünü anlatmaktadır." Oyuncular
Kaynak: Güldür Yüzümü (film)
Burun boşluğu (nazal kavite veya nazal boşluk) yüz ün ortasında burnun arkasında ve üstünde bulunan hava ile dolu, büyük bir boşluktur.
Kaynak: Burun boşluğu
2.Baskı, Dünya Kitapları , 2005.Alevi kökenli gelinine karşı nefret dolu öfke yumağı bir büyükanne; dayakçı, sarhoş bir baba;
Kaynak: Peygamber Çiçeği
Nora Roberts 'ın aşk ve macera dolu bu serisi Silhoutte Yayınevi tarafından basıldı. İlk dört kitap 1991 'de, serinin son kitabı ise 1996
Kaynak: Calhoun Kardeşler
Yağ hücre leri diğer adıyla adipositler petek şeklinde içleri yağ dolu olan yapılardır. Hücrenin çekirdeği kenara itilmiştir.
Kaynak: Yağ hücreleri
Vagonmedya.com
2009-2024 © Sözce hakları saklıdır.