Sözce'de sorgulama yapmak için bir kelime girin

büzüşmek ne demek?

 - 3 sözlük, 3 sonuç.

Güncel Türkçe Sözlük

büzüşmek anlamı
(nsz) 1. Büzülerek alan hacmini küçültmek, kırışmak. 2. İlişmek: "Geniş hasırlı sofanın bir kenarına da biz büzüşmüştük." -F. R. Atay. 3. tıp Kasılmak.

Türkçe - İngilizce

büzüşmek anlamı
fiil
1) shrivel up

Türkiye Türkçesi Ağızları Sözlüğü

büzüşmek anlamı
Büzülmek, büzülüp toplanmak.

*Tefenni -Burdur
*Merzifon -Amasya
-Ankara
*Bor -Niğde

büzüşmek eş anlamlısı

ilişmek
(-e) 1. Bir şeye hafifçe dokunmak, takılmak: Elim çiçeklere ilişti, vazo devrildi. 2. Elini sürmek, dokunmak: "Bir sancılı yerine dokunmuşum gibi ızdırapla: -Bırak, ilişme, diye inledi." -F. R. Atay. 3. Bir şeyin kenarına kısa bir süre için oturmak: "Sonra gene usulca hastanın karyolasına yandan ilişerek oturdu." -N. Cumalı. 4. Karışmak, rahat vermemek, müdahale etmek: "Sanat edebiyat açısından, derginin politikasıyla tam uyuşmasa da burada tek satırıma ilişmediler." -A. Ağaoğlu. 5. mec. Değinmek, sözünü etmek: O konuya hiç ilişmedik. 6. hlk. Şaka etmek.
kasılmak
(nsz) 1. Kasma işi yapılmak. 2. tıp Büzülüp toplanmak, büzüşmek, takallüs etmek. 3. mec. Büyüklenmek, kurumlanmak, gururlanmak: "Ben Namık Kemal'im, koskoca vatan şairiyim, deyip de kasılmaz hiçbir zaman." -N. Cumalı.
kırışmak
(nsz) 1. Bir yüzeyin düzgünlüğü bozulmak, kırışık oluşmak: "Boynu uzamış, kararmış, yaşlı adamların boynu gibi kırışmıştı." -Y. Kemal. 2. (nsz, -le) Birbirini kırmak, yok etmek, öldürmek. 3. Karşılıklı kırmak: Çocuklar yumurta kırışıyorlar. 4. Pazarlık etmek. 5. (-le) Bahse tutuşmak. 6. argo Bir şeyi eşit olarak paylaşmak.
Vagonmedya.com
2009-2024 © Sözce hakları saklıdır.