Sözce'de sorgulama yapmak için bir kelime girin

düşünce ne demek?

 - 7 sözlük, 7 sonuç.

BSTS / Eğitim Terimleri Sözlüğü

düşünce anlamı İng. idea, thought, consideration Osm. fikir, mütalaa, mülâhaza Fr.idée, pensée
1- Zihinde tasarlanan, canlandırılan şey. 2- Bir işin gerçekleşmesi ya da bir sorunun çözümü için zihince tasarlanan, aranıp bulunan yol. 3- Düşünce sonucu bilincine varılan herhangi bir şey.

BSTS / Felsefe Terimleri Sözlüğü

düşünce anlamı İng. thought Osm.fikir Alm. Gedanke Fr. pensée
1- Düşünme ediminin içeriği. 2- Düşünmenin ürünü olan: düşünülen içerik; bu içerik düşünme ediminden çözülebilir ve örneğin yazılı olarak saptanabilir ya da bir başkasına aktarılabilir. 3- İlke, yönetici sav.

BSTS / Ruhbilim Terimleri Sözlüğü

düşünce anlamı İng. thought
Anlıksal etkinlikler sonucu oluşan karmaşık bir düşünü.

BSTS / Toplumbilim Terimleri

düşünce anlamı İng. idea Osm. müfekkire Fr. idée
İnsan beyninin anlık ve us yardımıyla nesnel evreni yansıtmak üzere oluşturduğu kavramlar, yargılar, kuramlar vb.

BSTS / Yöntembilim Terimleri Sözlüğü

düşünce anlamı İng. thought Osm.tefekkür
Olay, durum ve nesneler üzerinde çözümleyici ve bireştirici işlemlerde bulunmaya olanak sağlayan kavrama ve açıklama yetisi.

Güncel Türkçe Sözlük

düşünce anlamı
is. 1. Uzay ve zamanın ötesinde, öznenin dışında, kendiliğinden var olan, duyularla değil, yalnızca ruhen algılanabilen asıl gerçeklik, mütalaa, fikir, mülahaza, ide, idea: "Anlaşmazlıklarda aracılığına, zor durumlarda düşüncesine başvurulur." -T. Buğra. 2. Dış dünyanın insan zihnine yansıması. 3. Niyet, tasarı. 4. mec. Tasa, kaygı, sıkıntı: Sınıfta kalma düşüncesi uykumu kaçırdı. 5. fel. İlke, yönetici sav.

Türkçe - İngilizce

düşünce anlamı
isim
1) thought
2) thinking
3) idea
4) opinion
5) mind
6) consideration
7) belief
8) attitude
9) sense
10) judgment
11) conceit
12) sentiments
13) apprehension
14) cogitation
15) counsel
16) fancy
17) remark
18) voice
19) judgement
20) say-so
sıfat
1) thinking
2) reasoning
ön ek
1) ideo-

düşünce eş anlamlısı

fikir
is. 1. Düşünce: "İşimizi, gücümüzü bırakmış olmak düşüncesini bir vazife yapmakta olduğumuz fikri susturuyordu." -M. Ş. Esendal. 2. Düşün. 3. esk. Kuruntu.
ide
is. Düşünce.
idea
is. Düşünce: "İdea akılla algılananın en üst aşamasını yani kavramı tanımlar." -A. Erhat.
kaygı
is. Üzüntü, endişe duyulan düşünce, tasa: "Korku ve kaygıyla vücudunu dinledi." -A. İlhan.
mülahaza
is. (müla:haza, l ince okunur) esk. Düşünce: "Bu mülahazaya binaen, padişaha hitaben bir telgrafname hazırlandı." -Atatürk.
mütalaa
is. (müta:laa, l ince okunur) esk. 1. Okumaya, ders çalışmaya ayrılan zaman, etüt: "Mütalaada önüne biyoloji kitabını açmış, iki satır okuyor, beş satır dalga geçiyordu." -Ç. Altan. 2. İrdeleme, müzakere, görüş: "Kolordu kumandanlarının fikir ve mütalaalarını bilmek, bence pek faydalı idi." -Atatürk. 3. Düşünce.
niyet
is. 1. Bir şeyi yapmayı önceden isteyip düşünme, maksat: "Ama benim asıl niyetim eski sevgilisinin adını öğrenmek." -A. Ümit. 2. Fal gibi kullanılmak amacıyla içine mâni yazılıp katlanmış veya şekerlere sarılmış kâğıt parçası. 3. din b. Namaz kılmaya, oruç tutmaya ve abdest almaya karar verip başlama.
sıkıntı
is. 1. İşsizlik, tekdüzelik, bezginlik vb. sebeplerden doğan ruhsal yorgunluk, cefa, eziyet: "İçinin sıkıntısını mümkün mertebe gizlemeye çalışarak, dereden tepeden konuşarak oyalandı." -P. Safa. 2. Bir bozukluğun, karışıklığın sebep olduğu etkili ve sürekli yorgunluk, mihnet: "Sıkıntı ve ızdırapla sağa sola döndüm." -A. Gündüz. 3. Yokluk ve parasızlığın yol açtığı geçim darlığı: "İhtiyarın bir para sıkıntısı içinde olduğunu o söylemeden ben keşfetmiştim." -S. F. Abasıyanık. 4. Bulunmama durumu: "Yüklü servetini cömertçe harcamaması nedeniyle piyasada para sıkıntısı baş gösterdi." -İ. O. Anar. 5. mec. Sorun, mesele, sendrom, problem: "Atatürk öldüğü zaman Türkiye'nin ufak tefek sıkıntılar dışında hiçbir büyük problemi yoktu." -B. Felek.
tasa
is. 1. Üzüntülü düşünce durumu, kaygı, endişe, gam: "Gazeteleriniz sürüm tasasına kapıldılar mı hemen İstanbul'un nabzını tutarlar." -F. R. Atay. 2. ruh b. Tatmin edici olmayan veya tedirgin eden durumların ortaya çıkmasını önleyebilmede, güvensizlik içinde bulunulduğunda duyulan tedirgin edici duygu.
tasarı
is. 1. Olması veya yapılması istenen bir şeyin zihinde aldığı biçim: "Kafamdaki hayaller ve tasarılar epeyce açık saçık şeylerdi." -H. E. Adıvar. 2. huk. Hukuki bir işlemin, o işlemi yapmakla yetkili kurul veya organ önüne getirildiği andaki durumu, üstünde görüşme ve oylama yapılabilir durumdaki metin, layiha: "Bütçe Kanunu tasarısı üzerine yazdığım bir yazı." -Y. K. Karaosmanoğlu.

"düşünce" için örnek kullanımlar

Farklı düşünce ve inanca sahip kişileri dışlamamanız lazım.
People with different ideas and beliefs have dışlamamanız.
Kaynak: haber.mynet.com
Mısır'da balon havadan düşünce 19 turist hayatını kaybetti.
19 tourists killed in Egypt thought air balloon.
Kaynak: kirikhan.net
Hipnoz ve düşünce okuma olguları, uzun yıllardır insanlığı meşgul ediyor.
Hypnosis and mind reading facts, mankind has been dealing with for many years.
Kaynak: haber.mynet.com
Düşünce bozukluğu veya formal düşünce bozukluğu, psikiyatri de, hatalı düşünmenin bir yansıması olduğu düşünülen dil kullanımındaki dizisel
Kaynak: Düşünce bozukluğu
Düşünce okuma,telepati k yeteneği olduğunu iddia eden kişilerin kişilerin, başkasının zihnindeki düşünce ve fikirleri, o kimsenin “vericilik
Kaynak: Düşünce okuma
İntegral paradigma, integral hareketi veya integral yaklaşım da denilen İntegral düşünce insan ve evreni anlamak için bilimsel ve ruhsal
Kaynak: İntegral düşünce
Ekonomi düşünce tarihi ilk çağdan günümüze kadar politik ekonomi ve ekonomi konusundaki farklı düşünürlerle ve teorilerle ilgilenir.
Kaynak: Ekonomik düşünce tarihi
Kemancı 1971 yılında Judith Jarvis Thomson tarafından ortaya atılan bir düşünce deneyi dir. " "Ünlü Kemancı Problemi"ne girişinde Thomson
Kaynak: Kemancı (düşünce deneyi)
Aşırı kapsamlı düşünce, akut şizofreni deki düşünce bozukluğunun bir öğesidir. Kişi, kavram sınırları içinde kalamaz, böylece belli bir
Kaynak: Aşırı kapsamlı düşünce
Böylece, sloganik düşünce ve söylem tarzından uzak, derinlikli bir düşünce bütünlüğü kazanabiliriz. Sadece gerçeğe bağlı, hiçbir
Kaynak: Kritik-analitik düşünce

Yakın Kelimeler

Google Reklamları
(Tahmin etmek için bir harf girin)
Vagonmedya.com
2009-2024 © Sözce hakları saklıdır.