Sözce'de sorgulama yapmak için bir kelime girin

fer ne demek?

 - 3 sözlük, 4 sonuç.

Güncel Türkçe Sözlük

fer anlamı
is. 1. Parlaklık, aydınlık. 2. Gözdeki canlılık: "Otuz yaşıma gelmeden gözlerimin feri sönmüştü." -H. E. Adıvar. 3. Güç, kuvvet, nüfuz.

Kişi Adları Sözlüğü

Fer anlamı Köken: Far.
Cinsiyet: Erkek
1. Aydınlık, ışık.2. Güç, kuvvet.

Türkiye Türkçesi Ağızları Sözlüğü

fer anlamı
< Far. fer: güç; kuvvet; takat || feri düşmek / galmamak / kesilmek: takatten düşmek
fer anlamı
Güç kuvvet; ışık, aydınlık, parlaklık

Keban Baskil Ağın Elazığ

fer eş anlamlısı

aydınlık
is. 1. Bir yeri aydınlatan güç, ışık: "Bir elektrik görmediğimizden titrek fener aydınlığına doyamazdık." -F. R. Atay. 2. Bir yapının ortasına gelen oda ve öbür bölümlerin ışık alması için damın ortasından zemine kadar açılan boşluk. 3. sf. Işık alan: Aydınlık bir oda. 4. sf. mec. Kolay anlaşılacak derecede açık olan, vazıh: Aydınlık bir söz. 5. sf. mec. Kötülükten uzak, temiz, saf: Aydınlık bir yüz.
güç
(I) sf. 1. Ağır ve yorucu emekle yapılan, çetin, müşkül, efor, kolay karşıtı: Eski yazıyı öğrenmek güç bir işti. 2. zf. Zorlukla: "Kendini yatağa güç atmış ve sızıp kalmıştı." -Y. K. Karaosmanoğlu.
güç
(II) is. 1. Fizik, düşünce ve ahlak yönünden bir etki yapabilme veya bir etkiye direnebilme yeteneği, kuvvet: Zihin gücü. Yaşama gücü. 2. Bir olaya yol açan her türlü hareket, kuvvet, takat. 3. Sınırsız, mutlak nitelik: Tanrı'nın gücü. 4. Büyük etkinliği ve önemi olan nitelik: Paranın gücü. 5. Bir cihazın, bir mekanizmanın iş yapabilme niteliği: Motorun gücü. 6. Siyasi, ekonomik, askerî vb. bakımlardan etki ve önemi büyük olan devlet, devletler toluluğu: Güçler dengesi. 7. Bir ulus, bir ordu vb.nin ekonomik, endüstriyel ve askerî potansiyeli: İnsan gücü. 8. Bir toprağın verimlilik yeteneği. 9. mec. Yeterliliğini ve güvenilirliğini kanıtlamış kimse. 10. coğ. Bir akarsuyun aşındırma ve taşıma yeteneği. 11. fiz. Birim zamanda yapılan iş.
kuvvet
is. 1. Fiziksel güç, takat: "Bu kadar cesur bir hamleye yetecek kuvvetim yok." -Y. Z. Ortaç. 2. Şiddet, zor, cebir: Kuvvet kullanmak. 3. Yetke, erk, nüfuz. 4. Dayanıklı olma durumu. 5. mec. Güç: "Hâlbuki devlet kuvvetlerinin yerini hangi şahsi kuvvet tutabilirdi?" -F. R. Atay. 6. ask. Bir ülkenin savaşçı silahlı kuruluşları veya gücü: "Nasıl ki düşmanın da her gün ümidi ve kuvveti eksilecektir." -R. E. Ünaydın. 7. fiz. Durgunluğu harekete veya hareketi durgun bir duruma çeviren etken, direnci kıran veya direnç doğuran özellik. 8. mat. Bir niceliğin kendisi ile çarpılarak yükseltildiği derecelerden her biri: 2x2x2=23 denkleminde, 3 sayısı 2'nin kuvvetini gösterir.
nüfuz
is. (nüfu:zu) 1. İçine geçme. 2. mec. Söz geçirme, güçlü olma, erk: "Birbirlerinin servetlerini, nüfuzlarını, rütbelerini, kabiliyetlerini bilirlerdi." -A. Ş. Hisar.
parlaklık
is. 1. Parlak olma durumu, revnak: "Taşlarımız öyle güzel parlardı ki o parlaklığı görme uğruna bütün gün sürekli silmeyi bile düşündüğüm olurdu." -A. Kutlu. 2. mec. İlgi ve dikkat çekici olma durumu. 3. gök b. Bir ışık kaynağının verdiği ışığın, göz gibi bir alıcının üzerinde yaptığı etki.

"fer" için örnek kullanımlar

Çünkü gerçekten her oyuncunun gözlerinde, televizyondan dahi görünen bir fer vardı.
Because each player is really in your eyes, even appearing on television had a helmet.
Kaynak: tr.eurosport.com
Duasıyla dertlilere derman, gözsüzlere fer oldu.
Prayer cure for sorrow, eyeless was fer.
Kaynak: merhabahaber.com
Şimdi geldiğimiz nokta; 28 Şubat'ın asli ve fer'i müteallerinden yargı önünde hesap sorulma günüdür.
Where we are now, Feb. 28 primary and fer 's account is asked in front of müteallerinden day of judgment.
Kaynak: timeturk.com
1888'de hattın Eşkişehir Konya ve Ankaraya kadar uzatılması karşılığında Société du Chemin de fer Ottoman d'Anatolie şirketine devredilmiştir.
Kaynak: Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları
Saint-Lazare Garı ya da kısaca Demiryolu (Fransızca : Le Chemin de fer), Édouard Manet tarafından 1873 yılında yapılan tablo.
Kaynak: Saint-Lazare Garı
Istanbul Sirkeci - Hadımköy 51 1872 | Compagnie des Chemins de fer Orientaux | | | Istanbul Haydarpaşa – Pendik 26 1872 |
Kaynak: Türkiye'deki demiryolu hatları
Yerine Charpente de fer adı verilen dökme demir desteklerle desteklenen bakır kaplı bir çatı yapılmıştır. Yapıldığı zaman, kilisenin
Kaynak: Chartres Katedrali

Yakın Kelimeler

Google Reklamları
(Tahmin etmek için bir harf girin)
Vagonmedya.com
2009-2024 © Sözce hakları saklıdır.