Sözce'de sorgulama yapmak için bir kelime girin

fırka ne demek?

 - 2 sözlük, 5 sonuç.

Güncel Türkçe Sözlük

fırka anlamı
is. esk. 1. İnsan topluluğu. 2. Parti (I): "Mecliste, hâkim olan fırkanın, hükûmet teşkilini, muhalif ve ekalliyette bulunan bir fırkaya terk etmesi ise asla mevzubahis olamaz." -Atatürk. 3. ask. Tümen: "Benim burada bir fırka kumandanım vardı." -P. Safa.

Türkiye Türkçesi Ağızları Sözlüğü

fırka anlamı
İki kulplu küçük testi.

Kumarlar *Bayramiç -Çanakkale

fırka anlamı
İspirto lambası.

-Erzurum

fırka anlamı
Kadın ceketi.

Danışman *Fatsa -Ordu

fırka anlamı
Saça takılan üzeri boncuklu bir çeşit toka.

Çepni *Gemerek -Sivas

fırka eş anlamlısı

parti
(I) is. 1. Ortak düşünce ve görüşteki kişilerin oluşturdukları siyasal topluluk, fırka: "Parti tarafından önerilen genel konular ile ozanın duyduğu şey arasında çelişki olamaz." -N. F. Kısakürek. 2. İnsan topluluğu.
parti
(II) is. 1. Bir bütünün parçası, kısım: "Yedi sekiz balyalık bir partiden bir buçuk, iki kilo tütün yürütüyordu." -N. Cumalı. 2. Bazı oyunlarda bir kez: "Öğle sonları birkaç parti tavla oynamaktan hiç vazgeçmiyorduk." -Y. K. Karaosmanoğlu. 3. Bir kişi, bir kuruluş veya bir topluluğun, çoğu belli bir şeyi kutlamak amacıyla düzenledikleri eğlence: "Gülümhan'ın partisinde tanışır gibi olmuştuk." -A. İlhan. 4. ekon. Tutam (II). 5. mec. Çok ucuza elde edilen şey, kelepir. 6. mec. Vurgun, kazanç: "Kazanmakta olduğu partinin güme gitmesinden korkan terlikçi İhsan..." -H. Taner. 7. müz. Armoniyi oluşturan ezgilerden her biri.
tümen
is. 1. ask. Tugayla kolordu arasında yer alan birlik, fırka: "Cehennem içinde boğuşan tümenin kurtuluşu demek olan bu haber onun tunçtan yüzünü değiştirmiyor." -H. E. Adıvar. 2. ask. esk. On bin erden oluşan asker kuvveti. 3. esk. Büyük küme, yığın. 4. sf. esk. On bin.

"fırka" için örnek kullanımlar

Kolordu ve fırka kumandanları askerler üzerinde bir disiplin sağlayamamışlardır.
Corps and division commanders did not provide a discipline on the soldiers.
Kaynak: merhabahaber.com
24 Mart 1913 günü Bulgarlar, 2 fırka Sırp ve 3 liva Bulgar takviyesi alarak yeniden saldırıya geçtiler.
On March 24, 1913 Bulgarians, Serbs and second division again attacked by three shire Bulgarian supplement.
Kaynak: merhabahaber.com
ve 5. Fırka tamamen yoktu.
and the 5th Division were totally absent.
Kaynak: merhabahaber.com
Hararetli tartışmalar, fırka tartışmalarını da beraberinde getirir… Lütfü Bey ve Nermin ise verdikleri davetin telaşındadır.
Heated debate, the debate brings ... Lutfi Bey and Nermin division of the hustle and bustle of their invitation.
Kaynak: televizyongazetesi.com
Siyasî parti (eskiden fırka, farklı görüşe sahip topluluk), benzer siyasî görüşleri paylaşan kişilerin bir ülkenin yönetiminde söz sahibi
Kaynak: Siyasi parti
Şiî lerin günümüzde bağlı olduğu en büyük fırka ise İmamiyye (Caferiyye ) dir. Bunun dışında sayıları az olmakla birlikte Zeydiyye ve
Kaynak: Mezhep
Osmanlı Demokrat Fırkası (Fırka-i İbad), 6 Şubat 1909 yılında İbrahim Temo tarafından kurulan partidir. yeni bir fırka kurmaya karar verir.
Kaynak: Osmanlı Demokrat Fırkası
Müşebbihe, İslam dini nde Allah 'ı yaratılmış olanların sıfatlarıyla anmak, yaratılanlara benzetmek anlamında itîkâd i bir fırka dır.
Kaynak: Müşebbihe
Mücessime, İslam dini nde bir fırka . Mücessime, Allah 'ı cisim sayan veya Allah 'ın sıfatlarını cisim leştiren mezheb e verilen isim dir
Kaynak: Mücessime

Yakın Kelimeler

Google Reklamları
(Tahmin etmek için bir harf girin)
Vagonmedya.com
2009-2024 © Sözce hakları saklıdır.