Sözce'de sorgulama yapmak için bir kelime girin

filinta ne demek?

 - 2 sözlük, 2 sonuç.

Güncel Türkçe Sözlük

filinta anlamı
is. (fili'nta) 1. Namlusu kısa, kurşun atan bir çeşit küçük tüfek. 2. sf. argo Güzel, yakışıklı.

Türkçede Batı Kökenli Kelimeler Sözlüğü

filinta anlamı Alm.Flinte
1. Namlusu kısa, kurşun atan bir çeşit küçük tüfek: § "Bir güzel çift çifte tabanca ile bir filinta ve bir kılıncın paslarını temizlemekte." -Ahmet Midhat Efendi, Yeryüzünde Bir Melek, 242. § "Bana bir revolver, bir filinta, bir mavzer veriniz; şimdi hemen sokağa fırlayayım." -Peyami Safa, Mahşer, 208. § "Fakat her evde bir mavzer, bir filinta, bir tabanca, hasılı bir silah, sırf ihtiyaten vardı." -Ruşen Eşref Ünaydın, Hatıralar III, 58. 2. argo Güzel, yakışıklı: § "Doğrusu ya, onun yanında Dündar, filinta gibi delikanlı." -Attila İlhan, Kurtlar Sofrası, 459.

filinta eş anlamlısı

güzel
sf. 1. Göze ve kulağa hoş gelen, hayranlık uyandıran, çirkin karşıtı: Güzel kız. Güzel çiçek. Yalının en güzel odası bizimdi. 2. İyi, hoş: "Güzel şey canım, milletvekili olmak!" -Ç. Altan. 3. Beklenene uygun düşen ve başarı düşüncesi uyandıran: Güzel bir fırsat. 4. Soyluluk ve ahlaki üstünlük düşüncesi uyandıran: Güzel duygular. Güzel hareketler. 5. Görgü kurallarına uygun olan. 6. Sakin, hoş (hava): Güzel bir gece. 7. Okşayıcı, aldatıcı, kandırıcı: Güzel vaatler. 8. Pek iyi, doğru: Güzel güzel amma! 9. is. Güzel kız veya kadın. 10. is. Güzellik kraliçesi. 11. zf. Hoşa giden, beğenilen, iyi, doğru bir biçimde: Güzel konuştu. 12. zf. Adamakıllı, şiddetli: ": Karıkoca bu kuzu yüzünden güzel bir kavga ettiler." -Ö. Seyfettin.

"filinta" için örnek kullanımlar

Meclis iltifakla subaylik rütbesi verilmesine elinde bulunan Alman filinta mavzerin ve birde Alman Lagant i evinde daima bulundurma
Kaynak: Mestan Efe
Vagonmedya.com
2009-2024 © Sözce hakları saklıdır.