Sözce'de sorgulama yapmak için bir kelime girin

galeyan ne demek?

 - 2 sözlük, 2 sonuç.

Güncel Türkçe Sözlük

galeyan anlamı
is. (galeya:nı) esk. 1. Kaynama. 2. Coşma: "Bu uzvi acı, onu galeyanın son raddesine getirerek ağlattı." -P. Safa. 3. Coşku: "Bütün Rumeli, ruhunun bütün fütuhatçı galeyanı ile Teselya'ya doğru akıyordu." -Y. K. Beyatlı.

Türkçe - İngilizce

galeyan anlamı
isim
1) effervescence
2) simmer
3) ebullition
4) boil
5) rage
6) ebullience
7) ebulliency
8) agitation

galeyan eş anlamlısı

coşku
is. 1. Genellikle büyük bir istekle ortaya çıkan geçici hayranlık veya heyecan durumu: "Valinin hızı ve coşkusu, yanındakilere de bulaşıcı bir hastalık gibi sirayet ediyordu." -A. Kulin. 2. Sevinç gösterileriyle beliren güçlü heyecan: "Gençlerin coşkusu coşkuda kalıyor, yaratıcı bir tutarlığa bir türlü dönüşemiyordu." -Ç. Altan. 3. ruh b. Salgı bezleri ve dinamik etkinliklerle kendine özgü ilişkileri bulunan iç veya dış uyaranların kamçıladığı güçlü duygu durumu. 4. fel. Bir düşünceyle, bir duyguyla dolarak yücelme, ruhun kendini aşıp yücelmesi, heyecan.
coşma
is. Coşmak işi, galeyan: "Kadın bir izzetinefis coşmasına benzeyen öfke ile gözlerini açtı." -P. Safa.

"galeyan" için örnek kullanımlar

Seymen düzülme, toplu ve millî bir galeyan anıdır. Bunun ufak bir şekli de bayram ve düğünlerde kurulurdu. Seymenler o gece "Sinsin"
Kaynak: Seymen
bıraktığını ve bu kararını sorumsuz bir meclise tasdik ettirdiğini kaydediyor ve bu nedenle milli galeyan sonucu devrildiğini bildiriyordu.
Kaynak: Bâb-ı Âli Baskını

Yakın Kelimeler

Google Reklamları
(Tahmin etmek için bir harf girin)
Vagonmedya.com
2009-2024 © Sözce hakları saklıdır.