Sözce'de sorgulama yapmak için bir kelime girin

gizemsel ne demek?

 - 3 sözlük, 3 sonuç.

BSTS / Felsefe Terimleri Sözlüğü

gizemsel anlamı İng. mystic, mystical Osm. tasavvufi Alm. mystisch Fr. mystique mystikos < myein
(Yun. mystikos < myein = gözlerini yummak, kapamak) : Duyusal algılardan koparak gizem dolu iç aydınlığa erişmeye ilişkin. Bu bağlamda: 1- Her türlü özne-nesne ayrımını, ikiliğini kaldırarak birolma durumu. (Yalnızca Tanrı'yla değil, doğayla da olabilir.) 2- Tanrı'yla bir olma, birleşme, kendini Tanrı'da yaşama durumu. 3- Yüksek tinsel güçler aracılığıyle Tanrı'yı görme, Tanrı'ya erişme durumu. 4-Gizem dolu eylemler ya da ruhsal alıştırmalarla Tanrı'ya erişme yöntem ve tekniğine ilişkin. Gizlemsel Tanrıbilim ve felsefe: a. Gizemsel yaşamı kavranılır birbiçimde açıklama ve ortaya koyma. b. Tarihsel öğretiler aracılığıyle gizemsel yaşantıların az ya da çok dizgesel olarak işlenmesi (17. yüzyıl).

Güncel Türkçe Sözlük

gizemsel anlamı
sf. Gizemle ilgili, gizeme ilişkin, mistik: "Bunlar tabuları, dinsel yasakları ve buyrukları içeren gizemsel inanç kurumlarıdır." -M. C. Anday.

Türkçe - İngilizce

gizemsel anlamı
mystical

gizemsel eş anlamlısı

mistik
sf. 1. fel. Gizemci. 2. Gizemsel: "Gaipten sesler duyuyor, ruhuna fısıldanan mistik şiirler yazıyordu artık." -Y. Z. Ortaç.

"gizemsel" için örnek kullanımlar

Kötülüğü üstlenen ve gizemsel yolculuklara dayalı iç deneyimlere dayanan bir ahlakın savunuculuğunu yapmıştır. Yaşamı : Bataille 1897'de
Kaynak: Georges Bataille
Yaşamın özünde saklı olan gelişme, çaba harcama, iş görme eğilimiyle kendini açığa vuran gizemsel yaratıcı gücü kavrama arzusu, belli bir
Kaynak: Bireysel psikoloji
yapılırken gösterilen özen ve et ile uyumundan olduğu kadar, hazırlık süresinin uzun bir zaman dilimine yayılmasındaki gizemsel havadan da alıyor.
Kaynak: Sivritepe, Ömerli

Yakın Kelimeler

(Tahmin etmek için bir harf girin)
Vagonmedya.com
2009-2024 © Sözce hakları saklıdır.