Sözce'de sorgulama yapmak için bir kelime girin

hakkaniyet ne demek?

 - 2 sözlük, 2 sonuç.

Güncel Türkçe Sözlük

hakkaniyet anlamı
is. (hakka:niyet) esk. Hak ve adalete uygunluk, doğruluk, nasfet: "Bunu burada hakkaniyet borcu olarak belirtmeliyiz." -H. Taner.

Türkçe - İngilizce

hakkaniyet anlamı
isim
1) rightness

hakkaniyet eş anlamlısı

doğruluk
is. 1. Doğru ve dürüst olma durumu, doğru olana yakışır davranış, dürüstlük, adalet: "Yazıyı yazana, bu dediklerinin doğruluğuna nasıl inansın okuyucu?" -N. Cumalı. 2. fel. Düşüncenin gerçekle uyuşması, yargı ve önermelerin gerçeğe uygun olması.
nasfet
is. esk. Hakkaniyet: "Nasfet ve merhamet dilenmek gibi bir prensip yoktur. Türk milleti, Türkiye'nin müstakbel çocukları, bunu, bir an hatırdan çıkarmamalıdırlar." -Atatürk.

"hakkaniyet" için örnek kullanımlar

Adaletli ve hakkaniyet ölçüsünde hizmet verdiklerini belirten Derince Belediye Başkanı Dr.
Deeply fair and equitable to the extent that they have served, Mayor.
Kaynak: ozgurkocaeli.com.tr
Ancak, vergi alırken de hakkaniyet olmalı.
However, it should be fairness in the tax while.
Kaynak: adanamedya.com
Hukuk Dairesi, davacı kadının az da olsa gelir elde ettiği, bu sebeple hakkaniyet ve fedakarlığın denkleştirilmesi ilkeleri gereğince yerel mahkeme kararını onadı.
Department of Law, the plaintiff obtained her little income, therefore, upheld the decision of the local court in accordance with the principles of fairness and altruism balancing.
Kaynak: kadinhaberleri.com
Rawls bu kitapta geleneksel toplumsal sözleşme fikrini kullanarak "hakkaniyet olarak adalet" adını verdiği iki adalet ilkesine ulaşır.
Kaynak: A Theory of Justice
Sözkonusu Bir Adalet Kuramı kitabın da Rawls, " hakkaniyet olarak adalet" fikrini şekillendirmeye çalışır. O faydacı ahlak felsefesi
Kaynak: John Rawls
1474'de Common Law'ın hakkaniyet eksikliklerini gidermek için yeni bir mahkemeler sistemi kuruldu. Buna da Equity Law dendi.
Kaynak: Ortak hukuk
Ortada zarar verici bir davranış varken, failin kusuru olmadığı gerekçesiyle mağdurun zararının giderilmemesi hakkaniyet le bağdaşmaz.
Kaynak: Kusursuz sorumluluk
üstlenerek ve Peygamber Efendimiz (S.A.V)'in soyundan gelen Ehli Beyt'in yardımıyla tüm dünyaya adalet ve hakkaniyet getirecegini bildirmektedir.
Kaynak: İmam Mehdi
Uluslararası sorunları hakkaniyet kurallarına göre çözmeyi ve içerideki sürtüşme ve uzlaşmazlıkları gidermeyi amaçlayan bir program
Kaynak: Fumimaro Konoe
aynı zamanda yasa ve hakkaniyet üzerine konuşur; suça dürtü sorununa geldiğindeyse, insani eylemlerin nedenlerinin tam bir araştırmasında
Kaynak: Retorik (Aristoteles)
Devlet Memurları Kanunu'nun 10 maddesi; “…Amir, maiyetindeki memurlara hakkaniyet ve eşitlik içinde davranır. Amirlik yetkisini kanun,
Kaynak: Mobbing
hususunda hakkaniyet ölçülerinin dışına taşabilmeleri ihtimalinin önüne geçebilmek için, bireyler bir sosyal sözleşme ile devleti tesis ederler.
Kaynak: Liberalizm

Yakın Kelimeler

Google Reklamları
(Tahmin etmek için bir harf girin)
Vagonmedya.com
2009-2024 © Sözce hakları saklıdır.