Sözce'de sorgulama yapmak için bir kelime girin

hamhalat ne demek?

 - 1 sözlük, 1 sonuç.

Güncel Türkçe Sözlük

hamhalat anlamı
sf. 1. Kaba saba, görgüsüz: Hamhalat bir adam. 2. Verimsiz, çorak, kuru: "Demeye kalmadı yolumuzun iki yanında hamhalat, suratsız tarlalar peyda oldu." -B. R. Eyuboğlu.

hamhalat eş anlamlısı

çorak
is. 1. Toprak damlara çekilen, su geçirmeyen killi toprak. 2. Bazı toprakların yüzünde beyaz bir katman durumunda toplanan ve eskiden barut yapmakta kullanılan potaslı, sutlu tuz. 3. sf. Bitkisi iyi olmayan (toprak): "Biz geçtiğimiz zamanlar, Sina Çölü, Peygamber Musa'nın geçtiği zaman kadar ıssız, boş, kuru ve çoraktı." -F. R. Atay. 4. sf. Verimli olmayan (toprak). 5. sf. Acı (su). 6. sf. mec. Verimsiz, kısır, bakımsız, yoksul: "Hayatımın en acı, en yaslı ve çorak zamanları başlamış oldu." -T. Buğra.
kuru
sf. 1. Suyu, nemi olmayan, yaş ve nemli karşıtı: "Yanakları kuruydu fakat gözleri tamamıyla siyah yaştı." -H. E. Adıvar. 2. Yağış almayan veya üzerinde bitki olmayan: Kuru çöl. Kuru tepeler. 3. Daha sonra kullanılmak için kurutulmuş, taze ve yeşil karşıtı: "Evlerin önlerine kuru meşe dallarıyla örtülü çardaklar yapmışlar." -R. H. Karay. 4. Canlılığını yitirmiş (bitki): "Çiçek açmaz kuru bir ağaç, ötmeyi unutmuş bir kuş mu oldum?" -H. E. Adıvar. 5. mec. Zayıf, çelimsiz, arık, sıska, kaknem: "Kara, kuru, kibirli, kazık gibi bir kadın!" -H. E. Adıvar. 6. Salgısı olmayan: Kuru öksürük. Kuru egzama. 7. Döşenmemiş, çıplak: Kuru tahtaya oturma! 8. Katıksız, yanında başka şey olmayan (yiyecek): Kuru çayla karın doyar mı? 9. Etkisi ve sonucu olmayan: "Şahsına topluluğun isteğini emanet edenler boş bir riya, kuru bir şeref olsun diye laf etmediler." -R. E. Ünaydın. 10. mec. Heyecanı, tadı olmayan, tekdüze: Kuru, zevksiz bir hayat. 11. mec. Akıcı olmayan, duygudan yoksun: Kuru bir anlatım. 12. is. Kuru fasulye.
verimsiz
sf. Verimi olmayan veya az olan, yetersiz: Çok verimsiz bir çalışma.

Yakın Kelimeler

(Tahmin etmek için bir harf girin)
Vagonmedya.com
2009-2024 © Sözce hakları saklıdır.