Sözce'de sorgulama yapmak için bir kelime girin

hülasa ne demek?

 - 1 sözlük, 1 sonuç.

Güncel Türkçe Sözlük

hülasa anlamı
is. (hüla:sa, l ince okunur) 1. Özet, fezleke: "Bir kadınlık tarihi hülasası yapacak değiliz." -F. R. Atay. 2. Öz: Karaciğer hülasası. 3. zf. (hü'la:sa) Kısaca: "O vakit küt küt kalbim atmaya başlıyor, hülasa acayip bir vaziyet." -Y. K. Karaosmanoğlu. 4. kim. Herhangi bir maddenin, alkol, eter vb. bir eritici ile ayrılmış veya başka bir yol ile elde edilmiş etkili özü: Kınakına hülasası.

hülasa eş anlamlısı

fezleke
is. esk. 1. Özet, hülasa. 2. Bir kararın kısaca yazılması.
kısaca
sf. 1. Oldukça kısa, biraz kısa: "Kısaca boylu esmer oğlan koştu." -Y. Atılgan. 2. zf. (kısa'ca) Kısa olarak, özetle, hülasa: "O hafta çocukluk arkadaşı ile iki defa daha kısaca görüşebildi." -O. C. Kaygılı.
öz
(I) is. 1. fel. Bir kimsenin benliği, kendi manevi varlığı, iç, nefis, derun, varoluş karşıtı: "Özünü bir yerde bırakıp sadece kalıbını gezdirmişti." -H. Taner. 2. "Kendine, kendi kendini" anlamlarında birleşik kelimeler türeten bir söz: Öz eleştiri, öz geçmiş, öz yönetim. 3. Bir şeyin en kuvvetli veya kıvamlı bölümü, hülasa, zübde, ekstre: Karaciğer özü. Meyve özü. Mısır özü. 4. Çıbanların içinde ölmüş dokudan oluşan irinle birlikte çıkan parça. 5. zm. Kendi, zat: "Bir od düştü yanar tatlı özüme / Dünya zindan görünüyor gözüme." -Karacaoğlan. 6. mec. Bir şeyin temel ögesi, künh, zübde: "Ortalıktaki krizi sebep gösteriyorlar ama asıl kriz şirketin kendi özünde." -A. Gündüz. 7. bit. b. Bitkilerin kök, gövde ve dallarının boydan boya ortasında bulunan, hafif, gevrek ve çoğu yumuşak bölüm: "Ağacın çürüğü özünden olur / Yiğidin iyisi sözünden olur" -Halk türküsü.
öz
(II) sf. 1. Kan bağı ile bağlı olan, üvey olmayan: "Size öz evladım gibi davranacağım." -A. Kulin. 2. İçine, arılığını, saflığını bozacak hiçbir şey karışmamış olan, saf, arı.
öz
(III) is. hlk. 1. Dere, çay. 2. Sulak, verimli yer.
özet
is. 1. Bir yazı veya sözün anlamını daha kısa ve özlü biçimde veren yazı veya söz, hülasa, fezleke, ekspoze: Romanın özeti. 2. sin. ve TV Filmin konusunu en kısa biçimde anlatan, bir senaryo çalışmasının ilk basamağı olan metin.

"hülasa" için örnek kullanımlar

yaratıldığı bildirilip yaratılışı çamur, cıvık çamur, çamurdan süzülmüş hülasa, kuru çamur, biçim verilmiş balçık, nutfe gibi ifadelerle açıklanır.
Kaynak: Âdem ile Havva
fasıladır; en son olarak bunlara dair etnolojik ve tarihi pek ufak bir hülasa, "İslam Ansiklopedisi" için tarafımdan yazılmış ve neşredilmiştir.
Kaynak: Salur, Sorgun
fasıladır; en son olarak bunlara dair etnolojik ve tarihi pek ufak bir hülasa, "İslam Ansiklopedisi" için tarafımdan yazılmış ve neşredilmiştir.
Kaynak: Salur, Gerede

Yakın Kelimeler

(Tahmin etmek için bir harf girin)
Vagonmedya.com
2009-2024 © Sözce hakları saklıdır.