Sözce'de sorgulama yapmak için bir kelime girin

ipsiz ne demek?

 - 2 sözlük, 2 sonuç.

Güncel Türkçe Sözlük

ipsiz anlamı
sf. 1. İpi olmayan. 2. mec. Haylaz, serseri, hayta.

Türkçe - İngilizce

ipsiz anlamı
sıfat
1) unstrung

ipsiz eş anlamlısı

haylaz
sf. 1. Hoşa gitmeyen davranışlarda bulunan (kimse), hayta: "Gelene geçene dilini çıkarır, edepsiz, haylaz bir çocuktu." -S. F. Abasıyanık. 2. Çalışma gücü varken çalışmayan, aylaklık eden, yaramaz.
hayta
is. (ha'yta) 1. tar. Osmanlıların ilk dönemlerinde eyalet askerlerinin uç boylarında görevli sınıflarından biri. 2. sf. mec. Başıboş, bir baltaya sap olamamış, apaş, serseri: "Ötedeki masada birtakım hayta gençler cıvık cıvık gülüşüyor." -Y. K. Karaosmanoğlu.
serseri
sf. 1. Belli bir işi ve yeri olmayan, başıboş (kimse), hayta: "Hayran Baba'yı bir serseri ile birlikte temizlemişlerdi." -F. R. Atay. 2. Tutarsız, beğenilmeyen davranışları olan (kimse): "Ah, seni serseri, rezil, alçak seni! Demek bana başkaldırıyorsun!" -N. Hikmet. 3. mec. Belli bir hedefi olmayan, belli bir hedefe atılmamış olan, rastlantıyla gelen (kurşun, mayın vb.): "Köpüklü denizin üstünde serseri martılar uçuşuyor, yanımızdan yelkenli bir mavna geçiyordu." -Ö. Seyfettin.

"ipsiz" için örnek kullanımlar

Aynı zamanda çok güçlü bir militarizm hicvi olan bu tarihsel güldürüde orta çağ 'da bir grup ipsiz sapsız ve uyumsuz insanın servet ve
Kaynak: Brancaleone Ordusu
Gelişigüzel, karmakarışık ya da ipsiz sapsız şeylerdir. Uyarıcı rüyalar ise bir maksada yöneliktir, maksatlı bir düzenlenme mevzubahistir.
Kaynak: İstihare

Yakın Kelimeler

(Tahmin etmek için bir harf girin)
Vagonmedya.com
2009-2024 © Sözce hakları saklıdır.