Sözce'de sorgulama yapmak için bir kelime girin

ivaz ne demek?

 - 2 sözlük, 2 sonuç.

Güncel Türkçe Sözlük

ivaz anlamı
is. esk. 1. Ödün. 2. huk. Edim. 3. Karşılık: "Bugün canım yolda koyam, yarın ivazın veresin." -Yunus Emre.

Türkiye Türkçesi Ağızları Sözlüğü

ivaz anlamı
Düşmanlık, hasımlık.

Karaviran köyleri *Bozkır -Konya

ivaz eş anlamlısı

edim
is. 1. Yapılmış, gerçekleşmiş iş, amel, fiil: "Günlük yaşamımıza şöyle bir baksak her edimimizin altında umutluluk bulunmadığını görürüz." -M. C. Anday. 2. fel. İnsan davranışı. 3. huk. Alacaklının isteyebileceği ve borçlunun yapmak zorunda olduğu davranış, ivaz. 4. ruh b. Belirli bir durumla karşılaştığı zaman kişinin yapabildiği davranış.
karşılık
is. 1. Bir davranışın karşı tarafta uyandırdığı, gerektirdiği başka davranış, mukabele: "Haykırışlarına etraftan karşılık gelmiyordu." -H. R. Gürpınar. 2. Bir dildeki bir sözü başka bir dilde aynı anlamda karşılayan söz. 3. Cevap, yanıt. 4. Bir şey alınırken karşı tarafa verilen başka şey, bedel: "Bir buçuk aylığının karşılığı olan üç yüz lira hatırı sayılır bir para idi." -R. H. Karay. 5. Bir iş için ayrılmış para, ödenek, tahsisat.
ödün
is. Uzlaşmaya varabilmek için hak, istek veya savlarının bir bölümünden, karşı taraf yararına vazgeçme, ödünleme, ivaz, taviz: "Kalabalığa verilen her ödün, verenleri kendi benliğinden, kişiliğinden uzaklaştırıyor." -N. Cumalı.

"ivaz" için örnek kullanımlar

Çilek, ceviz, erik, fındık, vişne, kiraz, kayısı, nar, üzüm, ayva, elma, armut, incir, kavun, karpuz, ivaz, ıhlamur, kızılcık, mahlep,
Kaynak: Erbaa Ovası

Yakın Kelimeler

(Tahmin etmek için bir harf girin)
Vagonmedya.com
2009-2024 © Sözce hakları saklıdır.