Sözce'de sorgulama yapmak için bir kelime girin

kadran ne demek?

 - 3 sözlük, 3 sonuç.

Güncel Türkçe Sözlük

kadran anlamı
is. 1. Saat, pusula vb. araçlarda, üzerinde yazı, rakam veya başka işaretler bulunan düzlem: "Gün kadranında çarşamba, yerini perşembe ile değiştirdi." -H. Taner. 2. fiz. Ölçek.

Türkçe - İngilizce

kadran anlamı
isim
1) dial
2) face
3) dial plate

Türkçede Batı Kökenli Kelimeler Sözlüğü

kadran anlamı Fr.cadran
Saat, pusula gibi araçlarda üzerine yazı, rakam veya başka işaretler bulunan düzlem: § "Bir eliyle elektrikli çıngırağın düğmelerini havi bulunan kadran üzerine abandı." -Ahmet Midhat Efendi, Hayret, 21. § "Tıpkı yelkovanların kadran üzerinden geçişi gibi…" -Necip Fazıl Kısakürek, Hikâyelerim, 59.

kadran eş anlamlısı

ölçek
is. 1. Birim kabul edilen herhangi bir şeyin alabildiği kadar ölçü. 2. sf. Bu ölçü miktarında olan: İki ölçek buğday. 3. Tahıl ölçmeye yarar kap, kile. 4. coğ. Bir harita veya resimde görülen uzaklıklarla bunların işaret ettiği, karşılandığı gerçek uzunluklar arasındaki oran: Yüz binde bir ölçeğinde bir harita. 5. fiz. Bir ölçü aletinin üzerinde çizgilerle ayrılmış bölüm, kadran. 6. esk. Dört okkaya eşit ağırlık ölçüsü.

"kadran" için örnek kullanımlar

Döner bobine tutturulan ibre ölçülen değere göre taksimatlı kadran üzerinde kayarak ölçülmek istenen elektriksel büyüklüğü gösterir.
Kaynak: PMMC
Yukarıdaki araba örneğine bir kadran eklersek kapalı çevrim elde ederiz. Sürücü kadrana bakarak hızı saatte yüz kilometrenin altına
Kaynak: Otomatik kontrol
Giovanni di Dondi'nin tasarımı, ağırlıkla işleyen mekanizmaya bağlı sarkaç ve sekteli rakkas dişlisinden oluşuyordu ve saatte kadran bulunmuyordu.
Kaynak: Mekanik saat
Geniş saçaklı olan bu külahın altında dört yön e yönelik birer saat kadran ı yerleştirilmiştir. Eski Üslup ta yapılan kulenin her bir
Kaynak: İzmit Saat Kulesi
Şarkı, kadran yeşil renkteyse başarılı, sarı renkteyse orta derecede, kırmızı renkteyse başarısızdır . Şarkılar: Oyunda toplam 47 şarkı
Kaynak: Guitar Hero
850P modeli, iki alt kadran üzerinde, bir küçük saniye ve ikinci bir saat dilimi gösterir. Merkezi saat dilimi üzerinde senkronize olan
Kaynak: Piaget SA
Akut divertikülitisli hastalar sol alt kadran ağrısından şikayet ederler. Ağrı suprapubik bölge, sol kasık ve sırta yayılabilir.
Kaynak: Divertikül

Yakın Kelimeler

Google Reklamları
(Tahmin etmek için bir harf girin)
Vagonmedya.com
2009-2024 © Sözce hakları saklıdır.