Sözce'de sorgulama yapmak için bir kelime girin

kayırıcı ne demek?

 - 1 sözlük, 1 sonuç.

Güncel Türkçe Sözlük

kayırıcı anlamı
is. Bir kimseyi kayıran, ona arka çıkan kimse, dayı, iltimasçı, piston, torpil.

kayırıcı eş anlamlısı

dayı
is. 1. Annenin erkek kardeşi. 2. sf. hlk. Cesur, yiğit. 3. ünl. hlk. Yaşlı erkeklere söylenen bir seslenme sözü: "O kadarcık okumaktan kanun anlaşılsa avukata ekmek mi kalırdı, dayı!" -S. F. Abasıyanık. 4. mec. Kayırıcı: "Bunların çok bariz olan bir tarafı da siyasi dayıları sık sık değiştirmeleridir." -P. Safa. 5. argo Kabadayı. 6. tar. Osmanlı Devleti'nde Tunus, Cezayir ve Trablusgarp'ta seçimle başa getirilen yönetici.
iltimasçı
is. Kayırıcı.
piston
is. 1. Bazı araçlarda, motorlarda bir silindir içinde düzenli hareket eden daha küçük çaplı silindir, itenek: Şırınga pistonu sıvıyı önce çeker, sonra dışarıya verir. 2. mec. Kayırıcı: "Kimi değişiklik arayan, kimi profesyonel piston peşinde olan çok kadın tanıdım." -R. Erduran.
torpil
is. 1. Genellikle bayramlarda çocukların eğlence aracı olarak kullandığı yanıcı madde. 2. den. Savaş gemilerinde su altı silahı olarak kullanılan büyük bomba, torpido. 3. mec. Bir kimseyi kayırma işi. 4. mec. Kayırıcı.

"kayırıcı" için örnek kullanımlar

Nhu, Ngo ailesinin Güney Vietnam'daki baskıcı ve kayırıcı yönetiminin mimarı olarak nitelendirilir. Resmi bir makamda olmasa da çok büyük
Kaynak: Ngô Đình Nhu
Bunu sağlamak içinse finansörleri kayırıcı bir politika izledi. Sonuç olarak sanayi burjuvazisiyle arası açıldı ve bu kez kendisini
Kaynak: III. Napolyon
Vagonmedya.com
2009-2024 © Sözce hakları saklıdır.