kumpanya anlamı İt..compagnia
1. Tiyatro topluluğu: § "
İki kadın ve üç erkekten mürettep bir kumpanyanın gelmiş olduğuna dair hiçbir tarafta eser ve haber bulunamaz." -Ahmet Midhat Efendi, Karnaval, 212. § "
Kumpanyanızın adını pardon kumpanyası koyun." -Ruşen Eşref Ünaydın, Hatıralar I, 73. §
"… şimdi bir kumpanya düzüp oynamak, binbir kapının ipini çekmek ile ancak nasip olabilir."-Ahmet Rasim, Muharrir Bu Ya, 60. §
"Şevket Bey, acemi bir tiyatro kumpanyasında rol öğreten bir rejisör gibi..." -
Reşat Nuri Güntekin, Eski Hastalık, 33. §
"Burada güzel bir opera binası var; fakat opera kumpanyası ekseriye İtalyan'dan gelir." -Ziya Gökalp, Ziya Gökalp'ın Mektupları, 455
. §
"Üç gün sonra tuluat kumpanyalarından birinde idim." -Ahmet Hamdi Tanpınar, Saatleri
ayarlama Enstitüsü, 73. § "
Messagerie Maritime kumpanyasının (Nigère) adlı vapuru miadından Tam altı saat gecikmiş olarak Marsilya'ya doğru İzmir limanından harekete hazırlanıyordu." -Yakup Kadri Karaosmanoğlu, Bir Sürgün, 12. § "
… bu şehirde bankaları kumpanyaları, imtiyazları, kiliseleri ve mektepleri vardı." -Nazım Hikmet Ran, Kan Konuşmaz, 185. § "
Rus kumpanyasının Batum'dan gelen bir vapuru..." -Sami Paşazade Sezai, Bütün Eserleri I, 3. § "
Bu oyunları tuluat kumpanyalarında da oynuyorlar!" -Necip Fazıl Kısakürek, Siyah Pelerinli Adam, 326. 2. Daha çok yabancı sınaî, ticari ortaklık: § "
Seyyar bir güzel sanatlar kumpanyası!" -Peyami Safa, Bir Tereddüdün Romanı, 97. § "
... levhası altına bir de herhangi bir sigorta kumpanyasının levhası asılacak." -Peyami Safa, Türk İnkılabına Bakışlar, 51. § "
Pavlos Kumpanyası gemilerinde müstahdem kaptan ve efradın umumuna hitaben dahi emir olup, cümlesi hâmil-i varakanın her bir emrini icra edecekleri beyan olunmuştu." -Ahmet Midhat Efendi, Hasan Mellâh Yahut Sır İçinde Esrar, 87. §
"Avrupa'dan gelme kumpanyalar…" -Ahmet Rasim, Tarih ve Muharrir, 20. § "
Kumpanyasının masraflarını o çeker." Necip Fazıl Kısakürek, Aynadaki Yalan, 55. 3.
mec. Aynı görüşü paylaşan, aynı eylemi yapan kimseler topluluğu: § "
Seni böyle kimi kalpaklı kimi at hırsızı gibi bir güruhla görürlerse hırsız kumpanyası sanırlar." -Reşat Nuri Güntekin, Yaprak Dökümü, 9. § "
Bilirsin ki böyle bir hırsız kumpanyası içinden bir adam hükûmete muhbirlik ederse, kendisi cezadan kurtulduktan maada ihbariye olarak mükafata dahi nail olur." -Ahmet Midhat Efendi, Hayret, 47.