Sözce'de sorgulama yapmak için bir kelime girin

kumpanya ne demek?

 - 3 sözlük, 3 sonuç.

Güncel Türkçe Sözlük

kumpanya anlamı
is. (kumpa'nya) 1. tic. Genellikle yabancı sınai, ticari ortaklık: "Geminin batırılması emrini ben vermiş ve sigorta kumpanyasından ihtiyacım olan parayı sessizce koparıvermiştim." -S. F. Abasıyanık. 2. Tiyatro topluluğu: "O küçük kasabada arada bir uğrayan tiyatro kumpanyaları da olmasa biz neyle avunurduk?" -N. Cumalı. 3. mec. Aynı görüşü paylaşan, aynı eylemi yapan kimseler topluluğu: Hırsız kumpanyası.

Türkçe - İngilizce

kumpanya anlamı
troupe

Türkçede Batı Kökenli Kelimeler Sözlüğü

kumpanya anlamı İt..compagnia
1. Tiyatro topluluğu: § "İki kadın ve üç erkekten mürettep bir kumpanyanın gelmiş olduğuna dair hiçbir tarafta eser ve haber bulunamaz." -Ahmet Midhat Efendi, Karnaval, 212. § "Kumpanyanızın adını pardon kumpanyası koyun." -Ruşen Eşref Ünaydın, Hatıralar I, 73. § "… şimdi bir kumpanya düzüp oynamak, binbir kapının ipini çekmek ile ancak nasip olabilir."-Ahmet Rasim, Muharrir Bu Ya, 60. § "Şevket Bey, acemi bir tiyatro kumpanyasında rol öğreten bir rejisör gibi..." -Reşat Nuri Güntekin, Eski Hastalık, 33. § "Burada güzel bir opera binası var; fakat opera kumpanyası ekseriye İtalyan'dan gelir." -Ziya Gökalp, Ziya Gökalp'ın Mektupları, 455. § "Üç gün sonra tuluat kumpanyalarından birinde idim." -Ahmet Hamdi Tanpınar, Saatleri ayarlama Enstitüsü, 73. § "Messagerie Maritime kumpanyasının (Nigère) adlı vapuru miadından Tam altı saat gecikmiş olarak Marsilya'ya doğru İzmir limanından harekete hazırlanıyordu." -Yakup Kadri Karaosmanoğlu, Bir Sürgün, 12. § "… bu şehirde bankaları kumpanyaları, imtiyazları, kiliseleri ve mektepleri vardı." -Nazım Hikmet Ran, Kan Konuşmaz, 185. § "Rus kumpanyasının Batum'dan gelen bir vapuru..." -Sami Paşazade Sezai, Bütün Eserleri I, 3. § "Bu oyunları tuluat kumpanyalarında da oynuyorlar!" -Necip Fazıl Kısakürek, Siyah Pelerinli Adam, 326. 2. Daha çok yabancı sınaî, ticari ortaklık: § "Seyyar bir güzel sanatlar kumpanyası!" -Peyami Safa, Bir Tereddüdün Romanı, 97. § "... levhası altına bir de herhangi bir sigorta kumpanyasının levhası asılacak." -Peyami Safa, Türk İnkılabına Bakışlar, 51. § "Pavlos Kumpanyası gemilerinde müstahdem kaptan ve efradın umumuna hitaben dahi emir olup, cümlesi hâmil-i varakanın her bir emrini icra edecekleri beyan olunmuştu." -Ahmet Midhat Efendi, Hasan Mellâh Yahut Sır İçinde Esrar, 87. § "Avrupa'dan gelme kumpanyalar…" -Ahmet Rasim, Tarih ve Muharrir, 20. § "Kumpanyasının masraflarını o çeker." Necip Fazıl Kısakürek, Aynadaki Yalan, 55. 3. mec. Aynı görüşü paylaşan, aynı eylemi yapan kimseler topluluğu: § "Seni böyle kimi kalpaklı kimi at hırsızı gibi bir güruhla görürlerse hırsız kumpanyası sanırlar." -Reşat Nuri Güntekin, Yaprak Dökümü, 9. § "Bilirsin ki böyle bir hırsız kumpanyası içinden bir adam hükûmete muhbirlik ederse, kendisi cezadan kurtulduktan maada ihbariye olarak mükafata dahi nail olur." -Ahmet Midhat Efendi, Hayret, 47.

"kumpanya" için örnek kullanımlar

Bu katliamdan sonra yıllarca esir ettiği Supikleri kurmuş olduğu kumpanya adına deniz samuru avlamaları için zorlamıştır. Şelihov 1786
Kaynak: Grigoriy Şelihov

Yakın Kelimeler

(Tahmin etmek için bir harf girin)
Vagonmedya.com
2009-2024 © Sözce hakları saklıdır.