Sözce'de sorgulama yapmak için bir kelime girin

kundak ne demek?

 - 5 sözlük, 14 sonuç.

BSTS / Zanaat Terimleri Sözlüğü

kundak anlamı
(I) [kundan]: Dingil üzerindeki tahta. (Ortayazı *Senirkent, Aşağıdinek *Şarkikaraağaç -Isparta; *Aksaray *Bor -Niğde) [kundan] : (*Senirkent -Isparta)
kundak anlamı
(II) Mısır koçanı. (Çarıksaray *Şarkikaraağaç, *Yalvaç -Isparta)

Güncel Türkçe Sözlük

kundak, -ğı anlamı
(I) is. 1. Yeni doğmuş çocuğu ilk aylarda sıkıca sarıp sarmalamaya yarayan geniş bez: "Kendisine uzattıkları ince ve beyaz bir kundağa sarılmış kızına baktı." -Ö. Seyfettin. 2. Bu bezle sarılmış bebek: "Dikmen Yıldızı kundağı kucaklayarak ağır, sarsıntılı adımlarla savcının arkasından yürüdü." -A. Gündüz. 3. Saçları yemeninin içine alıp bağlama: Baş kundağı. 4. Korunmak için sıkı sıkıya sarılmış şey: Dutların tomurcukları büyümüş, yaprakları burunlarını kundaklarından çıkarmışlardı.
kundak, -ğı anlamı
(II) is. 1. Yangın çıkarmak için bir yere konulan tutuşmuş yağlı bez parçası vb: "Ben şamdanımla evveli kapının önüne yığılan şeyleri, sonra cibinliği, perdeleri, bütün duvarları çeviren kundakları tutuşturacağım." -H. Z. Uşaklıgil. 2. Tüfek gibi bazı ateşli silahlarda bunları çeşitli yönlere çevirmeye yarayan, namlunun Altında bulunan ağaç veya metal bölüm: "Amcası Mustafa geldi eve, ona bir kundağı sedefli tüfek getirdi." -Y. Kemal. 3. Arabalarda dingil yatağı. 4. mec. Ara bozma, fitne, fesat.

Türkçe - İngilizce

kundak anlamı
isim
1) swaddle
2) swaddling clothes

Türkçede Batı Kökenli Kelimeler Sözlüğü

kundak anlamı Rum.kontaki
1. Yangın çıkarmak için bir yere konulan tutuşmuş yağlı bez parçası vb.: § "Bu evler, ne güllelerle yıkılmış, ne de kundaklarla yakılmış." -Ruşen Eşref Ünaydın, C. 13, 54. 2. Tüfek gibi bazı ateşli silahlarda bunları çeşitli yönlere çevirmeye yarayan, namlunun Altında bulunan ağaç veya metal bölüm. 3. mec. Ara bozma, fitne, fesat.

Türkiye Türkçesi Ağızları Sözlüğü

kundak anlamı
1. Arabalarda dingil yatağı. 2. Tüfeğin namlu yatağı.
kundak anlamı
Mısır koçanı.

Karamanlı *Tefenni -Burdur
Oğuz *Acıpayam, *Buldan -Denizli
Kuz *Akkuş -Ordu
*Bor -Niğde
*Karaman, *Ermenek -Konya
-Antalya
Yapıntı *Mut -İçel

kundak anlamı
Kedi yavrusu.

*Taşköprü -Kastamonu
*Kurşunlu -Çankırı
Gürcü *Kızılcahamam -Ankara

kundak anlamı
1. Üzüm salkımı. 2. Demet.
kundak anlamı
Çember.

-Edirne

kundak anlamı
Yağda kavrulmuş soğan ve bulgurla yapılan dolma.

-Çankırı

kundak anlamı
Tay.

Hacıilyas *Koyulhisar -Sivas

kundak anlamı
Dipçik

Kars ve köyleri

kundak eş anlamlısı

fesat
is. 1. Bozukluk: Mide fesadı. Ahlak fesadı. 2. Karışıklık, kargaşalık, ara bozuculuk: "Birçokları kahveleri fesat yatağı saymayı sürdürürler." -S. Birsel. 3. Hile. 4. sf. Herhangi bir konuda iyimser olmayan, kötü yorumlayan (kimse): Sen de ne fesat adamsın! 5. sf. Karıştırıcı, ara bozucu (kimse): "Fakat gitgide içlerine uygunsuz adamlar ve türlü fesatlar karışmış." -N. F. Kısakürek.
fitne
is. 1. Karışıklık, kargaşa: Fitneyi bastırmak kolay değil. 2. sf. Fitneci, ara bozucu.

"kundak" için örnek kullanımlar

Kundaklama; bebeklerin kundak denilen kumaşlarla -genellikle hareketlerini kısıtlayacak şekilde- sarıp-sarmalanması. Geçmişte bazı
Kaynak: Kundak
Kundakçılık kavramı Türkçe ye Rumca bez anlamındaki kundak sözcüğünden türeyen, "yağlı bez ile tutuşturmak" anlamındaki "kundak sokmak"
Kaynak: Kundaklama
Bu tüfek de diğer birçok tek-atış tüfekleri gibi kundak içinde 5 mermi ile doldurulur. Kullanımı daha rahat olduğu için ayrı bir de ün
Kaynak: Mosin-Nagant
Kullanıldığı yerlere göre piyade tüfeği, su altı tüfeği, av tüfeği gibi adlar alır. Mekanizma , kundak , dipçik ve namlu olmak üzere
Kaynak: Tüfek
Çalışma prensibi, yayı gergin tutan tetiğin çekilmesiyle tahta gövdenin (kundak) üzerinde bulunan okun ileri fırlatılmasıdır.
Kaynak: Tatar yayı
Kundak, kundak bağı denilen bir bağla ayrıca sarılmaktadır. Bundan sonra çocukların başına ayrıca başlık yapılır, buna "papah" da denilir.
Kaynak: Iğdır yöresi halk kültürü
silahın çeşitli kundak tipi ve malzemesiyle beraber çeşitli namlu boyu seçenekleri mevcuttur. Browning BAR Türkiye piyasasında da mevcut
Kaynak: Browning BAR
göçebe yaşamın gereği olarak çocuk beşikleri kundak gibi sarmalanıp her an taşınacakmış gibi tutulur ve genelde de annesinin sırtında taşınır.
Kaynak: Beşik
Konuyu daha da açmak gerekirse; kundak kısmı bir sürgü ile kontrol edilir. Tetiğe basıp tüfekle ateş edildikten sonra boş kovan kundakta
Kaynak: Karabiner 98k
Kültür : Belek: Çocuk kundak bezi. Böle: Teyze çocuğu. Böğün : Bugün. Böğür : Yan. Caka : İşve. Cingan : Çingene. Ceç: Ortaya çıkan ürün.
Kaynak: Aşağıçaybelen, Bayat
Çocuğun bulunduğu kundak beş köşeli İştar Yıldızı (Pentagram) olarak resmedilir ve İştar yıldızına benzeyen Christmas rose çiçeğiyle
Kaynak: Baal
tersanenin yeni daha hafif ağırlıktaki toplarını askeri manevralarda kullanım için kundak üzerine monte eden ilk kişi olması nedeniyle şeref verilir.
Kaynak: Venedik Tersanesi

Yakın Kelimeler

Google Reklamları
(Tahmin etmek için bir harf girin)
Vagonmedya.com
2009-2024 © Sözce hakları saklıdır.