Sözce'de sorgulama yapmak için bir kelime girin

mabeyin ne demek?

 - 3 sözlük, 4 sonuç.

BSTS / Tarih Terimleri Sözlüğü

mabeyin anlamı Osm. Mâbeyn-i hümayun
1- Padişahın sarayı. 2- Padişah sarayının harem dairesi ile dış daireler arasında bulunan, II. Mahmut zamanından beri sarayın dışarı ile ilişkilerinin sağlandığı bölümü. 3- Padişahın sarayında mabeyincilerin bulundukları yer. 4- Eski konaklarda harem ile selâmlık arasındaki bölüm.

Güncel Türkçe Sözlük

mabeyin, -yni anlamı
is. (ma:beyin) esk. 1. Ara: Meseleyi mabeyninizde halletmelisiniz. 2. tar. Eski konaklarda harem ile selamlık arasındaki daire. 3. tar. Padişah sarayı.

Türkiye Türkçesi Ağızları Sözlüğü

mabeyin anlamı
< Ar. mâ-beyn: Evin giriş kısmı; odalar arasındaki boşluk; insanlar arasındaki ilişki
mabeyin anlamı
Dış oda, salon, krş. mabeyn, mabin

Kırşehir

mabeyin eş anlamlısı

ara
is. 1. İki şeyi birbirinden ayıran uzaklık, açıklık, aralık, boşluk, mesafe. 2. İki olguyu, iki olayı birbirinden ayıran zaman, fasıla. 3. Kişilerin veya toplulukların birbirine karşı olan durumu veya ilgisi: "Son zamanlarda aralarının iyi olmadığının farkındayım." -E. Şafak. 4. Toplu bulunan nesnelerin veya kimselerin içi: "Aralarında anası babası ile Binnaz'ın da bulunduğu on sekiz işçiydiler." -N. Cumalı. 5. Aralık. 6. sin. ve tiy. Bir oyunda, bir filmde dinlenme süresi, antrakt. 7. sp. Toplu jimnastik dizilmelerinde, sıradakilerin birbirlerinden yanlamasına olan uzaklıkları. 8. sp. Futbol oyununun kırk beşer dakikalık iki devresi arasında verilen on beş dakikalık dinlenme süresi. 9. sp. Basketbol ve voleybolda takımların dinlenmek, taktik almak ve oyun alanlarını değiştirmek için kullandıkları süre.

"mabeyin" için örnek kullanımlar

Kaymakamlık, savcılık gibi idari görevlerden sonra mabeyin başkatipliği ve dahiliye müsteşarlığı yapmıştır. II. Abdülhamid (hd 1876 -1909
Kaynak: Rıdvan İsmail Paşa
Naime Sultan Yalısı, II. Abdülhamid tarafından 1876 yılında inşa ettirildi ve 1883'te mabeyin müşiri olarak atandığında Gazi Osman Paşa '
Kaynak: Naime Sultan Yalısı
Vagonmedya.com
2009-2024 © Sözce hakları saklıdır.