Sözce'de sorgulama yapmak için bir kelime girin

mercek ne demek?

 - 10 sözlük, 11 sonuç.

BSTS / Biyoloji Terimleri Sözlüğü

mercek anlamı İng. lens, crystalline lens Osm.'adese Alm. Augenlinse Fr. cristallin
1. Gözde ışığın retina üzerinde odaklanmasını sağlayan saydam yapı. Lens. 2. Bazı balıklarda ışık organlarının farklılaşmış hücreleri. 3. Mikroskop ya da büyüteçlerde büyütmeyi sağlayan ya da görme kusurlarını gideren camdan yapılmış araç.

BSTS / Fizik Terimleri Sözlüğü

mercek anlamı İng. lens Osm. adese Alm. Linse Fr. lentille
Çoğunlukla saydam camdan yüzeyleri çukur ya da tümsek olacak biçimde işlenmiş, ışığı toplayacak ya da dağıtacak nitelikte yassı, çembersel nesne.

BSTS / Gökbilim Terimleri Sözlüğü

mercek anlamı İng. lens Osm. adese Alm. Linse Fr. lentille
Küresel yüzeyli, saydam cam parçası. Koşut ışınları bir noktada toplayan türleri ırakgörürlerde nesne merceği olarak kullanılır.

BSTS / Gösterim Sanatları Terimleri Sözlüğü

mercek anlamı İng. lens Alm. Linse Fr. lentille İtl. lente
İçinden geçen koşut ışınları düzenli bir biçimde birbirine yaklaştıran ya da birbirinden uzaklaştıran saydam nesne. Tiyatroda daha çok yakınsak mercek kullanılır. bakınız» dışbükey mercek.

BSTS / Nükleer Enerji Terimleri Sözlüğü

mercek anlamı İng. lens Alm. Linse Fr. lentille
Elektrik alanı, magnetik alan ya da elektromagnetik alan yardımıyla, yüklü parçacıkların yoğunlaşmasını sağlayan düzenek.

BSTS / Sinema ve Televizyon Terimleri Sözlüğü

mercek anlamı İng. lens objective, 2. electron lens, electronic lens Osm. 1. adese, objektif Alm. 1. Linse, optische Linse, Objektif, 2. elektronische Linse Fr. 1. lentille, objectif, 2.
Sinem./TV. 1. Bir yüzleri yuvarsal, öbür yüzleri yuvarsal ya da düzlem olan, camdan yapılma ve bir ışık demetini kırılmaya uğratarak belli bir noktaya düşüren saydam cisim. (En az iki mercekten oluşan mercek dizgesine objektif denilmekle birlikte, İngilizcede her ikisi için de aynı terimin kullanıldığı göz önüne alınarak bu sözlükte hep mercek terimi kullanılmıştır). TV. 2. Bir elektron demetini tıpkı optik mercek gibi saptırabilen mıknatıslı alan dizgesi; elektronik mercek.
mercek anlamı
bakınız» alıcı merceği

BSTS / Uygulayım Terimleri Sözlüğü

mercek anlamı İng. lentil, lens Osm. adese, lens Fr. lentille
optik, fizik: İçinden geçen birbirine koşut ışınları düzenli bir biçimde yaklaştıran ya da uzaklaştıran saydam araç.

Güncel Türkçe Sözlük

mercek, -ği anlamı
is. fiz. İçinden geçen paralel ışınları düzenli bir biçimde birbirine yaklaştıran veya birbirinden uzaklaştıran, camdan veya ışık kırıcı herhangi bir maddeden yapılmış, genellikle küresel yüzeylerle sınırlanmış saydam cisim, adese, lens.

Kimya Terimleri Sözlüğü

mercek anlamı İng. lens Alm. Linse Fr. lentille
Işığı geçiren, bir veya iki tarafı kavis halinde cam veya geçirgen madde.

Türkçe - İngilizce

mercek anlamı
isim
1) lens
2) eyepiece
3) glass
4) objective
5) condensing lens
6) condenser
7) eye lense
8) object lens
9) bull's eye

mercek eş anlamlısı

adese
is. 1. fiz. Mercek. 2. bit. b. Kovucuk. 3. mec. Görüş derecesi, inceliği: "Evvelkilerle bu son görüşümüz arasındaki adese farklılıklarını ölçüyorum." -Y. K. Beyatlı.
lens
is. 1. Gözün saydam tabakasının üzerine doğrudan uygulanan, görmeyi düzeltici mercek, kontak lens. 2. fiz. Mercek.

"mercek" için örnek kullanımlar

Bimeks ve Balat gibi şirketlerin halka arzı mercek altına alındı.
IPO companies such as Bimeks and Balat were under the spotlight.
Kaynak: ekoayrinti.com
F.Bahçe'yi mercek altına alan ikili, rakipleriyle ilgili bol bol not tuttular.
F. Garden 't look at the bilateral, kept copious notes about their competitors.
Kaynak: fotomac.com.tr
Habere göre taşınan külçe bini aşınca Fransa olayı mercek altına aldı.
According to the report exceeded the carrying bullion grand event in France was under the spotlight.
Kaynak: ekonomi.milliyet.com.tr
turundaki rakibi Çek Cumhuriyeti temsilcisi Viktoria Plzen'i mercek altına aldık.
We have to focus on the representative of the Czech Republic Viktoria Plzeň round opponent.
Kaynak: mackolik.com
Mercek ya da lens ışığın yönünü değiştiren (kıran), ışık ışınlarını birbirine yaklaştıran ya da uzaklaştıran optik alet. Basit mercek tek
Kaynak: Mercek
Dürbün, birbirinin aynı veya simetrik olan mercek ler grubunun aynı noktaya odaklanacak şekilde yerleştirilerek gözlem yapacak kişinin her
Kaynak: Dürbün
Büyüteç, İnce kenarlı mercek kullanarak cisimleri büyütmeye yarayan araçtır. Büyeteçler, ışığın kırılma özelliklerinden yararlanırlar.
Kaynak: Büyüteç
Single-lens reflex (SLR), Türkçe tek mercek yansıtma anlamına gelir. Bir mercek kullanan filmli fotoğraf makinalarına verilen isimdir.
Kaynak: Single-lens reflex
Gözlük, çerçeveli mercek ya da merceklerden oluşan bir aksesuar, bir araçtır. Türk Dil Kurumu , gözlüğü şu şekilde tanımlar: "Görme
Kaynak: Gözlük
Lensin, Türkçesi mercek tir, değişik anlamları olabilir: Lens (anatomi), gözün bir dokusu. Lens (optik), optik bir yapı. Lens (fotoğrafik)
Kaynak: Lens
Objektif, fotoğraflanacak yerin odak noktasında film emülsiyonuna veya sensöre, hayalinin düşmesini sağlayan, mercek veya mercekler
Kaynak: Objektif (fotoğrafçılık)
sistemlerde kullanılan göz zün hemen önündeki akromat mercek grubudur. Asıl amacı önündeki mercek sisteminin renk, şekil vb kusurlarını
Kaynak: Oküler
Vizör, fotoğrafçılık ta cismin görüntü karesinin çerçevelenmesi ve gerekli ayarların yapılmasına yarayan mercek ya da elektronik ekrana
Kaynak: Vizör
Geminiano Montanari, (1 Haziran d. 1633 - ö. 13 Ekim 1687 ), İtalyan gökbilimci , deneysel bilim savunucusu ve mercek yapımcısı.
Kaynak: Geminiano Montanari
İlk 'Patlayıcı' Kısa filmi, bir mutfağı mercek altına aldığı Saute ma ville (1968) sürekli şaşkınlığa uğratan ve beklentileri alt üst eden
Kaynak: Chantal Akerman
Teleskop da apertür adı verilen mercek ya da objektif aynasının ışık toplama yüzeyi arttıkça ışık toplama gücü de artar. Gök cismini
Kaynak: Teleskop
Lomografi; eski Rus mercek fabrikası Lomo tarafından üretilen ve hâlen çok ilgi çeken LC-A modeli, 1991 yılında Çek Cumhuriyeti gezileri
Kaynak: Lomografi
bu mikroskobun sistemi cok kısa bir odak uzaklığına sahip(yanı odak uzaklığı 1cm den daha küçük),bir mercek(objektif) ve birkaç
Kaynak: Bileşik mikroskop
Bu durumda dedektör üzerine mercek ile düşen ışık miktarının mercek yokken düşen miktara oranı, HD / H I/d2(rL/rd)2 / (I/d2) (rL/rd)2 olur.
Kaynak: Foto transistör
ya da elektronik sensör üzerine resim kaydedebilen bir fotograf makinesi gövdesiyle bütünleşik çalışan bir mercek ya da mercekler grubudur.
Kaynak: Lens (fotoğrafik)
Bu deneylerde kullanılan yöntem, çekimsel mercek etkisidir. görünmez olan MACHO'nun kütle çekimi, yıldızın ışığını büken bir mercek gibi davranır.
Kaynak: Karanlık madde

Yakın Kelimeler

Google Reklamları
(Tahmin etmek için bir harf girin)
Vagonmedya.com
2009-2024 © Sözce hakları saklıdır.