Sözce'de sorgulama yapmak için bir kelime girin

moruk ne demek?

 - 6 sözlük, 8 sonuç.

BSTS / Gösterim Sanatları Terimleri Sözlüğü

moruk anlamı
(Doğaçlama) Türk doğaçlama tiyatrosunda yaşlı adam için kullanılan ad.

BSTS / Tiyatro Terimleri Sözlüğü

moruk anlamı
(Körm. O.):Tulûat tiyatrolarının oyunlarında yaşlı adama verilen ad.

Güncel Türkçe Sözlük

moruk, -ğu anlamı
is. argo 1. Gençlere göre yaşlı anne, baba: "Bizim moruk ertesi güne devrisi der de ondan dilim alışmış." -S. F. Abasıyanık. 2. Yaşlı erkek.

Türkçe - İngilizce

moruk anlamı
isim
1) geezer
2) pops
3) gaffer
4) old bag
5) dotard
6) baggage
sıfat
1) gaga

Türkçede Batı Kökenli Kelimeler Sözlüğü

moruk anlamı Erm. moruk
Yaşlı erkek, baba:§ "Bizim moruk yeni kafalı görünmek ister amma halis muhlis softadır." -Peyami Safa, Sözde Kızlar, 75. § "Şimdi seni denize atarım "moruk" diye bağırdılar" -Adalet Ağaoğlu, Sen türkiye'ninEn Güzel Kazasısın, 165. § "O bana "moruk, ne var ne yok..." diye densizlik etmeye kalktı." -Ahmet Hamdi Tanpınar, Saatleri ayarlama Enstitüsü, 189. § "Moruğa hampir diye kızıştırıcı iltifatlarda bulunur." - Ahmet Rasim, Şehir Mektupları, 72. § "Moruk, kokmuş adam, örümcek kafalı, softa, gerici …" -Necip Fazıl Kısakürek, Ahşap Konak, 210. § "… o kadar morukladım mı ben ?" -Attila İlhan, Kurtlar Sofrası, 247.

Türkiye Türkçesi Ağızları Sözlüğü

moruk anlamı
Leylak.

Karaaba -Çanakkale

moruk anlamı
1. Bir çeşit diken. 2. Kar Altındaki kuru ot. 3. Sazlık yerlerde yetişen, mavi çiçekli bir çeşit ot.
moruk anlamı
Çocukların oyunda kazandıkları sayı.

Başpınar *Tefenni -Burdur

moruk eş anlamlısı

baba
is. 1. Çocuğu olmuş erkek, peder. 2. Çocuğun dünyaya gelmesinde etken olan erkek: "Türk babanın ve Türk ananın çocuğu Türktür." -Anayasa. 3. Kazılarda çıkarılan toprağın miktarını hesaplayabilmek için yer yer bırakılan toprak dikme. 4. Çatı merteği. 5. Bir ülkeye veya bir topluluğa yararlı olmuş kimse: Atatürk Türk milletinin babasıdır. 6. mec. Anlayışlı, iyi huylu erkek. 7. mec. Silah kaçakçılığı, kara para aklama ve uyuşturucu madde ticareti vb. kirli ve gizli işler yapan çetenin başı. 8. mec. Koruyucu, babalık duyguları ile dolu kimse. 9. mec. Ata: "Asya'daki babalarımızdan miras kalan millî şiirimizin manzum şekillerinde..." -Y. K. Beyatlı. 10. sf. argo Çok kaliteli, üstün nitelikli. 11. esk. Tarikatların bazısında tekke büyüğü: Bektaşi babası. 12. esk. Bu gibi kimselere verilen unvan: Gül Baba. Nur Baba. Baba İlyas. 13. den. Gemi veya iskelede halatın takıldığı yuvarlak başlı iri demir, ağaç veya beton dikme. 14. mim. Bir merdivende, tırabzanın sahanlıkla birleştiği yerde bulunan dikey öge.

"moruk" için örnek kullanımlar

Nat: Rappaport, sakallı genç bir adamdın, şimdi bıyıklı bir moruk olmuşsun. Midge: Ben Rappaport değilim.. Nat: Rappaport, bu nasıl oldu
Kaynak: Ben Rappaport Değilim
Bu listeye argodaki sözler bızdık, keş, kodoş, madik, moruk, oskor vs., çok lokal halk dili ve kuşkulu olan spekülatif kelimeler örnek
Kaynak: Ermenice
spot lamba çevirmişlerdi, böylece o piyano çalarken suratını seyredebiliyordunuz, parmaklarını değil ama; o kocaman moruk suratını yalnızca.
Kaynak: J. D. Salinger

Yakın Kelimeler

Google Reklamları
(Tahmin etmek için bir harf girin)
Vagonmedya.com
2009-2024 © Sözce hakları saklıdır.