Sözce'de sorgulama yapmak için bir kelime girin

muaheze ne demek?

 - 1 sözlük, 1 sonuç.

Güncel Türkçe Sözlük

muaheze anlamı
is. (mua:heze) esk. 1. Kınama, paylama, ayıplama. 2. Eleştiri.

muaheze eş anlamlısı

ayıplama
is. Ayıplamak işi, takbih: "Bu keşiften hoşnutluğumu gizleyebildiğim kadar gizleyip sözüm ona bir ayıplamayla homurdanıyorum." -A. Ağaoğlu.
eleştiri
is. 1. Bir insanı, bir eseri, bir konuyu doğru ve yanlış yanlarını bulup göstermek amacıyla inceleme işi, tenkit: "Fırkacılık, karşıya sövüp saymadan çamur atmadan çok önce hatta karşıyı eleştiriden önce, kendi ilke ve amaçlarını, uygulama yöntemlerini anlatmak olmalıydı." -T. Buğra. 2. ed. Bir edebiyat veya sanat eserini her yönüyle değerlendirerek anlaşılmasını sağlamak amacıyla yazılan yazı türü, tenkit, kritik. 3. fel. Özellikle bilginin temellerini ve doğruluk durumunu inceleme, sınama, yargılama: "Zengin seçenekleri dinlerken siz de muhayyilenizi, eleştiri bilincinizi bilemiş olurdunuz." -H. Taner.
kınama
is. Kınamak işi, ayıplama, takbih.
paylama
is. Paylamak işi, azarlama, tekdir, tevbih.

"muaheze" için örnek kullanımlar

şeriat a muhalif gibi görünen aşırı derecede söz olup, bu söz kabul veya reddedilemediği gibi, onu söyleyen de bundan dolayı muaheze edilemez.”
Kaynak: Şathiyye
ayetler şunlardır: "Allah kalplerde gizlenen her şeyi bilir”(40/19),”Allah sizi manasız sözle değil, kalbinizin kazandığıyla muaheze eder
Kaynak: Ruh

Yakın Kelimeler

(Tahmin etmek için bir harf girin)
Vagonmedya.com
2009-2024 © Sözce hakları saklıdır.