Sözce'de sorgulama yapmak için bir kelime girin

mukataa ne demek?

 - 2 sözlük, 2 sonuç.

BSTS / İktisat Terimleri Sözlüğü

mukataa anlamı
Osmanlı İmparatorluğu'da iltizam yöntemine göre kiralanan kaynaklara verilen ad.

Güncel Türkçe Sözlük

mukataa anlamı
is. (muka:taa) tar. Kesim.

mukataa eş anlamlısı

kesim
is. 1. Kesme işi. 2. Bölüm, parça, kısım, sektör: "Vatan hizmeti her Türk'ün hakkı ve ödevidir. Bu hizmetin silahlı kuvvetlerde veya kamu kesiminde ne şekilde yerine getirileceği ... kanunla düzenlenir." -Anayasa. 3. Bölge. 4. Kesme zamanı: Ders kesimi. 5. İşaretlenmiş belli yer: Gemi, su kesiminin üstünden yaralandı. 6. Terzinin belli bir ölçü ve örneğe göre kumaşa biçim verme işi, fason. 7. tar. Hazineye ait herhangi bir gelirin belli bir bedel karşılığı keseneğe verilmesi, mukataa. 8. hlk. Boy bos, endam. 9. hlk. Pazarlık, anlaşma.

"mukataa" için örnek kullanımlar

ayette yer alan mukataa harfleri nden almıştır. Surede, Allah 'ın peygamberler aracılığıyla insanlara gösterdiği doğru yolun temel
Kaynak: Ta-Ha Suresi
Eyaletlerde, mukataa sistemi çerçevesinde kamu hazinesine aktarılan bir tür açık artırmalı vergi türü olarak bilinir ve kullanılırdı.
Kaynak: Pişkeş
Keza Kur'an'da bazı surelerin başında bulunan, tanımı ve açıklanması yapılamamış 14 adet harfin (hurufu mukataa) 19 ve katları ile başında
Kaynak: 19 (sayı)
beraber çok sayıda gönüllü, levend ve arabacı bulundurmuş ve bunların masraflarını Tiflis eyaleti mukataa ve ocaklık gelirlerinden karşılamışlardı.
Kaynak: Tiflis

Yakın Kelimeler

Google Reklamları
(Tahmin etmek için bir harf girin)
Vagonmedya.com
2009-2024 © Sözce hakları saklıdır.