Sözce'de sorgulama yapmak için bir kelime girin

münasebetsiz ne demek?

 - 2 sözlük, 2 sonuç.

Güncel Türkçe Sözlük

münasebetsiz anlamı
sf. 1. Uygun olmayan, yakışıksız, çirkin: "Arkadaşının münasebetsiz bir fiyat söyleyerek piyasayı düşürmesinden korkmuştu." -R. N. Güntekin. 2. Ters, aksi: "Hep böyle münasebetsiz sıralarda beni arar." -N. Cumalı. 3. Yakışıksız iş gören, sıra, saygı gözetmeyen (kimse): "Sinirli, ukala, münasebetsiz herifin biridir." -N. Hikmet.

Türkçe - İngilizce

münasebetsiz anlamı
sıfat
1) impertinent
2) inopportune
3) improper
4) inapposite
5) inexpedient
6) malapropos
7) unhappy
8) unseemly
9) gauche
10) near the knuckle
11) incorrect
12) untimely

münasebetsiz eş anlamlısı

aksi
sf. 1. Ters, zıt, karşıt, olumsuz, menfi: "Salıncağın ipini sallandığı istikametin aksine çekti." -O. C. Kaygılı. 2. Uygun olmayan: "Kusura bakma abla! Aksi zamana rastladı. Gazozları yetiştiremedik." -A. K. Tecer. 3. İnatçı, hırçın, huysuz: "Ben bu aşçı kadar çılgın ve aksi insan görmedim." -R. N. Güntekin.
çirkin
sf. 1. Göze veya kulağa hoş gelmeyen, güzel karşıtı: "Kız öyle müstesna bir güzelliğe sahip olmamakla beraber çirkin de değildi." -H. R. Gürpınar. 2. Hoş olmayan, yakışık almayan (davranış veya söz): "Bu boş ve çirkin iddiayı bir kere de onun ağzından işitmek istedim." -Ö. Seyfettin. 3. Karanlık, dalavereli, şüpheli: "Dedikodular artmış, o da bu çirkin işler içinde kalmak istemediğinden çekilmiş." -M. Ş. Esendal.
ters
(I) sf. 1. Gerekli olan duruma karşıt, zıt. 2. is. Bir şeyin içe gelen yanı, arkası: "Elinin tersiyle küçük bir tokat vurmuştu." -Ç. Altan. 3. is. Kesici bir aletin kesmeyen yanı: "Kollarına bıçağın tersiyle birkaç tane vurmuşlar." -M. Ş. Esendal. 4. mec. Uygun olmayan, elverişsiz, münasebetsiz: "Ters sözlerinle, fazilet iddialarınla beni hırpalama." -H. C. Yalçın. 5. mec. Gönül ve cesaret kırıcı, huysuz, sert: "Ters adamın işi de ters gider." -M. Ş. Esendal. 6. is. mec. Bir şeyin aksi, karşıtı: Anlattığının tersi anlaşılınca utandı.
ters
(II) is. Hayvan pisliği.

"münasebetsiz" için örnek kullanımlar

Karga kovalarken öldüğü sahneyi çok dramatik bir an olarak göstermiş olsa dahi bunu bile münasebetsiz bir şey olarak görüyorum.
Kaynak: Osmanlı Cumhuriyeti
com/topic/inapposite münasebetsiz olduğunu belirtmiş; ve hatta Hintliler zulmün kurbanları olduğunda Gandi'nin bir zamanlar kuvvet
Kaynak: Mohandas Karamçand Gandi

Yakın Kelimeler

Google Reklamları
(Tahmin etmek için bir harf girin)
Vagonmedya.com
2009-2024 © Sözce hakları saklıdır.