olguculuk ne demek?
- 5 sözlük, 5 sonuç.
BSTS / Eğitim Terimleri Sözlüğü
olguculuk anlamı İng. positivism Osm. ispatiye Fr.positivisme
Bilginin * Fr. phénomène, İng. phenomenon karşılığı Ruhbilim Terimleri Sözlüğü'nde görüngü terimi önerilmiştir. gözlenebilen olgularla sınırlı olduğunu, toplum ve felsefe sorunlarının olgulara dayanılarak ancak deneysel bilimlerin yardımıyle çözülebileceğini ileri süren öğreti.
BSTS / Felsefe Terimleri Sözlüğü
olguculuk anlamı İng. positivism Osm. ispatiye Alm. Positivismus Fr. positivisme
Araştırmalarını olgulara, gerçeklere dayayan, fizikötesi açıklamaları kuramsal olarak olanaksız, kılgılı olarak yararsız gören; deneyle denetlenmeyen soruları sözde soru olarak niteleyen felsefe doğrultusu. // Terim olarak, A. Comte'un felsefeye getirdiği bir kavramdır. Olguculuğun temel kavramı olan olgu olgucular arasında türlü anlamlarda kullanılagelmiştir; ancak hepsinin birleştiği, doğa bilimlerinin evren tasarımına ve yöntemlerine uyma zorunluluğudur. Olguculuğu dizge olarak kuran A. Comte'dur, ama Comte'dan önce D. Hume, d'Alembert ve Turgot da aynı doğrultudadırlar; başka temsilcileri: Mill, Spencer, Mach, Avenarius vb.
BSTS / Yazın Terimleri Sözlüğü
olguculuk anlamı Fr. positivisme
Auguste Comte'un öğretisini yazına uygulayan akım.
Güncel Türkçe Sözlük
olguculuk, -ğu anlamı
is. fel. 1. Araştırmalarını olgulara, deneylere, gerçeklere dayayan, fizik ötesi açıklamaları kuramsal olarak olanaksız ve yararsız gören Auguste Comte'un açtığı felsefe çığırı, pozitivizm. 2. ed. Bu çığırın gerçekçilik akımını doğuran edebî eserlerde uygulanmış biçimi.
Türkçe - İngilizce
olguculuk anlamı
isim
1) positivism
"olguculuk" için örnek kullanımlar
Pozitivizm,
olguculuk iki felsefi düşünceye verilen addır. Her iki düşüncenin de teoloji ve metafizik içermeyen, sadece fiziksel veya
Kaynak: PozitivizmMantıksal empirizm ya da mantıkçı
olguculuk olarak bilinen bir felsefi konuma sahip olan Viyana Çevresi, belirli şekillerde deneycilik
Kaynak: DeneycilikWittgenstein'ın Tractatus Logico Philosophicus adlı eserinden hareketle bir olgusal felsefe, bir mantıksal
olguculuk oluşturmaya çalışmıştır.
Kaynak: Gilbert Ryle