Sözce'de sorgulama yapmak için bir kelime girin

aşırma ne demek?

 - 7 sözlük, 15 sonuç.

BSTS / Alantopu Terimleri Sözlüğü

aşırma anlamı İng. lob Fr.lob
Ağa yakın duran karşı oyuncunun üzerinden topu aşırıp arkasına düşürme.

BSTS / Güreş Terimleri Sözlüğü

aşırma anlamı
Kündede ya da kavak dikme oyunlarında dengeleme durumuna getirilen güreşçinin pes etmediğini görünce çevirip sırtının üstüne yere atma.

BSTS / Yazın Terimleri Sözlüğü

aşırma anlamı Osm. intihal, sirka Fr. plagiat
Başkalarının yazılarından bölümler, koşuklarından dizeler alıp, kendininmiş gibi gösterme ya da başkalarının konularını, kavramalarını benimseyip değişik biçimlerde anlatma.

BSTS / Zanaat Terimleri Sözlüğü

aşırma anlamı
(I) [aşma, aşurma]1. Bakır su kabı, su kovası, bakraç. (Akdağ *Gelendost, Mamutlar *Eğridir, Gençali *Senirkent -Isparta) [aşma]: (Gençali, Uluğbey *Senirkent -Isparta) 2. Bakır tencere. (Deliilyas *Şarkışla -Sivas) [aşurma] : (Çakırova, Gezve -Sinop)
aşırma anlamı
(II) [aşırtmaç, aşurtmaç] : Kolanı kuvvetlendirmek için semer ile kolan arasına bağlanan ip ya da kayış. (Sazak *Tefenni -Burdur; Beyceli *Fatsa -Ordu) [aşırtmeç] : (*Senirkent -Isparta; Sazak *Tefenni -Burdur) [aşurtmaç] : (Kamanlar *Güdül -Ankara)

Güncel Türkçe Sözlük

aşırma anlamı
is. 1. Aşırmak işi: "Hemen bir yolunu bulurlar yükü üstlerinden aşırmanın." -A. Ağaoğlu. 2. mim. Yapı çatılarında uzun mertek, aşık. 3. sf. Aşırılmış: Aşırma bir eser. 4. hlk. Küçük kazan, kova, bakraç. 5. ed. Başkalarının yazılarından bölümler, dizeler alıp kendisininmiş gibi gösterme veya başkalarının konularını benimseyip değişik bir biçimde anlatma, intihal. 6. huk. Özellikle para aşırma, aşırtı, ihtilas.

Türkçe - İngilizce

aşırma anlamı
isim
1) petty larceny
2) picking
3) theft
4) passing over
5) picking and stealing
6) crib

Türkiye Türkçesi Ağızları Sözlüğü

aşırma anlamı
Kova, bakraç.

*Eğridir köyleri, Çaltı *Gelendost, Kuzca *Sütçüler, Kumdanlı *Yalvaç, Cebel -Isparta
*Çal -Denizli
-İstanbul
-Sinop
*Merzifon -Amasya
Çamlıbel *Artova, Çilehane *Reşadiye, Serpim*Turhal, Sorhum *Niksar, -Tokat
*Alucra, *Şebin Karahisar -Giresun
-Erzurum
*Koyulhisar, -Sivas
*Haymana -Ankara
*Çiçekdağ, -Kırşehir
*Develi, *Ürgüp, *Pınarbaşı, *İncesu, *Bünyan, -Kayseri
*Mucur -Nevşehir
-Konya
Alaybeyi*Kozan -Adana

aşırma anlamı
1. Pantolon askısı. 2. Boyuna asılan fişeklik. 3. Semer paldımının aşağıya düş memesi için sağrı üzerinden ve iki yandan paldıma bağlanan yün veya kayış kemer. 4. Boyuna omuzdan takılan hamaylı bağı.
aşırma anlamı
Mübalâğalı konuşma.

Gare *Pazar -Rize

aşırma anlamı
Çırpma dikiş.

-Erzurum

aşırma anlamı
1. Çelik çomak oyunu. 2. Yerli güreşe başlarken sağ kolunu, hasmının sağ omuzundan aşırıp belindeki kuşaktan tutma. 3. Bar denilen millî bir oyun.
aşırma anlamı
Bakır kova.

Sivas
Kayseri

aşırma anlamı
Kumaştan yapılan pantolon askısı

Erzurum

aşırma anlamı
Pantolon askısı

Erzurum

aşırma eş anlamlısı

aşık
is. anat. 1. Aşık kemiği. 2. mim. Aşırma.
âşık
is. (a:şık) 1. Bir kimseye veya bir şeye karşı aşırı sevgi ve bağlılık duyan, vurgun, tutkun kimse. 2. Sevişen bir çiftten kadına oranla genellikle erkeğe verilen ad. 3. Ozan: "Dinleyin âşıklar benim sözümü / Felek yaktı kül eyledi özümü" -Halk türküsü. 4. tkz. Dalgın, kalender kimse: Âşık yine geç kaldın. 5. ünl. tkz. "Ahbap, arkadaş" anlamında bir seslenme sözü: Âşık! Anlat bakalım, neler yaptın?
aşırtı
is. huk. Aşırma.
ihtilas
is. (ihtila:sı, l ince okunur) huk. esk. 1. Aşırma. 2. Bir malı açıkça sahibinden veya evinden hızla kapıp alma.
intihal
is. (intiha:li) esk. Aşırma.
Kova
öz. is. gök b. Zodyak üzerinde Oğlak ile Balık arasında bulunan takımyıldızın adı.
kova
(I) is. 1. Genellikle su ve sulu şeyler taşımaya, kuyudan veya denizden su çekmeye yarayan üstünden kulplu kap: "Suyu Pire Mahmut bir kovayla getirip kaptanın başından aşağı boşaltıyor." -Z. Selimoğlu. 2. sf. argo Futbolda çok gol yiyen (kaleci veya takım).
kova
(II) is. bit. b. Bataklıklarda yetişen bir çeşit saz, hasır otu.

"aşırma" için örnek kullanımlar

Baş Bar, İkinci Bar (aşırma), Sekme, İkinci Aşırma, Nari, Dello, Koçeri, Temirağa, Tamzara, Tavuk Bari, Felek, Çingeneler, Uzun Dere,
Kaynak: Bar (halk oyunu)
aşırma (Plagiarism)- Bilerek başkasının fikriyatını kopyalama ve kaynağı belirtmeme. aynen alıntı (quotation)- Alıntı ların virgülüne kadar
Kaynak: Kitap terimleri
Dönemin üç önemli roman ödülüne layık görülmüş olan Bir Düğün Gecesi adlı roman için ayrıca Aldous Huxley 'den aşırma olduğu suçlaması
Kaynak: Adalet Ağaoğlu
eleştirmen Danél Griffin'in yorumu ise şöyleydi: "Romero, filminin Matheson'ın romanından doğrudan yapılmış bir aşırma olduğunu açıkça kabulleniyor.
Kaynak: Yaşayan Ölülerin Gecesi
yarım metre uzunluğundaki değnek'in (sopa)at koşarken yere vurmak suretiyle, belli bir yüksekliğe asılmış olan ipin üstünden aşırma yarışmasıdır.
Kaynak: Bengiler, Balya
Kasım 1904 tarihinde Mosse yayınevi tarafından çıkarılan günlük gazetenin kültür redaksiyonu, Jacobsohn'un iki konuda intihal (aşırma)
Kaynak: Siegfried Jacobsohn
E. Koyçubayev ise, Ertiş, Ertis, artış adlarının (aşırma, aşma, keçme, aşırım) manasında olduğunu tahmin eder Kaşgarlı Mahmut Divân-ı
Kaynak: İrtiş Nehri
Bunun uzerine Puccini mirascilari bir dava acip bunun bir aşırma oldugunu bildirip tazminat talep etmislerdir; fakat bu dava mahkemelerde
Kaynak: Batının altın kızı
Başka dilden geçen sözcüklerin yenisiyle değiştirilme dizelgeleri Arapça kökenli alıntı sözler: intihal | intihal | aşırma | irtifâˤ |
Kaynak: Türkçedeki yabancı kökenli sözcüklerin Türkçe karşılıkları
Vagonmedya.com
2009-2024 © Sözce hakları saklıdır.