Sözce'de sorgulama yapmak için bir kelime girin

peçe ne demek?

 - 6 sözlük, 15 sonuç.

BSTS / Gökbilim Terimleri Sözlüğü

peçe anlamı İng. veil Alm. Schleier Fr.voile
Yıldız resimlerinin alındığı plakların yüzeyinde görülen hafif karartı; gökyüzünün hafifçe aydınlık olmasından ileri gelir.

BSTS / Su Ürünleri Terimleri Sözlüğü

peçe anlamı İng. side net
Ağların kenar kısımları.

Güncel Türkçe Sözlük

peçe anlamı
is. 1. esk. Kadınların sokakta yüzlerine örttükleri ince siyah örtü, nikap: "En büyük günahımız yüzümüzde bir peçe, sırtımızda bir çarşaf olması." -A. Gündüz. 2. mec. Maske, sır, giz: "Bu düzme cadının peçesini kaldırmalıyız." -H. R. Gürpınar.

Türkçe - İngilizce

peçe anlamı
isim
1) veil
2) purdah

Türkçede Batı Kökenli Kelimeler Sözlüğü

peçe anlamı İt..pezza
1. Eskiden ülkemizde, bugün bazı ülkelerde kadınların sokakta yüzlerine örttükleri ince siyah örtü, nikap: § "Peçesi inik, çarşaflı genç bir kadın çıktı dışarıya." -Nazım Hikmet Ran, Kan Konuşmaz, 8. 2. mec. Bir şeyi gizlemek için üzerine çekilen örtü. 3. mec. Maske, sır, giz. 4. astronomi Yıldız resimlerinin alındığı planların yüzeyinde görülen hafif karartı.

Türkiye Türkçesi Ağızları Sözlüğü

peçe anlamı
Baca.

-Yozgat
Karabekir, Yahşılıan -Ankara

peçe anlamı
1. Pencere, tavan penceresi. 2. bakınız» pece-4. 3. Duvar içindeki kapaksız dolap.
peçe anlamı
1. Dumanın geri dönmemesi için ocağın önüne konulan perde. 2. Kapaksız dolaplara konulan perde.
peçe anlamı
Elbise, gömlek vb. giysilerin kollarındaki manşet.

*İskilip -Çorum

peçe anlamı
Dokuma tezgâhında ipliklerin geçirildiği 20 delikli tahta parçası.

Diği *Sungurlu -Çorum

peçe anlamı
Tarlaları sulamak için ana arktan ayrılan küçük su arkları.

Ağlı *Küre -Kastamonu
-İçel

peçe anlamı
Piliç.

-Kars

peçe anlamı
Dokuma tezgâhında ipliklerin geçirildiği delikli tahta parçası.

Çorum

peçe anlamı
Kovanları taşırken üstlerine sarılan, arıların çıkmamasını sağlayan, koni biçiminde, kıldan dokunmuş örtü.

Eldirek *Fethiye Muğla

peçe anlamı
Ev saçağı

Ordu

peçe eş anlamlısı

giz
(I) is. Sır: "O gün çözer gibi olmuştu Kütahya çinilerindeki dipdiri renklerin gizini." -N. Cumalı.
giz
(II) is. den. Yelken gemilerinde mizana direği denilen kıç direkte eğik duran bayrak sereni.
maske
is. (ma'ske) 1. Boyalı karton, kumaş veya plastikten yapılan ve başkalarınca tanınmamak için yüze geçirilerek kullanılan yapma yüz. 2. Korunmak için özel olarak yapılıp yüze geçirilen şey: Gaz maskesi. 3. Yüz ve boyun güzelliği için cilde sürülen krem, macun vb. şeyler. 4. mec. Gerçek duyguları veya bir şeyin gerçek görünüşünü gizleyen aldatıcı görünüş, davranış: Hayırseverlik maskesiyle kendi çıkarını yürütüyor. 5. ruh b. Kişinin oynadığı rol veya hem kendisine hem de çevresine karşı takındığı davranış.
nikap
is. (nika:bı) esk. Yüz örtüsü, peçe.
sır
(I) is. 1. Bazı nesnelere parlaklık verme, dış etkilerden koruma, sızmalarını önleme vb. amaçlarla sürülen, saydam veya donuk vernik: Küpün sırı dökülmüş. 2. Aynaların arkasına ve kaplama metal eşyanın yüzüne sürülen ince tabaka.
sır
(II) is. 1. Varlığı veya bazı yönleri açığa vurulmak istenmeyen, gizli kalan, gizli tutulan şey. 2. Aklın erişemediği, açıklanamayan veya çözülemeyen şey, giz, gizem: "Bu bahçede açılan her gonca / Sırlar açıyor yerden gökten." -T. Oflazoğlu. 3. Bir işin, bir şeyin dikkat, yetenek, deneyim ve sezgi yardımıyla kavranabilen en zor, en ince yanı. 4. Bir amaca ulaşmak için kullanılan, başvurulan özel ve gizli yöntem.

"peçe" için örnek kullanımlar

Sabah erken kalkar, yüzüme peçe takar, teybe Mezdeke'nin müziğini koyup orta sehpanın etrafında sürekli dönerdim.
Gets up early in the morning, my face wears a veil, put music to tape Mezdeke'nin continuously around the coffee table and go back to the middle.
Kaynak: sabah.com.tr
* 'Peçe gözlüklerimi taktım ' diyen Bülent Ersoy, file eldivenleriyle de Fashion Week'in en dikkat çeken isimlerinden olmayı başardı!
* 'I put my glasses Veil' said Bulent Ersoy, mesh gloves in the Fashion Week, has managed to become the most conspicuous figure!
Kaynak: bursadabugun.com
hamamdan çıkan 3 Türk kadına Fransız -Ermeni lejyonerleri “Burası artık Türk memleketi değildir. Fransız müstemlekesinde peçe ile gezilmez!”
Kaynak: Sütçü İmam Ali
Erkeklere sakal, kadınlara ise peçe zorunluluğu getirildi Taliban rejiminin 2001'de yıkılmasından sonra ABD'li yetkililerce Usame bin
Kaynak: Muhammed Ömer
Burka adı verilen modelde ise yüze bir peçe de takılarak, gözler de gizlenir Çarşaf giyen bazı kişiler eldiven takarak ellerini de kapatırlar.
Kaynak: Çarşaf (giyim)
Yüzünü peçe ile gizler. | Kişisel Özellikleri | Boyu | 5' 6 | Kilosu | 115-131 lbs | Saç rengi | Siyah | Göz renki | Badem ya da siyah |
Kaynak: Yeniçeri (karakter)
Örneğin Tirebolu Belediyesi 7 Ekim 1926'da aldığı kararla ilçede peçe takılmasını yasakladı ve peçesini 48 saat içinde çıkarmayan
Kaynak: Şapka ve Kıyafet İnkılâbı
Erkeklere sakal, çalışmaları yasaklanan kadınlara da peçe zorunluluğu getirildi. Din polisi ise, bu kuralların uygulanmasını sağlamakla
Kaynak: Taliban
Yetişkin erkekler kadınların, yabancıların ve evlilik yoluyla akraba oldukları kişilerin yanında mavi bir peçe takarlar; ama bu gelenekler
Kaynak: Tuaregler
Yılan, kılıç, meşale, mum, peçe, tül, baston ya da sopa gibi malzemelerin dansta sıklıkla kullanıldığı görülür. Bunların her birinin birer
Kaynak: Oryantal dans
Evlenilmiş Bao'an kadınları kara peçe, evlenmemiş kızları yeşil peçe giyerler. Bao'an erkekleri siyah veya beyaz şapka ve beyaz ceket
Kaynak: Bao'anlar

Yakın Kelimeler

Google Reklamları
(Tahmin etmek için bir harf girin)
Vagonmedya.com
2009-2024 © Sözce hakları saklıdır.