Sözce'de sorgulama yapmak için bir kelime girin

peder ne demek?

 - 3 sözlük, 3 sonuç.

Güncel Türkçe Sözlük

peder anlamı
is. 1. Baba: "Ben, rahmetli pederden miras kalan bakkal dükkânını işletirim." -A. Ümit. 2. Papaz.

Türkçe - İngilizce

peder anlamı
isim
1) reverend
2) father
3) pater

Türkiye Türkçesi Ağızları Sözlüğü

peder anlamı
< Far. peder:baba

peder eş anlamlısı

baba
is. 1. Çocuğu olmuş erkek, peder. 2. Çocuğun dünyaya gelmesinde etken olan erkek: "Türk babanın ve Türk ananın çocuğu Türktür." -Anayasa. 3. Kazılarda çıkarılan toprağın miktarını hesaplayabilmek için yer yer bırakılan toprak dikme. 4. Çatı merteği. 5. Bir ülkeye veya bir topluluğa yararlı olmuş kimse: Atatürk Türk milletinin babasıdır. 6. mec. Anlayışlı, iyi huylu erkek. 7. mec. Silah kaçakçılığı, kara para aklama ve uyuşturucu madde ticareti vb. kirli ve gizli işler yapan çetenin başı. 8. mec. Koruyucu, babalık duyguları ile dolu kimse. 9. mec. Ata: "Asya'daki babalarımızdan miras kalan millî şiirimizin manzum şekillerinde..." -Y. K. Beyatlı. 10. sf. argo Çok kaliteli, üstün nitelikli. 11. esk. Tarikatların bazısında tekke büyüğü: Bektaşi babası. 12. esk. Bu gibi kimselere verilen unvan: Gül Baba. Nur Baba. Baba İlyas. 13. den. Gemi veya iskelede halatın takıldığı yuvarlak başlı iri demir, ağaç veya beton dikme. 14. mim. Bir merdivende, tırabzanın sahanlıkla birleştiği yerde bulunan dikey öge.
papaz
is. 1. Hristiyan din adamı, peder. 2. Üzerinde papaz resmi olan iskambil kâğıdı.

"peder" için örnek kullanımlar

Rahip sözcüğü Arapça kökenlidir Farsça kökenli peder sözcüğü de Türkçede zaman zaman papaz anlamında kullanılır. Papaz kelimesinin diğer
Kaynak: Papaz
de, peder liğini, şu anda 31 yaşında olan, Suriye asıllı Amerikan , Peder Abuna Tony'nin yaptığı, Aziz George Süryani Ortodoks Kilisesi (St.
Kaynak: Zaydal
Inverkip bölge kilisesinin papazı peder Dr. Alexander Macquisten'in oğluydu. Siyaset: Macquisten 1918 yılında Muhafazakâr Partiden Glasgow
Kaynak: Frederick Alexander Macquisten
Bu kitapta ünlü bir yazar,bir ressam,emekli bir genel müdür,bir peder ve Miss Marple adında yaşlı ve sevimli bir karakter vardır.
Kaynak: Cinayetler Kulübü

Yakın Kelimeler

Google Reklamları
(Tahmin etmek için bir harf girin)
Vagonmedya.com
2009-2024 © Sözce hakları saklıdır.