Sözce'de sorgulama yapmak için bir kelime girin

peylemek ne demek?

 - 1 sözlük, 1 sonuç.

Güncel Türkçe Sözlük

peylemek anlamı
(nsz) 1. Bir şeyi önceden kendine ayırtmak: "Ta uçta kendime bir yer peyleyip sineyim derken gazi seslendi." -Y. K. Karaosmanoğlu. 2. Temin etmek, sağlamak. 3. Ismarlamak: "Günlerce uzak köylerden jandarmalar, şöhretli zağarlar getiriyorlar, kış için tavşan avına tazılar peyliyorlardı." -R. H. Karay.

peylemek eş anlamlısı

ısmarlamak
(nsz) 1. Bir şeyin yapılmasını veya getirilmesini, bu işlerle uğraşan birine söylemek, sipariş etmek: "Elbise için kumaş ısmarladım." -M. Yesari. 2. Parasını kendi ödeyerek başkaları için yiyecek veya içecek getirilmesini söylemek: "Siz bana bir konyak daha ısmarlayın." -M. Ş. Esendal. 3. Kendi için bir şey alınmasını başkasına söylemek: Çarşıya gidiyorum, bir şey ısmarlayacak mısınız? 4. (-i, -e) Bir şeyin, bir kimsenin bakılmasını, korunmasını birine veya birinin gözetilmesine bırakmak, emanet etmek: Baban seni bana ısmarladı. 5. (-e) Bir işin yapılmasını, bırakılmasını veya o işten vazgeçilmesini söylemek: Ben sana böyle mi ısmarlamıştım?
sağlamak
(I) (-i) 1. Bir işin olması için gerekli durumu, şartları hazırlamak, temin etmek: "Biz bu ihtiyara son günlerinde hiç aklından geçirmediği bir saadet sağladık." -H. Taner. 2. Elde etmek, sahip olmak: "... o sevimli yavru hâliyle sağladığı sempatinin büyük bir kısmını yitirmişti." -Y. N. Nayır. 3. mat. Bir işlemin doğruluğunu ortaya koymak.
sağlamak
(II) (nsz) Öndeki aracın sağından ilerleyerek önüne geçmek.
temin etmek
1) korkusunu gidermek, güven vermek: "Dünyada ondan başka kimseyi sevmeyeceğini bana bir kere daha temin etti." -R. N. Güntekin. 2) sağlamak, elde etmek, tedarik etmek: "Size bütün bir kış için kuru ot temin edecek." -N. Hikmet.

Yakın Kelimeler

(Tahmin etmek için bir harf girin)
Vagonmedya.com
2009-2024 © Sözce hakları saklıdır.