Sözce'de sorgulama yapmak için bir kelime girin

realizm ne demek?

 - 4 sözlük, 4 sonuç.

BSTS / Tiyatro Terimleri Sözlüğü

realizm anlamı Alm. Realismus
Lat. realis = nesnellik, gerçeğe uygunluk. XIX. yüzyıl ortalarında, sanat alanında, doğa bilimleri, teknik ve sanayileşme sonucunda ortaya çıkan sorunlar ele alınmıştır: bireyin topluluğa olan ilişkisi ve çevresine uyumunu nesnellikle inceler. Darvin'in ve Heckel'in yapıtları ile de bilimsel temel kazanır. Üslûp akımı olarak klasik sanatın ülkücülüğünden ve romantizmden dönüştür. Bu sanat üslûbunda insan, günlük yaşamında, işinde ve topluluğa olan doğal ilişkileri içinde gösterilir.

Güncel Türkçe Sözlük

realizm anlamı
is. Gerçekçilik.

Türkçe - İngilizce

realizm anlamı
isim
1) realism

Türkçede Batı Kökenli Kelimeler Sözlüğü

realizm anlamı Fr.réalisme
Gerçekçilik: § "Fakat edebiyatta her ikimizin güttüğü çığır realizm çığırı değil miydi." -Yakup Kadri Karaosmanoğlu, Gençlik ve Edebiyat Hatıraları, 56. § "Jules Verne'i dar görüşlü bir realizmin hudutları içinde bırakan keşifler bekleyebilirsiniz." -Peyami Safa, 20. Asır Avrupa ve Biz, 82. § "Politika ve cemiyet hayatında hakiki idealle, ucuz ve nefsi etrafında dönen realizmi beraber yürütenlerde olduğu gibi..." -Ahmet Hamdi Tanpınar, Huzur, 199. § "Şiirin bu derecelerde "realizm" hakikatle tatbiki diğer tabirle şiirin hakikatle bu derece istisnası Piyer Loti'nin eser-i dehasıdır." -Sami Paşazade Sezai, Bütün Eserleri I, 285. § "Bütün realizm, natüralizm meslekleri gibi derin inceleme mahsulü olan eserler, bu maksatla vücuda gelmiştir." -Ahmet Rasim, Muharrir Bu Ya, 189.

realizm eş anlamlısı

gerçekçilik
is. 1. Gerçekçi tutum ve davranış, realizm. 2. Gerçekleri olduğu gibi yansıtmaya çalışan sanat çığırı, realizm: "Çağımızda gerçekçilik akımlarının güçlenmesi, sinema sanatında da etkisini gösterdi." -N. Cumalı. 3. fel. Bilinçten bağımsız bir gerçekliğin var olduğunu benimseyen görüş, realizm.

"realizm" için örnek kullanımlar

Realizm ya da Gerçekçilik, bir estetik ve edebi kavram olarak 19. yüzyıl ortalarında Fransa'da ortaya çıkmıştır. gerçekçilik yani realizm
Kaynak: Realizm (edebiyat)
Amerikan realizm akımında eserler verdiği kabul edilir. Hayat Kronolojisi: 1905: O zaman Almanya toprakları olan Wroclaw şehrinde doğdu.
Kaynak: John Gutmann
Eleştirel Realizm: Eleştirel realizm. Eleştirel realizm, özellikle realizmin kuramsal sınırlılıklarını ve sorunları aşarak yeniden
Kaynak: 20. yüzyıl felsefesi
Sanatçı, Rus Sanatçılar Birliği'nin bir üyesi olarak realizm in temsilcisi oldu. Ryazan Oblast 'a bağlı Yegorovo köyünde doğan Arkipov,
Kaynak: Abram Efimoviç Arkipov
Felsefede romantik düşünce, idealizm, materyalizm, realizm, rasyonalizm, tarihselcilik, pozitivizm bu yüzyılda kendini gösterir.
Kaynak: 19. yüzyıl felsefesi
gitmesi gerekmiştir. Romantizm in idealist yaklaşımına bir tepki olarak ortaya çıkan roman, realizm akımının ilk ve en önemli örneklerindendir.
Kaynak: Madame Bovary
Yakından takip ettiği Halit Ziya 'nın eserlerine ve realizm akımına ilgi duymuştur. Fransız yazar Paul Bourget 'yi okudu ve ondan
Kaynak: Mehmet Rauf
1905'de kurulan Die Brücke (Köprü) adlı ressamlar birliği gibi, Mavi Süvari stili realizm , naturalizm ve izlenimciliğe karşıydı.
Kaynak: Mavi Süvari
yılında (The Jameson Reader) ortak çalışmalar yapmıştır. 20. yüzyıl edebiyatın da modernizm ve realizm üzerine çalışmaları devam etmektedir.
Kaynak: Michael Hardt
Bu akımın ressamlarının yapmaya çalıştıkları, aslında, prensip olarak klasik realizm ressamlarının amaçladıklarına çok benzemektedir.
Kaynak: Fotorealizm
Bu bölümler şovun realizm kurallarının hiçbirine ve genel çizgi roman kurallarına uymamaktadır. Konu, ailenin ağaç evinde Simpsonlar'ın
Kaynak: Treehouse of Horror

Yakın Kelimeler

(Tahmin etmek için bir harf girin)
Vagonmedya.com
2009-2024 © Sözce hakları saklıdır.