Sözce'de sorgulama yapmak için bir kelime girin

sinmek ne demek?

 - 4 sözlük, 7 sonuç.

Güncel Türkçe Sözlük

sinmek, -er anlamı
(nsz, -e) 1. Kendini göstermemek için büzülmek, saklanmak, pusmak: "Salonda bulunan yirmiyi aşkın insan ürkmüş, sinmişti." -T. Buğra. 2. Korku, yılgınlık vb. sebeplerle konuşmamak, hareket etmemek veya tepki göstermemek: "Artık Emine'nin takdirine, maskaralıklarına mukabele etmiyor, bir köşeye siniyor, düşünüyordu." -H. E. Adıvar. 3. (-e) Hiç çıkmayacak veya güç çıkacak biçimde işlemek, nüfuz etmek. 4. Huy, alışkanlık vb. iyice yerleşmek: "Doktorun bütün ömrüne sinecek bir çirkin dedikodu başlayacak." -M. Ş. Esendal.

Tarama Sözlüğü

siñmek anlamı
1. Hazmolunmak, vücuda mal olmak. 2. Nüfuz etmek, tesir etmek, yerleşmek. 3. Hoşa gitmek, içine sinmek, yaramak. 4. Gizlenmek, saklanmak, yer tutmak.

Türkçe - İngilizce

sinmek anlamı
fiil
1) cringe
2) keep down
3) crouch
4) duck
5) permeate
6) pervade

Türkiye Türkçesi Ağızları Sözlüğü

sinmek anlamı
Uygun düşmek, yakışmak : Bu elbise bana iyi sindi gibi.

Bayat *Emirdağ -Afyon
-Sinop
*İskilip -Çorum
Reyhanlı ve Amik Ovası Türkmenleri *Reyhanlı, Büyükçaylı *Dörtyol -Hatay
-Kırşehir
*Bor -Niğde
*Ermenek, -Konya
Meydan, Navdalı *Mut -İçel

sinmek anlamı
1. Uygun düşmek, yakışmak. 2. Alışmak.
sinmek anlamı
Gizlenmek, saklanmak

Erzurum

sinmek anlamı
< ET siñmek: sinmek; gizlenmek; saklanmak

sinmek eş anlamlısı

nüfuz etmek
1) bir şeyin içine işlemek, geçmek: "Tatlı bir duman, bütün varlığını sararak en derin yerlerine kadar nüfuz ediyordu." -P. Safa. 2) inceliğine varmak, anlamak: "Bu, o kadar ince ve girift bir meseledir ki, bütün bir ömür boyunca izaha çalışılsa yine derinliğine nüfuz edilemez." -N. F. Kısakürek. 3) etkili olmak: "Ecnebiler ona değil, o ecnebilere nüfuz ediyordu." -Y. K. Beyatlı.
pusmak
(nsz) 1. Sinmek. 2. Bir şeyi kendine siper edip saklanmak. 3. Ortalığı hafif sis kaplamak, pusarmak: "Yüce dağlar ne kararıp pusarsın." -Karacaoğlan.
saklanmak
(nsz) 1. Kendini saklamak, gizlenmek: "O âdeta kaçıp saklanacak bir yer arıyormuş gibi sıkıntıdaydı." -Y. K. Karaosmanoğlu. 2. (-den) Saklama işi yapılmak: "Şarap mahzende saklanır, aşkın kalbimde yıllanıyor." -Şarkı.

"sinmek" için örnek kullanımlar

Üçüncü rivayete göre ise dere içine sinmek (saklanmak) için yerleşildiği, dere suyunun bolluğu, yaylalarının ve hayvan otlatma meralarının
Kaynak: Deresinek, Çay
gelmeleri sonucu, "sinmek"ten adını alıp ilk isminin "Sinecikli" olduğu ve köyün, iki tepenin arasındaki dere kenarlarına kurulduğu bilinmektedir.
Kaynak: Selçikli, Akhisar
Şöhreti belli Çepni muhafızları gören muhalefet sinmek zorunda kalmıştır. Giresun'lu Çepnilerden oluşan Mustafa Kemal Atatürk'ün muhafız
Kaynak: Çepniler

Yakın Kelimeler

(Tahmin etmek için bir harf girin)
Vagonmedya.com
2009-2024 © Sözce hakları saklıdır.