Sözce'de sorgulama yapmak için bir kelime girin

şenelmek ne demek?

 - 3 sözlük, 6 sonuç.

Güncel Türkçe Sözlük

şenelmek anlamı
(nsz) hlk. 1. Boş bir yer, insanların yerleşmesiyle yurt durumuna gelmek, meskûn olmak. 2. Sevinmek, keyiflenmek, neşelenmek. 3. Bitki gelişmek, büyümek, serpilmek.

Tarama Sözlüğü

şenelmek anlamı
bakınız» şenlenmek.

Türkiye Türkçesi Ağızları Sözlüğü

şenelmek anlamı
Şenlenmek, neşelenmek.

Ömerhacılı *Kaman -Kırşehir

şenelmek anlamı
Ağaç sürgün vermek, büyümek.

Kütküt *Şebinkarahisar Giresun

şenelmek anlamı
Şenlenmek

Ömerhacılı *Kaman -Kırşehir

şenelmek anlamı
Canlanmak

Ordu

şenelmek eş anlamlısı

büyümek
(nsz) 1. Organizmanın bütününde veya bu bütünün bir bölümünde, boyutlar artmak, irileşmek, eskisinden büyük duruma gelmek: "Büyür güzellikleri, vücutları, kısmetleri çocuklar uyurken." -F. H. Dağlarca. 2. Yetişmek: "İhtiyar Süleyman Çavuşun ellerinde büyüdüm." -A. Gündüz. 3. Yaşı artmak, yaşlanmak: "Fakat büyüdükçe o kadar sevdiği bu oyunlara veda etmek lazım gelecekti." -Ö. Seyfettin. 4. Artmak, güçlenmek, şiddeti artmak: "İkinci de okuduktan sonra kavga büyüdü." -M. Ş. Esendal. 5. Sayıca artmak. 6. Genişlemek: "Barbarosların ülkesi büyüdükçe büyüyordu." -F. F. Tülbentçi. 7. Önem ve değer kazanmak: "Türklük ülküsünün biraz daha köklendiğini, büyüdüğünü, yeşerdiğini duyarız." -O. S. Orhon.
keyiflenmek
(nsz) Keyifli duruma gelmek, neşelenmek: "Bir rivayete göre, kaplanın dayısı olan kedinin keyiflenip miyavlaması işte bu zamandan kalmadır." -N. Hikmet.
neşelenmek
(nsz, -den) Neşeli duruma gelmek, şenlenmek, keyiflenmek: "Limonata bardaklarını içki kadehi gibi tokuşturarak fevkalade neşeleniyor görünür." -R. N. Güntekin.
serpilmek
(nsz) 1. Serpme işine konu olmak: "Cam kırıkları su gibi dört tarafa serpildiler." -A. İlhan. 2. Gelişmek, büyümek: "Şu on altı yıllık dönem içinde doğan, serpilen bütün partilerimiz birbiri içinden doğmuştur." -N. Cumalı. 3. Yayılmak: "En çok zevki, kasabanın bayram yerlerinden, halkın tatil günleri serpildiği çayırlıklardan aldım." -S. F. Abasıyanık.

Yakın Kelimeler

Google Reklamları
(Tahmin etmek için bir harf girin)
Vagonmedya.com
2009-2024 © Sözce hakları saklıdır.