Sözce'de sorgulama yapmak için bir kelime girin

tabu ne demek?

 - 8 sözlük, 8 sonuç.

BSTS / Budunbilim Terimleri Sözlüğü

tabu anlamı İng. taboo Alm. Tabu Fr. tabou
Mana ile yüklü oldukları kabul edilen insanların, hayvanların, nesnelerin, doğal öğelerin yasaklarla çevrilmesi ve bunlardan kaçınma, a. bakınız» geçici tabu, sürekli tabu.

BSTS / Dilbilim Terimleri Sözlüğü

tabu anlamı Polinezya dilinden,tabou
Bazıları tarafından herhangi bir inanış dolayısıyla adı söylenmekten çekinilen şeylere TABULU.( Taboue ) denir. Örnekleyin koca kelimesi bizde bazı kadınlar tarafından tabulu bilindiğinden, onlar "Kocam" dememek için "Çocukların babası" derler.

BSTS / Felsefe Terimleri Sözlüğü

tabu anlamı
(Polinezya dilinden): Dokunulmaz olan, kendi içinde belli bir güç (mana) taşıyan; her bakımdan dokunulması yasaklanmış olan. Tabu olarak gözönünde tutulan nesne ya da kişi ya bu güçle doludur, o zaman kutsaldır; ya da bu gücün boyunduruğu Altındadır, o zaman da temiz değildir ve tehlikelidir.

BSTS / Halkbilim Terimleri Sözlüğü

tabu anlamı
bakınız» kutyasak

Güncel Türkçe Sözlük

tabu anlamı
is. 1. din b. Kutsal sayılan bazı insanlara, hayvanlara, nesnelere dokunulmasını, kullanılmasını yasaklayan, aksi yapıldığında zararı dokunacağı düşünülen dinî inanç. 2. sf. Yasaklanarak korunan (nesne, kelime, davranış). 3. sf. top. b. Tekinsiz.

İngilizce - Türkçe

tabu anlamı
isim
1) tabu
2) yasak
3) konuşulması yasak şey
sıfat
1) tabu
2) konuşulması yasak
3) yasaklı
fiil
1) tabulaştırmak
2) yasaklamak

Türkçede Batı Kökenli Kelimeler Sözlüğü

tabu anlamı Fr.tabou
1. Kutsal sayılan bazı insanlara, hayvanlara, nesnelere dokunulmasını, kullanılmasını yasaklayan, aksi yapıldığında zararı dokunacağı düşünülen dinî inanç: § "Zekâ, tecrübe, fikirler veya hurafeler tabu veya gelenek kaideleri..." -Peyami Safa, Sosyalizm-Marksizm-Komünizm, 22. 2. Yasaklanarak korunan (nesne, kelime, davranış): § "Birincisi sınıflandırmada, iki yan birbirine tabu'dur, yani birbirine karşı tekin değildir, çarpar." -Ziya Gökalp, Türk Uygarlığı Tarihi, 53. 3. sosyoloji Tekinsiz:§ "Lakin, ben, o günlerde yalnız politika bakımından değil, sosyal durumumuz yüzünden de tabulaşmış bir hâle düştüğümüzü sanıyorum." -Yakup Kadri Karaosmanoğlu, Gençlik ve Edebiyat Hatıraları, 127.

Türkiye Türkçesi Ağızları Sözlüğü

tabu anlamı
Tabii

Kütahya ve yöresi

tabu eş anlamlısı

kelime
is. Anlamlı ses veya ses birliği, söz, sözcük: "Tayyare kelimesine alışan millet, uçak kelimesine de alışır." -O. V. Kanık.
tekinsiz
sf. 1. Tekin olmayan, uğursuz: "Ürperdi bir tekinsiz kedi gibi sokaklar." -F. N. Çamlıbel. 2. Güvenilir olmayan, muammalı (kişi, yer). 3. is. top. b. Belli davranış veya sözlerin bir toplumca, bir toplumsal grupça tehlikeli sayılması ve olumsuz yaptırımlara bağlanarak yasaklanması, tabu.

"tabu" için örnek kullanımlar

Değerlendirmek gerekiyor ve tabu bunu yaparken de dikkatli olmak gerekiyor.
Need to evaluate and need to be careful in doing so, taboo.
Kaynak: haberler.com
Toplumda kekemelik rahatlıkla fark edilen ama üzerine kesinlikle konuşulmayan bir tabu.
Easily noticeable stuttering, speaking in the community, but on a strictly taboo.
Kaynak: dunyabulteni.net
Yıllarca bu konular tabu haline getirilmişti.
For years, these issues had become taboo.
Kaynak: ekonomi.milliyet.com.tr
Nesir, edebiyat ta düzyazı sanat ı. Dil kurallarından başka hiçbir ölçüye bağlı olmayan düz ve tabu anlatma yolu." "Yunanlılar ın ve
Kaynak: Nesir
akımını benimseyen film yapımcıları kendilerinden emin bir biçimde klasik film formunu reddetmeleri ve tabu ları yıkma cesaretleriyle bilinirler.
Kaynak: Yeni Dalga
et cinsidir. Ortadoğu ülkelerinde ise koyun eti tercih edilir. Hinduizm 'de danalar kutsal olduğu için dana eti'ni yemek tabu ve günah tır.
Kaynak: Dana eti
Şarkı sözü yazarı olarak birçok tabu hakkında şarkı yazdı, en başta S&M ("Venus in Furs"), transseksüeller ("Lady Godiva's Operation"),
Kaynak: Lou Reed
Kopuzun sahibi onu bir başkasına vermeyi tabu sayar ve birinin elinin değmesinin günah olduğunu kabul eder. Şamanlar ruhları onunla
Kaynak: Kopuz
geçerliliğini yaygın şekilde korumakta, insanlar arasında halen etik bir değer ve tabu olarak varlığını sürdürmeye ve kabul görmeye devam etmektedir.
Kaynak: Cinsiyetçilik

Yakın Kelimeler

Google Reklamları
(Tahmin etmek için bir harf girin)
Vagonmedya.com
2009-2024 © Sözce hakları saklıdır.