Sözce'de sorgulama yapmak için bir kelime girin

tasni ne demek?

 - 1 sözlük, 1 sonuç.

Güncel Türkçe Sözlük

tasni anlamı
is. (tasni:) esk. 1. Yapma, suni. 2. Düzme, uydurma, yakıştırma. 3. fel. Yapıntı.

tasni eş anlamlısı

düzme
is. 1. Düzmek işi. 2. sf. Uydurma: Düzme senet. Düzme belge.
suni
sf. (su:ni:) 1. Yapma, yapay, takma. 2. mec. Yapmacık.
uydurma
is. 1. Uydurmak işi. 2. Gerçek olmayan, gerçekmiş gibi gösterilen haber, asparagas. 3. sf. Gerçek dışı, uydurulmuş olan, yalan, sahte, asılsız, düzme: "Atatürk'ün Osmanlıcayı Türkçeleştirmek hususundaki güzel arzusunu bugünkü ‘uydurma dilcilik' gayretine alet etmişiz." -B. Felek. 4. sf. Yeni bir biçim verilmiş: "Ben babamın eskilerinden uydurma şeylerle giyiniyordum." -H. Z. Uşaklıgil.
yapıntı
is. fel. 1. Gerçekle çeliştiğini, gerçekliğe uymadığını bile bile tasarlanan şey, hayal gücüyle yaratılmış olan şey, tasni: "... hayalinin bir yapıntısı değil de gerçeğin ta kendisiymiş gibi heyecanlanarak, coşarak bu kaybedilmiş cennete ağıtlar yazıyordu." -A. Ş. Hisar. 2. Bilgi kuramında ve ontolojide gerçeğe uymayan ancak belirli bir kuramsal veya pratik amaç için kullanılması sakıncasız olan tasarım, tasni.
yapma
is. 1. Yapmak işi: "Ham ağaçları evcile çeviririm, aşı yapmayı bilirim, budamayı bilirim." -N. Araz. 2. sf. Doğadaki şeylere benzetilerek insan eliyle yapılmış, yapay, suni, sahici karşıtı: "Köşede bir piyano, piyanonun üstünde yapma çiçekler." -N. Hikmet. 3. sf. Yapmacık: "Fakat fazla içliliği erkekliğe yakıştıramadığından kendini her zaman yapma bir sertliğin arkasına gizlerdi." -H. Taner.

Yakın Kelimeler

(Tahmin etmek için bir harf girin)
Vagonmedya.com
2009-2024 © Sözce hakları saklıdır.