Sözce'de sorgulama yapmak için bir kelime girin

teessür ne demek?

 - 1 sözlük, 1 sonuç.

Güncel Türkçe Sözlük

teessür anlamı
is. (te'essür) esk. 1. Üzüntü: "Bunun üzerine Naim Efendi ikide bir teessürden boğulan bir sesle söylemeye başladı." -Y. K. Karaosmanoğlu. 2. Duygulanım.

teessür eş anlamlısı

duygulanım
is. 1. Etkilenme, duygulanma: "Ona en azından iyi duygulanımlar vermem gerekirken üzüyorum onu." -E. Bener. 2. fel. Duyarlığın harekete geçişi. 3. fel. Bir ruh durumunun dış sebeplerle değişmesi. 4. fel. Tutkudan daha düzenli ancak daha güçsüz olan seçkin bir eğilim. 5. ruh b. İstenç ve anlıktan ayrı görülen, duygusal tepkiler gösterme durumu.
üzüntü
is. Olması istenilmeyen olaylardan doğan ruh tedirginliği, teessür: "Sesinde bir üzüntü hatta bir sitem sezdim." -A. Gündüz.

"teessür" için örnek kullanımlar

Bu manzumedeki ebedi bir ayrılığın verdiği heyecan ve teessür, sözden ziyade sesler arasında çırpınır durur. Şevki Bey'i şarkılarında
Kaynak: Şevki Bey
Başka dilden geçen sözcüklerin yenisiyle değiştirilme dizelgeleri Arapça kökenli alıntı sözler: te'essür | teessür | üzüntü |
Kaynak: Türkçedeki yabancı kökenli sözcüklerin Türkçe karşılıkları
yıllarca süren müşterek emeklerimizin muhassalasının (elde edilmiş sonucunun) enkazı karşısında derin bir teessür (üzüntü) duymamak kabil değildir.
Kaynak: Fenerbahçe Spor Kulübü
Vagonmedya.com
2009-2024 © Sözce hakları saklıdır.