Sözce'de sorgulama yapmak için bir kelime girin

tıkılmak ne demek?

 - 2 sözlük, 2 sonuç.

Divanü Lügati't-Türk

tıkılmak anlamı
tıkılmak, sıkışmak

Güncel Türkçe Sözlük

tıkılmak anlamı
(nsz) 1. Tıkma işi yapılmak: "Bütün vücudu sanki ziftten bir kılıf içine tıkılmış gibi idi." -Y. K. Karaosmanoğlu. 2. Dar, sıkıntılı bir yerde bulunmak, sıkışmak: "Mecliste altmış kişi bir odaya tıkıldık." -Y. Z. Ortaç. 3. Hapsedilmek: "Bu bücürü yeni tıkıldığı karakolun birinden ben çıkarttım." -N. Hikmet.

tıkılmak eş anlamlısı

dar
(I) sf. 1. İçine alacağı şeye oranla ölçüleri yetersiz olan, geniş ve bol karşıtı: "Bütün gece eski kentin dar sokaklarında dolaştım." -A. Ağaoğlu. 2. Genişliği az veya yetersiz olan, ensiz, mikro: "Sahilleri kucaklayan tatlı meltemler, bu mahallenin dar sokaklarından geçmiyordu." -S. Derviş. 3. Az, elverişsiz, sınırlı: Bu dar gelirle hiçbir şey yapılamaz. Dar zaman. 4. Sıkıntılı: "Dar bir gün gelmiş birinden üç beş kuruş almışım, ne çıkar!" -M. Ş. Esendal. 5. mec. Yetersiz: Dar düşünce. Hayali dar. 6. zf. Güçlükle, ucu ucuna, ancak: "En sonra, pek çok sıkılan çocukların zoru ile akşam altı postasına dar yetiştiler." -M. Ş. Esendal.
dar
(II) is. esk. İdam mahkûmlarını asmak için dikilen direk.
dar
(III) is. (da:r) esk. Yurt.
dar
(IV) is. (da:r) esk. Ev.

"tıkılmak" için örnek kullanımlar

Küçük çocukar, ağırlık sensörünü harekete geçirmek için çok hafif olduğundan,yetişkin gözetiminde değiller ise, içeri tıkılmak kaçınılmaz
Kaynak: Sanisette

Yakın Kelimeler

(Tahmin etmek için bir harf girin)
Vagonmedya.com
2009-2024 © Sözce hakları saklıdır.