Sözce'de sorgulama yapmak için bir kelime girin

tıkmak ne demek?

 - 4 sözlük, 8 sonuç.

Divanü Lügati't-Türk

tıkmak anlamı
tıkmak, doldurmak

Güncel Türkçe Sözlük

tıkmak, -ar anlamı
(-i, -e) 1. İterek, zorla, aceleyle sokmak: "Her birinin ağzına avucundaki et parçasını tıktı." -F. R. Atay. 2. tkz. Sokmak: "Hesap kitap, müfettiş derken Aslan'ı kafese tıkmışlar." -M. Ş. Esendal.

Türkçe - İngilizce

tıkmak anlamı
fiil
1) cram
2) put
3) tuck
4) tuck in
5) stuff
6) shove
7) coop
8) wedge

Türkiye Türkçesi Ağızları Sözlüğü

tıkmak anlamı
Kısa boylu, şişman.

Şıhlar *Ulubey -Ordu

tıkmak anlamı
Kuş gagası.

*Senirkent -Isparta

tıkmak anlamı
Fiske.

*Senirkent -Isparta

tıkmak anlamı
İğneyle dikmek.

*Şebinkarahisar -Giresun
Kaptanpaşa köyleri *Çayeli -Rize

tıkmak anlamı
Birini okul, iş vb. yere yazdırmak, sokmak.

*Emirdağ Afyon

tıkmak eş anlamlısı

sokmak
(-i) 1. İçine veya arasına girmesini sağlamak. 2. (-e) Bir yere girmesini sağlamak, içeri almak: "Bizi içeriye aldı ve küçük bir odaya soktu." -F. R. Atay. 3. Bıçak, çakı, iğne vb. batırmak, saplamak. 4. Böcek, zehirli hayvan iğnesini batırmak veya ısırmak, zehirlemek: "Otların arasında bacaklarını yılan sokar." -R. N. Güntekin. 5. (-e, nsz) Yasak bir malı gizlice getirmek veya götürmek: Ülkeye kaçak eşya sokmak. 6. mec. Belli etmeden kötü bir malı vermek: Satıcı, elmaların çürüklerini sokmuş. 7. (-e, nsz) mec. Konuşma sırasında bir sözü, soruyu veya düşünceyi söyleyivermek: "Asım, fikrini birçok sözlerle sağlamlamaya uğraşırken, araya -Olmaz mı dersiniz, ne dersiniz?- gibi sualler sokuyor, cevap istiyordu." -R. H. Karay. 8. mec. Dokunaklı, kırıcı veya acı söz söylemek.

"tıkmak" için örnek kullanımlar

damadı yemeye götürür yatsı namazından sonra damat zifaf (gerdek)e tıkmak için dualarla damadın evine kadar getirilir dügün bu şekilde son bulur.
Kaynak: Beydili, Çorum
BAZIKELİMELER : tekil tıkmak: takla atma. gocuk: kaban, palto, mont. çimmek: duş almak. heç: hiç. feşel: yaramaz. andıra gorum:başlarım böyle işe.
Kaynak: Yeşiltepe, Kaynaşlı
Görevden uzaklaştırılan Bellick, kaçakları demir parmaklıklar arkasına tıkmak için yardım almaya karar verir. Öte yandan Sucre ve C-Note
Kaynak: Scan (Prison Break bölümü)

Yakın Kelimeler

(Tahmin etmek için bir harf girin)
Vagonmedya.com
2009-2024 © Sözce hakları saklıdır.