Sözce'de sorgulama yapmak için bir kelime girin

tılsım ne demek?

 - 2 sözlük, 2 sonuç.

Güncel Türkçe Sözlük

tılsım anlamı
is. 1. Doğaüstü işler yapabileceğine inanılan güç: "Hele bu Cumhuriyet sözünü ne seviyor, nasıl sihirli bir deyim, her şeyi bir anda değiştiriverecek bir tılsımmış gibi tekrarlıyor." -A. İlhan. 2. Büyülü olduğuna inanılan muska vb. şey. 3. mec. Çare, önlem, kuvvet: "Bu insanlar, hastalık ve acı, görünmez bir canavar gibi yerlerinden kaptı mı çantaya tılsım gibi bakarlar." -R. N. Güntekin.

Türkçe - İngilizce

tılsım anlamı
isim
1) talisman
2) charm
3) amulet
4) spell

tılsım eş anlamlısı

çare
is. (ça:re) 1. Bir sonuca varmak, ortadaki engelleri kaldırmak için tutulması gereken yol, çıkar yol, çözüm yolu: "Teklif ettiği çare ise şiddetli ve semereli bir tedbir olmaktan çok uzaktı." -N. F. Kısakürek. 2. Tedavi yolu, deva.
kuvvet
is. 1. Fiziksel güç, takat: "Bu kadar cesur bir hamleye yetecek kuvvetim yok." -Y. Z. Ortaç. 2. Şiddet, zor, cebir: Kuvvet kullanmak. 3. Yetke, erk, nüfuz. 4. Dayanıklı olma durumu. 5. mec. Güç: "Hâlbuki devlet kuvvetlerinin yerini hangi şahsi kuvvet tutabilirdi?" -F. R. Atay. 6. ask. Bir ülkenin savaşçı silahlı kuruluşları veya gücü: "Nasıl ki düşmanın da her gün ümidi ve kuvveti eksilecektir." -R. E. Ünaydın. 7. fiz. Durgunluğu harekete veya hareketi durgun bir duruma çeviren etken, direnci kıran veya direnç doğuran özellik. 8. mat. Bir niceliğin kendisi ile çarpılarak yükseltildiği derecelerden her biri: 2x2x2=23 denkleminde, 3 sayısı 2'nin kuvvetini gösterir.
önlem
is. Kötü veya yanlış bir şeyi önleyecek yol, tedbir: "Fakat anladığına göre, bu önlemlerin hepsi de yetersiz kalmıştı." -A. Ağaoğlu.

"tılsım" için örnek kullanımlar

Çeşni olarak bilinen altı tip kuark bulunmaktadır: yukarı , aşağı , tılsım , acayip , üst ve alt Yukarı ve aşağı kuark bütün kuarklar
Kaynak: Kuark
Uygur Türklerinin ulusal birliğini koruyan tılsım bozulunca, yurtlarını bırakarak güney batıya doğru nasıl göç ettiklerini anlatır :
Kaynak: Göç Destanı
Juju sihirli bir cisim, tılsım veya fetiş diye açıklanabilecek genel anlamda afrika büyüsüne verilen isimdir. Genellikle Batı Afrika 'da
Kaynak: Juju (kültür)
Juju (kültür) - Sihirli bir cisim, tılsım veya fetiş diye açıklanabilecek genel anlamda afrika büyüsüne verilen isimdir. Juju (müzik) -
Kaynak: Juju
koleksiyon malzemesi, mücevher , takı , tılsım ve para olarak kullanılagelmiş, kadınlık, doğurganlık ve zenginlik sembolü olarak görülmüştür.
Kaynak: Cypraea
Tarih boyunca, çoğu kültürde ve dinsel inançta, göz figürü kötülükleri savan güçlü bir tılsım olarak kabul edilmiştir. Bu figüre Müslüman
Kaynak: Nazar boncuğu

Yakın Kelimeler

Google Reklamları
(Tahmin etmek için bir harf girin)
Vagonmedya.com
2009-2024 © Sözce hakları saklıdır.