Sözce'de sorgulama yapmak için bir kelime girin

turfa ne demek?

 - 3 sözlük, 3 sonuç.

Güncel Türkçe Sözlük

turfa anlamı
sf. esk. 1. Az bulunur, eski, nadir. 2. mec. Acayip, tuhaf: "Şehirli dediği bu turfa kalabalığı küçümsediğini her hâliyle belli ederdi." -H. Taner.

Kişi Adları Sözlüğü

Turfa anlamı Köken: Ar.
Cinsiyet: Kız
Az bulunur, nadir, değerli.

Türkiye Türkçesi Ağızları Sözlüğü

turfa anlamı
Çürük.

-Manisa ve çevresi
*Akyazı ve çevresi -Sakarya
Eceler -Zonguldak

turfa eş anlamlısı

eski
sf. 1. Çoktan beri var olan, üzerinden çok zaman geçmiş bulunan, yeni karşıtı: "Ey benim eski duygularım, eski düşüncelerim. Neden böyle uzaksınız benden?" -N. Ataç. 2. Önceki, sabık: "Bu durumun eski sevgilinin onurunu kırması doğal." -A. Kutlu. 3. Geçerli olmayan. 4. Herhangi bir meslekte uzun süreden beri çalışmış olan. 5. Mesleğinde uzmanlaşmış, deneyimi olan: Eski öğretmen. 6. is. Çok kullanmaktan yıpranmış, harap olmuş şey: "Ben babamın eskilerinden uydurma şeylerle giyiniyordum." -H. Z. Uşaklıgil. 7. is. alay Herhangi bir görevden düştüğü veya durumunu yitirdiği için bir kimsenin eski saygınlığının kalmadığı durumlarda kullanılan bir söz: Mebus eskisi. Müdür eskisi.
nadir
sf. (na:dir) 1. Seyrek, az bulunur: "Nadir eserleri kopya etmek üzere encümenin kararı ile Fransa'ya gönderildim." -H. Taner. 2. zf. Seyrek: "Üsküp'e o gün nadir görülür bir kar yağmış." -Y. K. Beyatlı.

"turfa" için örnek kullanımlar

Grus | tür G. grus | ikili_ad Grus grus | ikili_ad_yazar Linnaeus , 1758 | sinonimler Grus turfa Portis, 1884 | dış_bağlantılar Grus grus
Kaynak: Bayağı turna
Şiirin Tamamı : Yıldız arayıp gökte nice turfa müneccim: Gaflet ile görmez kuyuyu rehgüzerinde: Anlar ki verir lâf ile dünyâya nizâmât:
Kaynak: Terkîb-i bend (Ziya Paşa)

Yakın Kelimeler

(Tahmin etmek için bir harf girin)
Vagonmedya.com
2009-2024 © Sözce hakları saklıdır.