Sözce'de sorgulama yapmak için bir kelime girin

ummak ne demek?

 - 5 sözlük, 7 sonuç.

Divanü Lügati't-Türk

ummak anlamı
ummak

Güncel Türkçe Sözlük

ummak, -ar anlamı
(nsz) 1. Bir şeyin olmasını istemek, beklemek: "Umarım ki siz de mayıs hakkındaki bu sevgimi benimle paylaşırsınız." -B. Felek. 2. Sanmak, tahmin etmek: "Tereyağı kokusu olmadığını kuvvetle umduğum bir yağ kokusu." -S. F. Abasıyanık.

Tarama Sözlüğü

ummak anlamı
Beklemek, temenni etmek.

Türkçe - İngilizce

ummak anlamı
fiil
1) hope
2) expect
3) anticipate
4) look
5) look for
6) trust
7) bargain for
8) have in prospect
9) promise oneself

Türkiye Türkçesi Ağızları Sözlüğü

ummak anlamı
1. Özenmek. 2. Özenilen şeyin elde edilememe sinden dolayı, lohusada meme; erkek ve erkek çocukta, üreme organı şişmek. 3. İstemek, dilemek: İtin ahmağı, baklavadan pay umar. 4. Düş kırıklığına uğramak. 5. Sanmak.
ummak anlamı
İmrenmek, özenmek.

Yazırlı *Nazilli Aydın
Çorum
Yozgat

ummak anlamı
Beklemek

Kars

ummak eş anlamlısı

beklemek
(nsz) 1. Bir iş oluncaya, biri gelinceye değin bir yerde kalmak, durmak: "Ben de seni bekliyordum zaten." -A. Ümit. 2. (-i) Süre tanımak, acele etmemek: "Bu ikramın sebebini anlamak için telaşsız bekledi." -N. Hikmet. 3. (-i) Bir şeyi, bir kimseyi gözetmek, korumak, muhafaza etmek: Eşyayı beklemek. Tutukluları beklemek. 4. Ummak: "Nikâhtan bu kadar keramet bekleme!" -P. Safa. 5. Karşılaşma ihtimali bulunmak: "Oysa bizi bekleyen yaşam bu değildi." -R. Mağden. 6. Aramak, istemek: "Bu tecrübeli deniz kurdunun muhakkak bir beklediği var." -F. F. Tülbentçi. 7. Oyalanmak.
sanmak
(nsz) 1. Bir şeyin olma veya olmama ihtimalini kabul etmekle birlikte, olabileceğine daha çok inanmak, zannetmek: "Babam, hiç hoşnut olmadığımı, beni yine sevindiremediğini sandı." -A. Ağaoğlu. 2. Gibi gelmek, farz etmek: "Bu hareketimi tamamıyla histen gelen bir şey sandı." -P. Safa. 3. Bir şey veya kimsenin ... olduğunu düşünmek: "Doktor Sevim, hastayı ilk gördüğü an kendinde değil sanmıştı." -A. İlhan.
tahmin etmek
1) yaklaşık olarak değerlendirmek, oranlamak; 2) kestirmek: "Herhangi bir milletten bir elçilik memuru görsem derhâl mesleğini tahmin ederim." -H. E. Adıvar.

"ummak" için örnek kullanımlar

değiştirmek için yapılan büyü ler, üfürükçülük ve yatırlardan medet ummak, muska ve nazar lıklarla değişim yaratmak gibi örnekleri mevcuttur.
Kaynak: Hurafe
Cumhurbaşkanı Mustafa Kemal, 30 Ağustos 1925'teki ünlü Kastamonu söylevinde "Ölülerden medet ummak, medeni bir cemiyet için, şindir
Kaynak: Tekke, zaviye ve türbelerin kapatılması
Vagonmedya.com
2009-2024 © Sözce hakları saklıdır.