Sözce'de sorgulama yapmak için bir kelime girin

uzanım ne demek?

 - 8 sözlük, 10 sonuç.

BSTS / Fizik Terimleri Sözlüğü

uzanım anlamı İng. displacement Alm. Auslenkung Fr. élongation
Denge konumu yöresinde salınan bir nesnenin, her an denge konumuna olan uzaklığı.

BSTS / Gökbilim Terimleri Sözlüğü

uzanım anlamı İng. elongation Osm.beynûnet, bu'd-ı mer'i Alm. Elongation Fr. élongation
Gezegen-Yer-Güneş üçlüsünün oluşturduğu açı; Yer'den gezegene ve Güneş'e bakan iki doğrultu arasındaki açı.

BSTS / Matematik Terimleri Sözlüğü

uzanım anlamı İng. continuation Lat.continuatio Alm. Forsetzung Fr. prolongement
bakınız» çözümsel uzanım.

BSTS / Orta Öğretim Terimleri Kılavuzu

uzanım anlamı Osm. tetavül Fr. élongation
(fizik)
uzanım anlamı
(astronomi)
uzanım anlamı Osm. beynunet-i azamiye Fr. élongation
(astronomi)

BSTS / Uygulayım Terimleri Sözlüğü

uzanım anlamı İng. lengthening, extension; 2- elongation Osm. 1- tetavül, 2- beynunet Fr. 1- élongation
1- fizik: Titreşim yapan bir mıknatısın belirli bir durumda titreşim özeğinden uzaklığı. 2- gökbilim: Gezegen-Güneş-Dünya üçlüsünün oluşturduğu açı.

BSTS / Yöntembilim Terimleri Sözlüğü

uzanım anlamı İng. range
Bir dağılımın yayılmasını ölçmek üzere başvurulan ve dizideki gözlemlerin uç değerleri ya da en yüksek gözlemle en düşük gözlem arasındaki ayrıma eşit olan değer.

Güncel Türkçe Sözlük

uzanım anlamı
is. 1. Nitelik, özellik, ölçü, boyut. 2. gök b. Yerden herhangi bir gezegene ve güneşe uzanan iki doğrultu arasındaki açı. 3. fiz. Titreşim durumunda bulunan bir noktanın, herhangi bir anda titreşim merkezinden uzaklığı.

Türkçe - İngilizce

uzanım anlamı
isim
1) elongation

uzanım eş anlamlısı

boyut
is. 1. Bir cismin herhangi bir yöndeki uzantısı. 2. mec. Genişlik, kapsam: "Belki öteden beri böyleydi ama son üç senedir radikalliği etrafındakilere kaygı verecek boyutlara ulaşmıştı." -E. Şafak. 3. mec. Durum, nitelik: "Yeni boyutlar, düşünme olanakları kazandığımı sanarak ayrıldım tiyatrodan." -N. Cumalı. 4. mat. Doğruların, yüzeylerin veya cisimlerin ölçülmesinde ele alınan üç doğrultudan uzunluk, genişlik ve derinlikten her biri, buut: "Boyutları da çok farklı, ince uzun bir dergi." -A. Ümit. 5. sin. ve TV Film veya fotoğrafta boyut, format.
nitelik
is. 1. Bir şeyin nasıl olduğunu belirten, onu başka şeylerden ayıran özellik, vasıf, keyfiyet: "Niteliğini kestiremediği müzmin iştahsızlıktan yorgun düşmüş." -A. İlhan. 2. Bir şeyin iyi veya kötü olma özelliği, kalite. 3. fel. Bireyi, nesne veya yaşantının bir yönünü ötekilerden ayırt etmeye yarayan ve ölçülebilen özellik, keyfiyet.
ölçü
is. 1. Bir niceliği, o nicelik için kabul edilmiş birimlerden birine göre oranlayarak değerlendirme, mizan. 2. Bu değerlendirmede kullanılan birim, ölçme birimi: "Ziyanımız, ölçülere sığmayacak kadar büyüktür." -R. E. Ünaydın. 3. Ölçme sonucu bulunan rakam: Odanın ölçüsü. 4. Belirlenmiş boyut: Elbise ölçüsü. Bel ölçüsü. 5. Ölçüt. 6. mec. Değer, itibar: "Şimdiki ölçülere uymaz bir biçimi vardı." -Y. Z. Ortaç. 7. mec. Aşırı olmama, ılımlı, uygun olma durumu: Hiçbir şeyde ölçüyü aşmamalı. 8. ed. Bir şiirdeki dizelerin hece ve durak bakımından denk oluşu, vezin. 9. müz. Bir ezginin eşit bölümlere ayrılışı.
özellik
is. Bir şeyin benzerlerinden veya başka şeylerden ayrılmasını sağlayan nitelik, hususiyet, spesiyalite: "Tek özelliği, yüzünün dayanılmaz çirkinliğiydi." -İ. O. Anar.

"uzanım" için örnek kullanımlar

tensio, sic vis (Türkçe anlamıyla Ne kadar uzanım, o kadar kuvvet)Hooke kanununa uyan sistemlerde uzanım miktarı ağırlığa lineer bağlıdır.
Kaynak: Hooke yasası
işlev kaybı (afazi ), beceri gerektiren hareketlerde işlev kaybı (apraksi ) ve tanıma fonksiyonlarında bozulmaya doğru uzanım göstermeye başlar.
Kaynak: Alzheimer hastalığı
yöntemi) ya da değişken ve ölçülebilir bir büyüklükle doğru orantılı bir kuvvet çifti uygulayarak (uzanım yöntemi) ölçmede kullanılan aygıt.-
Kaynak: Çiftölçer
Aristarkus, Ay'ın uzanım açısını 87° 08' ölçtü Gerçekte Ay'ın uzanım açısı; 89°50' 30"dir. O tarihte sadece göz yardımıyla bu açıyı
Kaynak: Sisamlı Aristarkus
büyük bir kısmında rahatlıkla izlenir. Merkür 'e oranla çok daha yüksek uzanım lara (en uygun koşullarda 48°) çıkabildiği için gün içinde
Kaynak: Venüs
Jeolojik uzanım bilindiği durumlarda antenler yapıya paralel olarak tutulmalıdır. Uygulamalarda anten aralığı araştırma derinliğinin 1/5
Kaynak: GPR
Şişkin ay:İlk dördün safhasından sonra Ay 'ın uzanım açısının 90° ile 180° arasında olduğu zamanlar oluşan evre şişkin evre olarak bilinir
Kaynak: Ay'ın evreleri

Yakın Kelimeler

Google Reklamları
(Tahmin etmek için bir harf girin)
Vagonmedya.com
2009-2024 © Sözce hakları saklıdır.