Sözce'de sorgulama yapmak için bir kelime girin

üstelemek ne demek?

 - 3 sözlük, 3 sonuç.

Güncel Türkçe Sözlük

üstelemek anlamı
(nsz) 1. Bir düşünce veya istek üzerinde durmak, direnmek, ısrar etmek, tekit etmek: "Ahmet Kerim bu yeni tutumun sebebini mutlaka öğrenmek istedi ve o kadar üsteledi ki Samim cevap vermek zorunda kaldı." -Y. K. Karaosmanoğlu. 2. Hastalık yeniden ortaya çıkmak, depreşmek: Sıtması üsteledi. 3. (-i) Bir isteği, bir buyruğu tekrarlamak, tekit etmek. 4. (-e) Bir şeyin üstüne eklenmek, katılmak, inzimam etmek: Sıkıntıya bir de hastalık üsteleyince.

Türkçe - İngilizce

üstelemek anlamı
fiil
1) entreat

Türkiye Türkçesi Ağızları Sözlüğü

üstelemek anlamı
1. Ayak diremek, üstüne düşmek. 2. Artmak, yenilenmek (hastalık için). 3. Karşı koymak.

üstelemek eş anlamlısı

depreşmek
(nsz) Nüks etmek.
direnmek
(nsz) Herhangi bir düşüncede, bir istekte veya bir durumda ayak diremek, inat etmek, ısrar etmek, taannüt etmek: "Çantayı almak isterlerse sakın direnme, ver." -T. Buğra.
ısrar etmek
1) bir konuda, bir düşüncede sürekli direnmek, ayak diremek: "Siz benim usule bakın diye ısrar ediyordu." -Ç. Altan. 2) çok istemek.
inzimam etmek
katılmak, eklenmek, ulanmak.
katılmak
(I) (nsz, -e) 1. Katma işi yapılmak: Süte su katılmış. 2. Bir topluluğa girmek, iştirak etmek: "Üç dört ev ötedeki boş arsada çocukların oyunlarına katıldım." -N. Cumalı. 3. Ortak olmak, benimsemek: "Her konuya kibar bir ses ve bir iki sözcükle katılmak özenindeydi." -Ç. Altan.
katılmak
(II) (nsz) Aşırı derecede gülme, ağlama, gıdıklanma, korkma vb. tepkiler sırasında, solunum kaslarının kasılmasından dolayı soluk kesilmek: "Babam biraz surat astı, anam katıldı gülmekten." -F. R. Atay.
tekit etmek
kuvvetleştirmek, sağlamlaştırmak, pekiştirmek, üstelemek.
Vagonmedya.com
2009-2024 © Sözce hakları saklıdır.