Sözce'de sorgulama yapmak için bir kelime girin

balkon ne demek?

 - 6 sözlük, 6 sonuç.

BSTS / Güzel Sanatlar Terimleri Sözlüğü

balkon anlamı İng. balcony Alm. Balkon Fr. balcon
(Mimarlık) Giriş katı üstündeki katlarda, yapı bedeni içinde ya da dışarı bir çıkıntı olarak yapılan, önü açık bölüm. Cumbanın önü açık olanı. a. bakınız» cumba, şahniş, hayat, sergâh.

BSTS / Sinema ve Televizyon Terimleri Sözlüğü

balkon anlamı İng. balcony Alm. Balkon, Rang Fr. balcon
Sinem. Sinemalarda salonun dip yanında yer alan, yüksekçe ve ileriye doğru çıkıntılı bölüm.

Güncel Türkçe Sözlük

balkon anlamı
is. 1. Bir yapının genellikle dışarıya doğru çıkmış, çevresi duvar veya parmaklıkla çevrili bölümü, ayazlık: "Eve girer girmez balkona çıktım." -E. Şafak. 2. Tiyatro, sinema vb. büyük salonlarda asma kat. 3. argo Vücudun göğüs veya göbek bölümü.

Türkçe - İngilizce

balkon anlamı
isim
1) balcony
2) gazebo
3) terrace
4) bosom

Türkçede Batı Kökenli Kelimeler Sözlüğü

balkon anlamı Fr.balcon
1. Bir yapının genellikle üst katlarında dışarıya doğru çıkmış, çevresi duvar veya parmaklıkla çevrili bölümü: § "Çamaşır serili balkonlarıyla harap ve bitmeyecek korkusunu verecek kadar uzun beyaz aydınlıkta uzanıyordu." -Ahmet Hamdi Tanpınar, Huzur, 64. § "Arka balkona kendisi çıkıyor." -Adalet Ağaoğlu, Üç Beş Kişi, 119. § "Amcanız burada, benim yanımdadır; artık balkondan görmüyor." -Ziya Gökalp, Ziya Gökalp'ın Mektupları, 88. § "balkon. Açık şehnişin, cumba." -Ahmet Vefik Paşa, Lehçe-i Osmani. §"Bize şöyle ikinci katta, balkonlu bir oda, emrini verdi." -Nazım Hikmet Ran, Yeşil Elmalar, 22. § "Madam Hamparson balkon üzerindeki sedire uzanıp resmi dahi bir kanepe üzerine oturarak alelade musahebeye başladılar." -Ahmet Midhat Efendi, Karnaval, 98. § "Biraz da kaynanası ve görümceleriyle balkonda oturduktan sonra ortalıktan el ayak çekilmiş." -Reşat Nuri Güntekin, Eski Hastalık, 110. § "Mutfağın küçük balkonundan, Paris'e doğru, yan yana eğilmişlerdi." -Yakup Kadri Karaosmanoğlu, Bir Sürgün, 181. § "Arkamda açık duran balkon kapısından hafif bir rüzgâr giriyor, salona ıhlamur ve gül kokusu getiriyordu." -Peyami Safa, Dokuzuncu Hariciye Koğuşu, 21. § "Bir haziran sabahı eski köşkünün balkonunda oturuyordun." -Ruşen Eşref Ünaydın, Hatıralar III, 38. § "Ekser, günler, Endülüs'ün sokaklarını, balkonlarını, köylerini nağmesaz eden şarkılar..." -Sami Paşazade Sezai, Bütün Eserleri II, 75. § "…yük arabaları saat üç, üç buçukta büyük gümbürtülerle evlerin camlarını titreterek, balkonlarını sarsarak kaldırımları parçalayarak geçerler." -Ahmet Rasim, Muharrir Bu Ya, 302. § "Ve evlerin bahçelerinde, balkonlarında, pencerelerinde..." -Yavuz Bülent Bakiler, Üsküp'ten Kosova'ya, 20. § "Kuş onu yukarı katın balkonundan bırakalı üç saat oluyor." -Necip Fazıl Kısakürek, Sabır Taşı, 143. § "Konu komşu balkonlara, pencerelere üşüşmüş…" -Elif Şafak, Mahrem, 10. § "Göğün puslu balkonunda…" -Buket Uzuner, Şairler Şehri, 45. § "Apartman, kıraat dersi, ziyafet, balkon, postacı..." -Peyami Safa, Mahşer, 231. § "Bahçe kapısını kapattıktan sonra gürültünün ve ağaçların öte tarafında onları gördüm, balkonun küçük soluk lambası altında." -Orhan Pamuk, Sessiz Ev, 175. § "Ümitsiz bir savunma çabasıyla içeriye döndüğü, balkonun kapılarını kapatmaya uğraştığı sırada belkemiğini meydana getiren omurlarının, eklem eklem birbirinden ayrıldıkları, iskelet takırtılarıyla dört bir tarafa dökülüp saçıldıkları kaygısına düşüyor." -Attila İlhan, Kurtlar Sofrası, 399. 2. Tiyatro ve sinema gibi büyük salonlarda asma kat.

Türkiye Türkçesi Ağızları Sözlüğü

balkon anlamı
(< Fr. balcon) balkon

balkon eş anlamlısı

ayazlık
is. Teras.

"balkon" için örnek kullanımlar

Eşyalar artık akıllı vinçlerle balkon ya da camlardan naklediliyor.
Merchandise is now being transported to the smart cranes balcony or windows.
Kaynak: gunes.com
Paris Hilton köpeği için ikinci katta bir balkon bile yaptırmış.
Paris Hilton's dog, even built a balcony to the second floor.
Kaynak: spothaber.com
kattaki balkon bölümünü talasemi hastaları için merkeze dönüştürdü.
into the center portion of the balcony on the floor for patients with thalassemia.
Kaynak: timeturk.com
Burada balkon yok, bir ev ortamı yok, bir de hurdalar olunca hiç iyi değil.
You do not have a balcony, not a home environment, when a scrap is not good.
Kaynak: iha.com.tr

Yakın Kelimeler

(Tahmin etmek için bir harf girin)
Vagonmedya.com
2009-2024 © Sözce hakları saklıdır.