Sözce'de sorgulama yapmak için bir kelime girin

balon ne demek?

 - 5 sözlük, 5 sonuç.

BSTS / Besin Hijyeni ve Teknolojisi Terimleri Sözlüğü

balon anlamı İng. baloon jar
Alt kısmı geniş ve şişkin, üst kısmı ince boyunlu, altı düz veya yuvarlak olan cam laboratuvar malzemesi.

BSTS / Tiyatro Terimleri Sözlüğü

balon anlamı Osm. (Bal.) Fr.ballon
Dansçıların yükselmeden sonraki hafifliğini anlatan balet teknik terimi.

Güncel Türkçe Sözlük

balon anlamı
is. 1. Isıtılmış hava veya havadan daha hafif bir gazla doldurulan, atmosferde uçabilen, küre biçiminde araç. 2. Hava veya gazla doldurulmuş, kauçuktan yapılan çocuk oyuncağı: "Hatırlattı bana, bir bayram sabahı / Gökyüzüne kaçırdığım balonuma bakıp ağlayışımı" -O. V. Kanık. 3. Karnı yuvarlak ve şişkin, boynu dar cam kap. 4. Karikatürde içi sözle doldurulan yuvarlak. 5. den. Geriden gelen rüzgârdan yararlanmak amacıyla yatın ana direği üzerine çekilen üç köşeli, hafif yelken. 6. sf. Aslı olmayan, palavra: Balon haber.

Türkçe - İngilizce

balon anlamı
isim
1) balloon
2) aerostat

Türkçede Batı Kökenli Kelimeler Sözlüğü

balon anlamı Fr.ballon
1. Isıtılmış hava veya havadan daha hafif bir gazla doldurulan, atmosferde uçabilen, küre biçiminde araç: § "Güzel vehimlerin köpükten balonu çatlar, söner." -Peyami Safa, Bir Akşamdı, 77. § "Yarın balon ile havaya çıkmaya çalışır." -Ahmet Midhat Efendi, Acâyib-i Âlem, 3. "balon. Havada uçurulan çadır, küp." -Ahmet Vefik Paşa, Lehçe-i Osmani. § "Ağzımdan balon gibi şeffaf bir şey çıkıyor." -Necip Fazıl Kısakürek, O ve Ben, 97. § "Ne var ki balonlar, bu yarışta hiçbir zaman onlar kadar hevesli, onlar kadar inatçı olamazlardı." -Elif Şafak, Pinhan, 90. § "Üzerimizde bizim uşaklar, gözetleme balonları uçuyor, savaş gemileri top ateşiyle nakliye gemilerini koruyordu." -Buket Uzuner, Uzun Beyaz Bulut (Gelibolu), 91. 2. Hava veya gazla doldurulmuş, kauçuktan yapılan çocuk oyuncağı: § "Nihad genç kızın bir balon gibi havalanan ipek kumaşlar içinde..." -Peyami Safa, Mahşer, 60. § "Son cereyan (gülümsedi ve tavana doğru bakarak) hesapla kitapla "Genç Kalemler"in Selanik'ten salıverdiği balondur." -Ruşen Eşref Ünaydın, Diyorlar Ki, 58. § "Sahne balonlarla süslüdür". Adalet Ağaoğlu, Toplu Oyunlar: I. Sınır, 209. § "Boşaltılmış bir balon gibi biçare, başı düşük." -Ahmet Hamdi Tanpınar, Huzur, 81. § "Yağmur, ince çarşafını suya düşmüş bir balon lastiği gibi buruşturup büzüyor, boynuna, narin omuzlarına yapıştırıyordu." -Reşat Nuri Güntekin, Leyla ile Mecnun, 106. § "Rüyamda bir uçan balon görüyordum." -Elif Şafak, Mahrem, 7. § " Danton sanki en son damlayı da içmiş, sönük balonu bir yana fırlatıyor." -Adalet Ağaoğlu. Gece Hayatım, 132. § "Baloncu ve kâğıt helvacılarla birlikte toplaştığımız kıyı kahvelerinde, bundan sonra, donanma şenliğine değil…" -Orhan Pamuk, Kara Kitap, 25. § "Yalnız iskeleti ve derisi var, içi bir balon gibi boş ve havayla dolu." -Attila İlhan, Kurtlar Sofrası, 330. 3. Karnı yuvarlak ve şişkin, boynu dar cam kap.

balon eş anlamlısı

palavra
is. (pala'vra) 1. argo Herhangi bir konuda gerçeğe aykırı, uydurma söz veya haber: "Delikanlı imparatorluk sözünün bir palavra olmadığını artık yavaş yavaş anlıyordu." -T. Buğra. 2. argo Uzun ve boş konuşma, martaval. 3. den. Genellikle posta vapurlarında üst güvertenin altındaki güverte.

"balon" için örnek kullanımlar

Geçen haftaki balon kazası da sarsıntının üzerine tuz biber ekti.
Sowed with salt and pepper on a concussion in last week's balloon crash.
Kaynak: bbc.co.uk
Mısır yönetimi Luxor'da balon uçuşlarına geçici olarak yasak getirdi.
Balloon flights Luxor, the Egyptian government has brought a temporary ban.
Kaynak: turkish.ruvr.ru
Luxor yakınlarında yanarak düşen balon 19 kişinin hayatına malolmuştu.
Lives of 19 people burned to death near Luxor malolmuştu falling balloon.
Kaynak: turkish.ruvr.ru
Mısır'da balon faciasının video görüntüleri ortaya çıktı !
Balloon disaster video footage appeared in Egypt!
Kaynak: kirikhan.net

Yakın Kelimeler

Google Reklamları
(Tahmin etmek için bir harf girin)
Vagonmedya.com
2009-2024 © Sözce hakları saklıdır.