Sözce'de sorgulama yapmak için bir kelime girin

bando ne demek?

 - 4 sözlük, 4 sonuç.

Güncel Türkçe Sözlük

bando anlamı
is. (ba'ndo) 1. müz. Türlü üflemeli ve vurgulu çalgılardan oluşan ve genellikle geçit törenlerinde kullanılan mızıkacılar topluluğu veya takımı, mızıka: "Tepebaşı bahçesindeki bando da Tuna Dalgası'nı çalıyordu." -O. C. Kaygılı. 2. mec. Takım, topluluk: "Hırsızlar bandosuna kumanda eden Ciyanni, asıl hırsız değilmiş." -A. Mithat.

Türkçe - İngilizce

bando anlamı
isim
1) band
2) the brass

Türkçede Batı Kökenli Kelimeler Sözlüğü

bando anlamı İt..bando
1. Türlü üflemeli ve vurgulu çalgılardan oluşan ve daha çok geçit törenlerinde kullanılan mızıkacılar topluluğu veya takımı, mızıka: § "Agavni tek başına bir bando mızıkaya bedel olurdu." -Ahmet Midhat Efendi, Henüz 17 Yaşında, s.86. § "... sokaktan geçen satıcının sesi yerine bir bando muzika terennümü kaim olur; başına konan bir el, bir buz parçası gibidir." -Peyami Safa, Bir Akşamdı, 65. § "Bu sırada İstanbul şehri bandosu İstiklal Marşı'nı çalacak." -Ruşen Eşref Ünaydın, C. IV, 43. § "Araba ve otomobil görüntüsü, doktor Hikmet'e uzaktan dinlenen bir bando muzikanın sesleri kadar ahenktar geliyordu." -Yakup Kadri Karaosmanoğlu, Bir Sürgün, 50. § "Bir tarafta ince saz, diğer tarafta askeri bando ve yukarda Muzika-yı Hümâyun çalışıyordu." -Nazım Hikmet Ran, Kan Konuşmaz, 159. § "bando. Takım, hususan ince saz. Askerî musiki takımı." -Ahmet Vefik Paşa, Lehçe-i Osmani. § "Tam o sırada önlerinden bir bando takımı geçer. " Adalet Ağaoğlu, Toplu Oyunlar: I. Sınır, 217. § "Mehterhane anlattıklarına göre dehşetli bir bando imiş!..." -Ahmet Rasim, Ramazan Sohbetleri, 240. § "24 Nisan akşamı bandolar eşliğinde sanki bir festivale gidermişçesine gemiler Limni'den ayrılmaya başladı." -Buket Uzuner, Uzun Beyaz Bulut (Gelibolu), 91. § "Bu elbirliğiyle alkışlanıyor, arada bir bando zili gibi parlıyor. " -Attila İlhan, Kurtlar Sofrası, 190. 2. Takım, topluluk: § "Mahmut otel vakasında hırsızlar bandosuna kumanda eden Ciyamni asıl hırsız değilmiş." -Ahmet Midhat Efendi, Hayret, 65.

Türkiye Türkçesi Ağızları Sözlüğü

bando anlamı
Bando, orkestra, çalgı aletleri

Zonguldak Bartın Karabük

bando eş anlamlısı

mızıka
is. (mızı'ka) müz. 1. Bando: "Bu rolü, kız kıyafetine soktuğumuz bir mızıka neferine vermiştik." -R. N. Güntekin. 2. Armonika.
takım
is. 1. Bir işte veya bir yerde kullanılan eşya ve aletlerin tamamı, ekipman. 2. Meslek, davranış, durum vb. yönlerden birbirine uyan kimselerin oluşturduğu topluluk: "Memur takımından olduğumuzdan böyle evlerde oturamazdık, daha doğrusu alışkın değildik." -M. İzgü. 3. Görev bakımından birbirini tamamlayan kimselerin topluluğu, grup, ekip, trup: Orta oyunu takımı. 4. Birbirini tamamlayan şeylerin tümü: "Kadın kahve takımlarını alıp çıktı." -N. Cumalı. 5. Sigara ağızlığı. 6. Aşağılayıcı ve küçümseyici anlamda topluluk: "Anlaşıldı, Sabit Bey ağabey takımı, Sinekli Bakkal Sokağı'ndan geçerken artık sağa sola bakmaz, kimseye omuz vurmaz oldu." -H. E. Adıvar. 7. ask. Bölüğü oluşturan birliklerden her biri: "Bu binayı merkez taburundan bir takım bekleyecek." -Ö. Seyfettin. 8. biy. Canlıların bölümlendirilmesinde familya ile sınıf arasında yer alan, yakın benzerlikler gösteren organizmaların oluşturduğu birlik. 9. sin. ve TV Bir filmin çevriminde görüntüleri alma, aydınlatma, ses alma gibi belli başlı çalışmaları yapmak için gerekli en küçük teknikçiler topluluğu. 10. sp. Bir oyunda sahaya çıkan belli kuruluşlara bağlı oyuncular topluluğundan her biri. 11. sp. Birlikte oynayan, kazanmak için birlikte çalışan sporcu topluluğu.
topluluk
is. 1. Nitelikleri bakımından bir bütün oluşturan kimselerin hepsi, toplum, camia, cemiyet: "Bu müşterek duygu ve anlayış birçok zevkleri birleştirir ve bir topluluk meydana getirirdi." -A. Ş. Hisar. 2. Aynı yerde bulunan insan kalabalığı. 3. Vücudun dolgun olma durumu. 4. Sanatçı grubu. 5. müz. Müzik eserlerini birden fazla ses veya sazla seslendirmek için oluşturulan grup, ansambl: "Çok sayıda amatör topluluk sahneledi Nalınlar'ı." -N. Cumalı.

"bando" için örnek kullanımlar

Bir aralık bando hepimizin bildiği İzmir marşını çalmaya başladı.
Anthem as we all know, the band began to play a range Izmir.
Kaynak: yeniasya.com.tr
Bir ara bando hepimizin bildiği İzmir Marşı'nı çalmaya başladı.
Search for Anthem began to play a band we all know, Izmir.
Kaynak: blog.milliyet.com.tr
Bir ara bando hepimizin bildiği İzmir marşını çalmaya başladı.
Search all know the band began to play a march in Izmir.
Kaynak: haber7.com
Etkinlik kapsamında Büyükşehir Belediyesi bando ekibi de şarkılar seslendirdi.
Metropolitan Municipality band sang songs during the event team.
Kaynak: haberdar.com

Yakın Kelimeler

Google Reklamları
(Tahmin etmek için bir harf girin)
Vagonmedya.com
2009-2024 © Sözce hakları saklıdır.