Sözce'de sorgulama yapmak için bir kelime girin

zımnında ne demek?

 - 1 sözlük, 1 sonuç.

Güncel Türkçe Sözlük

zımnında anlamı
zf. esk. Dolayısıyla, için: Buraya bir iş zımnında geldim.

zımnında eş anlamlısı

dolayısıyla
zf. (dolayısı'yla) 1. Dolaylı olarak, doğrudan ilgili olmayarak: Dolayısıyla onun da ne düşündüğünü anlamış olduk. 2. Nedeniyle: "Başka sebepler dolayısıyla aileye karşı koymuş bulunuyordu." -Y. K. Karaosmanoğlu.
için
e. 1. Amacıyla, maksadıyla: "Ukalalık yapmamak için bütün gayretine rağmen yine de o düşündüğünü yapmıştı." -S. F. Abasıyanık. 2. Neden ve sonuç belirten bir söz: "Hastanın uykuda olduğunu söylemesi sırf vakit kazanmak içindi." -R. N. Güntekin. 3. -dan / -den dolayı, ... -dan / -den ötürü: "Bu büyükşehirde ona ilk hitap eden adam olduğu için ona yüreğini açmak ihtiyacını duyuyordu." -Y. K. Karaosmanoğlu. 4. Özgü, ayrılmış: Sizin için bir kitap getirdim. 5. Düşüncesince, kendince, göre: "Bizim için çok enteresan bir şeydi bu yeni icat." -B. Felek. 6. Hakkında: "Gel gör ki dilimin ucunda kağnı var. Kağnılar için de bir çift sözüm var." -B. R. Eyuboğlu. 7. Oranla, göz önünde tutulursa: Bu şapka senin için büyük. 8. Karşılığında, karşılık olarak: Bu eşyalar için kaç lira ödediniz? 9. Uğruna, yoluna: "Neler yapmadık şu vatan için." -O. V. Kanık. 10. Süre belirten bir söz: "Açık söyleyeyim, size birkaç gün için sığındım." -A. Gündüz. 11. Ant deyimleri yapan bir söz: Namusum hakkı için. Çocukların başı için.

"zımnında" için örnek kullanımlar

Bu mesela İstanbul'u vasıf zımnında İbrâhîm Paşa'a kasîde sinin matla beyti nde görülür: Bu şehr-i Sıtanbûl ki bî-misl-ü behâdır:
Kaynak: Nedim
Vagonmedya.com
2009-2024 © Sözce hakları saklıdır.