Sözce'de sorgulama yapmak için bir kelime girin

ziyalı ne demek?

 - 1 sözlük, 1 sonuç.

Güncel Türkçe Sözlük

ziyalı anlamı
sf. Işıklı, aydın, aydınlık, ziyadar.

ziyalı eş anlamlısı

Aydın
öz. is. (a'ydın) Türkiye'nin Ege Bölgesi'nde yer alan illerinden biri.
aydın
sf. 1. Işık alan, ışıklı, aydınlık: Aydın bir oda. 2. Kültürlü, okumuş, görgülü, ileri düşünceli (kimse), münevver: "Akşam gazetesi, yurt aydınlarıyla konuşarak bizde niçin yazar yetişmediğinin sebeplerini araştırdı." -O. V. Kanık. 3. Kolayca anlaşılacak kadar açık, vazıh (söz veya yazı).
aydınlık
is. 1. Bir yeri aydınlatan güç, ışık: "Bir elektrik görmediğimizden titrek fener aydınlığına doyamazdık." -F. R. Atay. 2. Bir yapının ortasına gelen oda ve öbür bölümlerin ışık alması için damın ortasından zemine kadar açılan boşluk. 3. sf. Işık alan: Aydınlık bir oda. 4. sf. mec. Kolay anlaşılacak derecede açık olan, vazıh: Aydınlık bir söz. 5. sf. mec. Kötülükten uzak, temiz, saf: Aydınlık bir yüz.
ışıklı
sf. 1. Işığı olan, aydınlık, ışıklandırılmış, nurlu, nurani: "Tünelin ışıklı ucundan doğru bir esinti geliyor." -A. Ağaoğlu. 2. mec. Neşe veren, sevinç yaratan, mutlu: "Kadınınsa güzel yüzü dökülüyor önüne, kocasından uzaklaşıyor, ışıklı gözleri doluyor, dudağı titriyor giderek." -Y. Atılgan.
ziyadar
sf. (ziya:dar) esk. Ziyalı.

"ziyalı" için örnek kullanımlar

Topçubaşov, 1905 Rus Devrimi öncesinde Tağıyev 'in ikametkahında Azeri ziyalı ve iş adamlarının ilk meşhur görüşünü oluşturmuştur. 15
Kaynak: Alimerdan Topçubaşov
Vagonmedya.com
2009-2024 © Sözce hakları saklıdır.