Sözce'de sorgulama yapmak için bir kelime girin

bılkımak ne demek?

 - 2 sözlük, 5 sonuç.

Güncel Türkçe Sözlük

bılkımak anlamı
(nsz) hlk. Bozulmak, yumuşamak, zedelenmek, erimek.

Türkiye Türkçesi Ağızları Sözlüğü

bılkımak anlamı
İltihap su dolmak, yumuşamak, çürümek

*Çarşamba -Samsun

bılkımak anlamı
1. Çürümeye, erimeye yüz tutmak, bozulmak, yumuşamak, zedelenmek, sulanmak, yara iltihaplanmak. 2. bakınız» bılk bılk etmek.
bılkımak anlamı
Meyve iyice olmak.

Kocamanbaşı *Terme Samsun

bılkımak anlamı
Patlayacak duruma gelen yara ya da çıbandaki irinli bölüm, sallanmak.

Uşak

bılkımak eş anlamlısı

bozulmak
(nsz) 1. Bozma işine konu olmak: "Pazarlık bozulur, nişan bozulur, makine bozulur, mal bozulur." -B. Felek. 2. Yiyecek kokmak, yenilemeyecek duruma gelmek, ekşimek: Et bozulmuş. 3. Dağılmak, bozguna uğramak: "Hudutta bozulan ordu iki günden beri Serez'den geçiyordu." -Ö. Seyfettin. 4. Taşıt arızalanmak. 5. mec. İyi ve değerli niteliğini yitirmek. 6. mec. Bir şeye kızmak, içerlemek: "Karısının bu ikinci ihtarı ile biraz bozulan adam salıncaktan atladı." -O. C. Kaygılı. 7. mec. Sağlığını yitirip zayıflamak.
erimek
(nsz) 1. Katı cisim sıvı içine karışarak sıvı durumuna geçmek: Şeker suda erir. 2. Katı cisim ısı etkisiyle sıvı duruma gelmek: "Yüzündeki karlar eriyince beyaz, yuvarlak bir yüz meydana çıkmıştı." -S. F. Abasıyanık. 3. Dokumalar aşınıp incelerek dağılmak. 4. mec. Çok zayıflamak: "Günden güne eriyen Kerime'yi, o tek kardeşimi kurtarabilirim ümidiyle size koştum." -A. Gündüz. 5. mec. Utancından çok sıkılmak. 6. mec. Yok olmak, bitmek, tükenmek: "Güzel hayatımız da bir göz açıp kapayışta eridi." -R. H. Karay.
zedelenmek
(nsz) 1. Vurma, çarpma, delme sonucu berelenmek, ezilmek. 2. Zarar görmek.

Yakın Kelimeler

Google Reklamları
(Tahmin etmek için bir harf girin)
Vagonmedya.com
2009-2024 © Sözce hakları saklıdır.